1575
Γεννιέται ο Ιταλός ζωγράφος Γκουίντο Ρένι, (Guido Reni, Καλβεντσάνο).
Στη Ρώμη φιλοτέχνησε τη «Σταύρωση του Αγίου Πέτρου» και αργότερα, στην Μπολόνια, ζωγράφισε τον «Θρίαμβο του Σαμψών» και ολοκληρώνει την περίφημη σύνθεση «Η σφαγή των αθώων».
Ζωγράφισε πλήθος πινάκων με θέματα μυθολογικά, όπως την «Ιστορία του Ηρακλή», «Ο ιερός έρωτας», ο «βέβηλος έρωτας» και «Η Αταλάντη και ο Ιππομένης».
1576
Κατά τον Ογδοηκονταετή Πόλεμο, οι Ισπανοί καταλαμβάνουν την Αμβέρσα και μέσα σε τρεις ημέρες θα την καταστρέψουν στο μεγαλύτερο μέρος της.
1783
Η 36η Συμφωνία του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ κάνει πρεμιέρα στο Λιντς της Αυστρίας.
1828
Οι Μεγάλες Δυνάμεις (Βρετανίας, Γαλλία και Ρωσία) υπογράφουν το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, το οποίο όριζε πως «Η Πελοπόννησος, αι παρακείμεναι νήσοι και αι κοινώς καλούμεναι Κυκλάδες, να τεθώσιν υπό την προσωρινήν εγγύησιν των τριών Αυλών, έως ότου να αποφασισθή οριστικώς η τύχη της Ελλάδος με την συγκατάθεσιν της Πύλης, χωρίς να εννοούν ότι με τούτο να προαποφασίσουν εις το παραμικρόν το περί των οριστικών ορίων της Ελλάδος ζήτημα…».
1847
Πεθαίνει ο Γερμανός συνθέτης, πιανίστας, οργανίστας και διευθυντής ορχήστρας της πρώιμης ρομαντικής περιόδου, Φέλιξ Μέντελσον Μπαρτόλντι (Jakob Ludwig Felix Mendelssohn Bartholdy).
Ο Μέντελσον έγραψε συμφωνίες, κοντσέρτα, ορατόρια και μουσική δωματίου, ιδιαίτερα για το πιάνο.
Στα πιο γνωστά έργα του περιλαμβάνονται η εισαγωγή και προγραμματική μουσική για το «Όνειρο Θερινής Νυκτός» (γνωστό και ως «γαμήλιο εμβατήριο»), η «Ιταλική Συμφωνία», η «Σκωτική Συμφωνία», η εισαγωγή «Εβρίδες», το «Κοντσέρτο για βιολί» και το «Οκτέτο εγχόρδων». Τα «Τραγούδια Χωρίς Λόγια» είναι οι πιο διάσημες συνθέσεις του για σόλο πιάνο.
1847
Ο Σκωτσέζος ιατρός Τζέιμς Γιανγκ Σίμπσον (James Young Simpson) ανακαλύπτει τις αναισθητικές ιδιότητες του χλωροφόρμιου.
1883
Γεννιέται ο στρατιωτικός και πολιτικός Νικόλαος Πλαστήρας. Υπηρέτησε ως στρατιωτικός τον «Μεγαλοϊδεατισμό» που κατέληξε στην Μικρασιατική καταστροφή.
Ηγήθηκε του αστικού πολιτικού συστήματος, είτε ως εκλεγμένος είτε ως κινηματίας. Τον διέκρινε ο αντικομμουνισμός -στάθηκε απέναντι στο ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ, είχε ενεργό ρόλο στα Δεκεμβριανά. Συγκαταλέγεται στους απόντες από την Ελλάδα στα χρόνια της τριπλής κατοχής 1941 – ’44, ενώ τον έχει στιγματίσει η επιστολή του που διανεμήθηκε στον Απρίλιο του 1941, με την οποία καλούσε το λαό να υποταχθεί και συνιστούσε τη δημιουργία φιλογερμανικής κυβέρνησης. Είναι ιστορικές οι ευθύνες του στην υπόθεση Μπελογιάννη. Στην εξουσία βρισκόταν η κυβέρνησή του το 1952 όταν εκτελέστηκαν ο Ν. Μπελογιάννης, ο Δ. Μπάτσης, ο Ν. Καλούμενος και ο Η. Αργυριάδης.
1901
Γεννιέται ο αρχαιολόγος Σπυρίδων Μαρινάτος.
Θεωρείται ο κορυφαίος αρχαιολόγος στην εποχή του.
1911
Λήγει το «επεισόδιο του Αγαδίρ», με τη Γαλλία και τη Γερμανία να τα «βρίσκουν» για το Μαρόκο.
Η Γερμανία αναγνωρίζει τη γαλλική κυριαρχία, με αντάλλαγμα ένα κομμάτι από το Γαλλικό Κονγκό.
