35
Γεννιέται η Ιουλία Αγριππίνα ή Αγριππίνα η Νεότερη (Iulia Agrippina Augusta), μετέπειτα Ρωμαία αυτοκράτειρα. Πατέρας της ήταν ο Γερμανικός, δημοφιλής στρατηγός και μητέρα της η Αγριππίνα η Πρεσβύτερη, εγγονή του πρώτου Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου.
Επίσης, ήταν υιοθετημένη εγγονή του αυτοκράτορα Τιβέριου, αδελφή του αυτοκράτορα Καλιγούλα, ανιψιά και τέταρτη σύζυγος του αυτοκράτορα Κλαύδιου και μητέρα του αυτοκράτορα Νέρωνα.
331
Γεννιέται ο Ιουλιανός (Φλάβιος Κλαύδιος Ιουλιανός -Flavius Claudius Julianus), γνωστός ως Ιουλιανός ο Παραβάτης ή Ιουλιανός ο Αποστάτης, αλλά και Ιουλιανός ο Μέγας. Ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας κατά την πρωτοβυζαντινή περίοδο και αξιοσημείωτος φιλόσοφος και συγγραφέας στην ελληνική γλώσσα.
Συμβασίλευσε, ως Καίσαρας, με τον Κωνστάντιο Β´ από το 355 ως το 360 και μόνος του, ως Αύγουστος, από το 361 ως το 363. Ο Ιουλιανός ήταν ο τελευταίος αυτοκράτορας της Δυναστείας του Κωνσταντίνου και ο μοναδικός παγανιστής μετά τον Μέγα Κωνσταντίνο, ενώ καθιέρωσε τη χρήση του όρου Έλληνας ως παγανιστής,
355
Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνστάντιος Β´ δίνει τον τίτλο του καίσαρα στον ξάδελφό του Ιουλιανό.
447
Ισχυρός σεισμός καταστρέφει μεγάλα τμήματα των Τειχών της Κωνσταντινούπολης, συμπεριλαμβανομένων 57 πύργων.
963
Ο Πάπας Ιωάννης ΙΒ΄ καθαιρείται κατηγορούμενος για ένοπλη εξέγερση εναντίον του Όθωνα Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
1406
Πεθαίνει ο Πάπας Ιννοκέντιος Ζ΄ (Papa Innocenzo VII -γεννημένος ως Κόζιμο ντε Μιλιοράτι). Έλαβε το χρίσμα από τις 17 Οκτωβρίου του 1404 έως το θάνατό του το 1406. Διαδέχθηκε τον Πάπα Βονιφάτιο Θ΄ το 1404, με εντολή να διευθετήσει το ζήτημα του Σχίσματος, χωρίς όμως να επιτύχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα.
1494
Γεννιέται ο Σουλεϊμάν Α΄, κοινώς γνωστός ως Σουλεϊμάν Α΄ ο Μεγαλοπρεπής στον δυτικό κόσμο και «Κανουνί» (ο Νομοθέτης) στο βασίλειό του. Ήταν ο δέκατος σουλτάνος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, από το 1520 έως τον θάνατό του το 1566.
1814
Γεννιέται ο Βέλγος τεχνίτης πνευστών και εφευρέτης του σαξοφώνου Αντόλφ Σαξ (Antoine-Joseph “Adolf” Sax).
1835
Γεννιέται ο Ιταλός ιατρός Τσέζαρε Λομπρόζο (Ezechia Marco Lombroso), ένας από τους θεμελιωτές της εγκληματολογίας.
1835
Πεθαίνει ο Γάλλος ναύαρχος Ανρί Ντε Ρινί (Marie Henri Daniel Gauthier, comte de Rigny -Δεριγνύ). Ήταν ο διοικητής της γαλλικής ναυτικής μοίρας στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου.
1860
Ο Αβραάμ Λίνκολν (Abraham Lincoln) εκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ.
1864
Γεννιέται ο Τζέιμς Νάισμιθ (James Naismith), Καναδός γυμναστής, δημιουργός της καλαθοσφαίρισης (μπάσκετ).
1917
Παραμονές της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, ο Β. Ι. Λένιν απευθύνει «Γράμμα προς τα μέλη της ΚΕ», στο οποίο τονίζει μεταξύ άλλων:
«Σύντροφοι!
Γράφω αυτές τις γραμμές στις 24 [σ.σ. 24 Οκτωβρίου με το παλιό ημερολόγιο – 6 Νοεμβρίου με το νέο] το βράδυ. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Είναι ολοκάθαρο ότι πραγματικά τώρα πια κάθε καθυστέρηση της εξέγερσης ισοδυναμεί με θάνατο.
Με όλες μου τις δυνάμεις θέλω να πείσω τους συντρόφους ότι τώρα όλα κρέμονται από μια τρίχα, ότι στην ημερήσια διάταξη μπαίνουν ζητήματα που δε λύνονται με συσκέψεις, ούτε με συνέδρια (έστω και με συνέδρια των Σοβιέτ), αλλά αποκλειστικά από τους λαούς, από την πάλη των οπλισμένων μαζών.
Η πίεση των κορνιλοφικών προς το συμφέρον των αστών, η απομάκρυνση του Βερχόβσκι δείχνει πως δεν επιτρέπεται να περιμένουμε. Πρέπει με κάθε θυσία, σήμερα το βράδυ, απόψε τη νύχτα, να συλλάβουμε την κυβέρνηση, αφού οπλίσουμε (αφού νικήσουμε, αν προβάλλουν αντίσταση) τους ευέλπιδες κ.τ.λ.
Δεν πρέπει να περιμένουμε!! Μπορεί να τα χάσουμε όλα!!
Το κέρδος από την άμεση κατάληψη της εξουσίας είναι ότι υπερασπίζουμε το λαό (όχι το συνέδριο, μα το λαό, πρώτ’ απ’ όλα το στρατό και τους αγρότες) από την κορνιλοφική κυβέρνηση που έδιωξε τον Βερχόβσκι και οργάνωσε δεύτερη κορνιλοφική συνωμοσία.
Ποιος πρέπει να πάρει την εξουσία;
Αυτό δεν έχει τώρα σημασία: ας την πάρει η Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή “ή ένα άλλο όργανο” που θα δηλώσει ότι θα παραδώσει την εξουσία μονάχα στους πραγματικούς εκπροσώπους των συμφερόντων του λαού, των συμφερόντων του στρατού (άμεση πρόταση ειρήνης), των συμφερόντων των αγροτών (η γη πρέπει να παρθεί αμέσως, να καταργηθεί η ατομική ιδιοκτησία), των συμφερόντων των πεινασμένων.
Πρέπει να κινητοποιηθούν τώρα αμέσως όλες οι συνοικίες, όλα τα συντάγματα, όλες οι δυνάμεις και να στείλουν αμέσως αντιπροσωπείες στη Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή, στην ΚΕ των μπολσεβίκων, ζητώντας επιτακτικά: σε καμιά περίπτωση, οπωσδήποτε να μην αφήσουμε ως τις 25 του μήνα την εξουσία στα χέρια του Κέρενσκι και συντροφιάς. Η υπόθεση πρέπει να κριθεί το δίχως άλλο σήμερα το βράδυ ή τη νύχτα.
Η ιστορία δεν θα συγχωρήσει την καθυστέρηση στους επαναστάτες που θα μπορούσαν να νικήσουν σήμερα (και σίγουρα θα νικήσουν σήμερα), αλλά που θα κινδύνευαν να χάσουν πολλά αύριο, θα κινδύνευαν να τα χάσουν όλα.
Παίρνοντας την εξουσία σήμερα, την παίρνουμε όχι ενάντια στα Σοβιέτ, αλλά για τα Σοβιέτ.
Η κατάληψη της εξουσίας είναι έργο της εξέγερσης. Ο πολιτικός σκοπός της θα διευκρινιστεί ύστερα από την κατάληψη της εξουσίας.