1918
Καθώς η γερμανική επανάσταση εξαπλώνεται ραγδαία, από τις 4 έως τις 8 Νοεμβρίου συγκροτούνται Σοβιέτ στο Κίελο, τη Βρέμη, το Αμβούργο, το Έσσεν, την Κολωνία, το Μόναχο, το Κουξχάφεν, τη Λυβέκη, τη Λειψία, κ.α. εργατουπόλεις της Γερμανίας.
1921
Μια ομάδα κρούσης επιτίθεται σε αντιφρονούντες στη διάρκεια ομιλίας του Α. Χίτλερ στο Μόναχο.
Έκτοτε οι ομάδες αυτές λαμβάνουν και επίσημα το όνομα «Τάγματα Εφόδου» (S.A.).
1922
Ο Βρετανός αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ ανακαλύπτει τον τάφο του Αιγύπτιου φαραώ Τουταγχαμών.
1923
Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας.
1924
Πεθαίνει ο Γάλλος συνθέτης, οργανίστας, πιανίστας και δάσκαλος μουσικής της ύστερης Ρομαντικής εποχής Γκαμπριέλ Υρμπαίν Φωρέ (Gabriel Fauré).
Το έργο του, που περιλαμβάνει την περίφημη Παβάνα και το Ρέκβιεμ, επηρέασε σημαντικά πολλούς συνθέτες του 20ού αιώνα.
1932
Ορκίζεται η νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος Παναγή Τσαλδάρη.
Το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Ι. Ράλλης, το Εσωτερικών ο Ι. Μεταξάς και των Στρατιωτικών ο Γ. Κονδύλης.
1939
Το Κογκρέσο των ΗΠΑ εγκρίνει τροποποίηση του νόμου «περί ουδετερότητας» της χώρας, ώστε να μπορούν να πωλούνται σε εμπόλεμες χώρες όπλα και πολεμικό υλικό.
1944
Στο Κιλκίς πραγματοποιείται η μεγαλύτερη μάχη ανάμεσα στον ΕΛΑΣ και τα Τάγματα Ασφαλείας, που έληξε με τη συντριβή των Ταγματασφαλιτών και την απελευθέρωση της πόλης.
1946
Ιδρύεται η Ουνέσκο (Εκπαιδευτικός – Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών).
1956
Οι δυνάμεις της ουγγρικής Επαναστατικής Κυβέρνησης και τα σοβιετικά στρατεύματα συντρίβουν την αντεπανάσταση στην Ουγγαρία.
1970
Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε ορκίζεται Πρόεδρος της Χιλής, ως επικεφαλής ενός συνασπισμού («Λαϊκή Ενότητα»), στον οποίο μετείχαν το ΚΚ Χιλής, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Ριζοσπαστικό Κόμμα, η Κίνηση Ενωμένης Λαϊκής Δράσης, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και η Ανεξάρτητη Λαϊκή Δράση. Στις 11/9/1973 η ντόπια ολιγαρχία – σε συνεργασία με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό – οργάνωσε στρατιωτικό πραξικόπημα με επικεφαλής τον Αουγκούστο Πινοσέτ. Ο Αλιέντε δολοφονήθηκε, ενώ χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι έπεσαν επίσης θύματα άγριου διωγμού.
Η περίοδος διακυβέρνησης από την κυβέρνηση Αλιέντε, αλλά και τα όσα ακολούθησαν αποτελούν πραγματικό μάθημα Ιστορίας, τόσο για τις κινήσεις, τη δράση των προοδευτικών και επαναστατικών δυνάμεων, την κινητικότητα των μαζών που κορυφώθηκε, αλλά και την ένταση της πάλης από την ολιγαρχία και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Ωστόσο ανέδειξε και τις αυταπάτες περί «μεταβατικών κυβερνήσεων» και «ειρηνικού κοινοβουλευτικού περάσματος στο σοσιαλισμό», φορέας των οποίων ήταν το ΚΚ Χιλής και φυσικά ο Πρόεδρος Αλιέντε.
1979
Ιρανοί καταλαμβάνουν την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη και κρατούν ομήρους 63 Αμερικανούς για 444 μέρες.
Απαιτούν από τις ΗΠΑ να στείλουν τον πρώην Σάχη πίσω στο Ιράν για να δικαστεί.
1982
Πεθαίνει ο Γάλλος σκηνοθέτης και κωμικός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου Ζακ Τατί (Jacques Tati).
Το πραγματικό του όνομα ήταν Jacques Tatischeff από Ρώσο πατέρα και Ολλανδέζα μητέρα στο Παρίσι.
Σήμερα θεωρείται από τους πρωτοπόρους του σύγχρονου κινηματογράφου.
1988
Πεθαίνει ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Άρη Κλεάνθης Βικελίδης.
1992
Με 319 ψήφους υπέρ και 316 κατά, το Βρετανικό Κοινοβούλιο λέει «ναι» στη Συνθήκη του Μάαστριχτ.
Το μοναδικό κόμμα που προειδοποιεί και ενημερώνει τον λαό για τον αντιδραστικό – αντιλαϊκό χαρακτήρα της είναι το ΚΚΕ και η μόνη εφημερίδα που τη φέρνει στη δημοσιότητα είναι ο «Ριζοσπάστης».