Θα ήταν καταστροφή ή προσκόλληση στους τύπους να περιμένουμε την επισφαλή ψηφοφορία της 25 του Οκτώβρη, ο λαός έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να λύνει παρόμοια ζητήματα όχι με ψηφοφορίες, αλλά με τη βία, ο λαός έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση στις κρίσιμες στιγμές της επανάστασης να κατευθύνει τους εκπροσώπους του, ακόμη και τους καλύτερους εκπροσώπους του, κι όχι να τους περιμένει.
Αυτό το απόδειξε η ιστορία όλων των επαναστάσεων, και οι επαναστάτες θα έκαναν το μεγαλύτερο έγκλημα αν άφηναν να τους ξεφύγει η στιγμή, ενώ ξέρουν πως απ’ αυτούς εξαρτάται η σωτηρία της επανάστασης, η πρόταση ειρήνης, η σωτηρία της Πετρούπολης, η σωτηρία από την πείνα, η μεταβίβαση της γης στους αγρότες.
Η κυβέρνηση κλονίζεται. Πρέπει να την αποτελειώσουμε με κάθε θυσία!
Η καθυστέρηση της δράσης ισοδυναμεί με θάνατο».
1926
Στη φασιστική Ιταλία ξεκινά η θέσπιση μιας σειράς νόμων για την απαγόρευση της λειτουργίας των μη φασιστικών πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων της χώρας.
1928
Ο Χέρμπερτ Χούβερ (Herbert Clark Hoover) εκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ. Προσπάθησε να καταπολεμήσει την επερχόμενη Μεγάλη Ύφεση με εθελοντές, δημόσια έργα (π.χ. Φράγμα Χούβερ), δασμούς (Ο Νόμος περί Δασμών του 1930, γνωστός και ως Νόμος Σμουτ-Χόλεϋ περί Δασμών ο οποίος αύξανε τους δασμούς σε πάνω από 20.000 εισαγόμενα είδη [προστατευτισμός]), αύξηση του φόρου στο ανώτερο κλιμάκιο από το 25% στο 63% και αύξηση της φορολόγησης των επιχειρήσεων.
Τα μέτρα αυτά δεν μπορούσαν να αποτρέψουν τη νομοτέλεια της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά πολλά από αυτά αξιοποιήθηκαν ως εργαλεία στο Νιου Ντηλ (New Deal) του Φραγκλίνου Ρούσβελτ. Στην ουσία ήταν η συνέχεια της ίδιας πολιτικής με οδυνηρές επιπτώσεις για τα εκατομμύρια της εργατικής τάξης.
1930
Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κύπρου στις εκλογές τεσσάρων διαμερισμάτων, συγκεντρώνει τις 1.617 από τις 8.139 ψήφους, παρά το ιδιαίτερα ταξικό εκλογικό σύστημα.
1931
Γεννιέται ο Γερμανο-αμερικανός σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου Μάικ Νίκολς (Mike Nichols).
Ήταν βραβευμένος με Όσκαρ Σκηνοθεσίας για την ταινία του 1967 «Ο Πρωτάρης» (The Graduate).
Ο σκηνοθέτης ήταν επίσης γνωστός για τις ταινίες: «Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» (Who’s Afraid of Virginia Woolf, 1966), «Η Γνωριμία της Σάρκας» (Carnal Knowledge, 1971), «Εργαζόμενο Κορίτσι» (Working Girl, 1988), Εξ Επαφής (Closer, 2004) κ.α.
1935
Ο Αμερικανός ηλεκτρομηχανικός Έντουιν Άρμστρονγκ (Edwin H. Armstgong) ανακαλύπτει τη ραδιοφωνική μπάντα των FM.
1937
Η φασιστική Ιταλία προσχωρεί στο Αντικομμιντέρν Σύμφωνο (ενάντια στην Κομμουνιστική Διεθνή).
1940
Οι κρατούμενοι κομμουνιστές της Ακροναυπλίας υποβάλουν και δεύτερο υπόμνημα στην κυβέρνηση Μεταξά, εκδηλώνοντας την υποστήριξή τους προς το Ανοιχτό Γράμμα του ΓΓ του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη και ζητώντας για μια ακόμη φορά να σταλούν στο μέτωπο για να πολεμήσουν τους φασίστες εισβολείς.
Και πάλι, η απάντηση που θα πάρουν θα είναι αρνητική. Οι κομμουνιστές κρατούμενοι της Ακροναυπλίας θα στείλουν ξανά σχετικό υπόμνημα στις 13 Νοεμβρίου, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
1943
Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει το Κίεβο από τους Γερμανούς κατακτητές.
1956
Ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ (Dwight David “Ike” Eisenhower) επανεκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ.
Κατά τη θητεία του οξύνθηκε η επιθετικότητα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού κατά της Σοβιετικής Ένωσης, με κίνδυνο πρόκλησης παγκοσμίου πολέμου. Ήταν φανατικός αντικομμουνιστής -ο Μακαρθισμός κατά μία έννοια είναι και δικό του «παιδί», διόγκωσε το πρόβλημα του ρατσισμού.
1961
Θεομηνία στην Αθήνα.
Τριάντα ένας νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες και 3.790 άστεγοι στους συνοικισμούς της περιφέρειας, από τις καταρρακτώδεις βροχές.
1965
Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εκδίδει ψήφισμα, με το οποίο η Βρετανία καλείται να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Άντεν (στη σημερινή Υεμένη).
1978
Με εντολή του Σάχη του Ιράν, συγκροτείται στρατιωτική κυβέρνηση, για να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες λαϊκές κινητοποιήσεις κατά του καθεστώτος. Τελικά ο Σάχης θα ανατραπεί μόλις το επόμενο έτος («ιρανική ισλαμική επανάσταση»).
1983
Το στρατιωτικό καθεστώς διενεργεί «εκλογές» στην Τουρκία.
Νικητής αναδεικνύεται ο Τουργκούτ Οζάλ και ο ηγέτης της χούντας, στρατηγός Κενάν Εβρέν, δηλώνει ότι σε διάστημα έξι μηνών θα παραιτηθεί.
1985
Ξεσπά το σκάνδαλο του «Ιράνγκέιτ», που είχε ξεκινήσει με την αποκάλυψη παρασκηνιακών συναλλαγών της κυβέρνησης Ρήγκαν με την κυβέρνηση του Ιράν, την οποία ωστόσο είχε – επισήμως – καταδικάσει ως «υποστηρικτή της διεθνούς τρομοκρατίας». Στη διάρκεια της δίκης αποκαλύφθηκε επίσης η οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους «Κόντρας», την αντεπαναστατική οργάνωση που μαχόταν τους «Σαντινίστας» στη Νικαράγουα.
Ο συνταγματάρχης Όλιβερ Νορθ επιχείρησε να πάρει πάνω του όλη την ευθύνη για το σκάνδαλο. Προσπαθώντας δε να δικαιολογήσει την όλη υπόθεση, υποστήριξε πως «παραμονεύει μια τρομερή απειλή. Όλοι μας κινδυνεύουμε από μια ξένη και άθρησκη φιλοσοφία, τον κομμουνισμό».
1989
Πεθαίνει η συγγραφέας Μαρία Ιορδανίδου.
Στα εξήντα έξι της χρόνια δημοσίευσε το εξαιρετικό μυθιστόρημα «Η Λωξάνδρα», το οποίο μεταφέρθηκε στην τηλεόραση με πρωταγωνίστρια τη Μπέτυ Βαλάση.
1991
Πεθαίνει ο διεθνής ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Πειραιώς Γιάννης Βάζος.
Η σταδιοδρομία του εκτάθηκε τόσο πριν, όσο και μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Με ενεργητικό 450 τερμάτων σε 364 επίσημους και φιλικούς αγώνες τους, αποτελεί για τους ερυθρόλευκους το δεύτερο σκόρερ όλων των εποχών.
1992
Η Ελλάδα υπογράφει τη Συνθήκη του Σένγκεν. Οι συνέπειες από την αντιδραστική αυτή Συνθήκη αλλά και τις μετέπειτα, έγιναν πολύ πιο ορατές με την έξαρση του μεταναστευτικού προβλήματος και τον διπλό εγκλωβισμό των προσφύγων στην Ελλάδα.