1995
Ο Ισραηλινός Γιγκάλ Αμίρ δολοφονεί τον πρωθυπουργό της χώρας Γιτζάκ Ράμπιν, ο οποίος έφευγε από εκδήλωση υπέρ των Ειρηνευτικών Συνθηκών του Όσλο στο Τελ Αβίβ.
Ο δολοφόνος υποστήριξε ότι εκτέλεσε θεϊκή εντολή.
1996
Έξω από το Βαθύ της Σάμου, το επιβατηγό πλοίο «Σάμαινα» διεμβολίζει την πυραυλάκατο «Κωστάκος», η οποία βυθίζεται. Τέσσερα μέλη του πληρώματος αγνοούνται.
2008
Στις εκλογές που πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα εκλέγεται ως ο πρώτος Aφροαμερικανός πρόεδρος στην Ιστορία των ΗΠΑ.
2015
Πεθαίνει ο ηθοποιός Κώστας Τσάκωνας. Από μικρό παιδί βρέθηκε στο μεροκάματο.
Φοίτησε στη «Δραματική Σχολή του Λαϊκού Πειραματικού Θεάτρου» του Λεωνίδα Τριβιζά και στη Δραματική Σχολή Βεάκη.
Η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο έγινε, με εντελώς τυχαίο τρόπο, σε μια ταινία μικρού μήκους του συμμαθητή του Κώστα Ζυρίνη. Από εκεί τον είδε ο σκηνοθέτης Θόδωρος Μαραγκός και τον εμπιστεύτηκε για το χαρακτηριστικό ρόλο του «σγουρομάλλη», στην ταινία «Μάθε παιδί μου γράμματα».
Ακόμα, έπαιξε σε πολλούς πρωταγωνιστικούς ρόλους στον κινηματογράφο, στο θέατρο αλλά και στην τηλεόραση.
2021
Ο μεγαλειώδης απεργιακός αγώνας των εργαζομένων στην COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, κατέγραψε μια πρώτη μεγάλη νίκη, μια κατάκτηση που μετράει για ολόκληρη την εργατική τάξη. Οι λιμενεργάτες με την οργανωμένη πάλη τους και μπροστάρη το Σωματείο τους, την ΕΝΕΔΕΠ, έσπασαν την εργοδοτική αδιαλλαξία, επιβάλλοντας τα περισσότερα από τα ζωτικά τους αιτήματα.
Η εταιρεία έστειλε γραπτή επιστολή στο σωματείο και σε όλους τους αρμόδιους με την οποία δεσμεύεται ότι αποδέχεται την αύξηση των εργατικών ομάδων (πόστες), την κατάργηση των κόντρα βαρδιών και τη σύσταση Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας για τον έλεγχο, την εφαρμογή και την τήρηση των μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
Η ανακοίνωση της νικηφόρας εξέλιξης του απεργιακού αγώνα ανακοινώθηκε στα συλλαλητήρια της Αθήνας και του Πειραιά που διοργάνωσαν Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα την Πέμπτη 4 Νοέμβρη.
«Αποτελεί μία τεράστια νίκη για όλους μας για όλους σας, που όλες αυτές τις μέρες ήσασταν δίπλα μας» τόνισε ο Μάρκος Μπεκρής πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ ανακοινώνοντας την εξέλιξη από το συλλαλητήριο του Πειραιά. «Τώρα συνεχίζουμε για τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης και υπογραφή ΣΣΕ. Οι εργαζόμενοι στο λιμάνι είναι ήδη νικητές! Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε» πρόσθεσε για να ξεσπάσει το συγκεντρωμένο πλήθος σε απανωτά συνθήματα, με τα «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη» και «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» να αντηχούν σε όλο το κέντρο του Πειραιά, και σε ασταμάτητα χειροκροτήματα.
Μετά από εφτά μέρες απεργία, οι εργαζόμενοι κατόρθωσαν να μη συγκαλυφθεί το εργοδοτικό έγκλημα και ο τραγικός θάνατος του Δ.Δαγκλή εν ώρα εργασίας. Έκαναν γνωστό σε όλους τι πραγματικά συμβαίνει στον υποτιθέμενο «παράδεισο» της COSCO, με την εντατικοποίηση και τις κόντρα βάρδιες, τα 12ωρα, τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας, με την ομηρία των εργολαβικών εργαζομένων. Αναγνωρίστηκε και κατοχυρώθηκε το Σωματείο, η ΕΝΕΔΕΠ, που είναι όπλο στα χέρια των εργαζομένων μέσα στο λιμάνι.
Εκφράστηκε πλατύ κύμα αλληλεγγύης από εργαζόμενους και σωματεία από όλη την Ελλάδα και από πολλές άλλες χώρες στέλνοντας το μήνυμα «Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας».
Οι λιμενεργάτες παραμένουν σε αγωνιστική επιφυλακή για να εφαρμοστούν στην πράξη οι δεσμεύσεις της εργοδοσίας, για τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης και για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση ΣΣΕ.
Πηγή: 902.gr