Σαν Σήμερα 6/2 – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 6/2

1778

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Γαλλία υπογράφουν στο Παρίσι τη Συνθήκη Συμμαχίας και τη Συνθήκη Φιλίας και Εμπορίου, σηματοδοτώντας την επίσημη αναγνώριση του νέου κράτους από τη Γαλλία.

1793

Πεθαίνει ο Ιταλός κωμωδιογράφος Κάρλο Γκολντόνι (Carlo Goldoni). Θεωρείται ο ανανεωτής της ιταλικής κωμωδίας, δημιουργώντας την «κωμωδία χαρακτήρων».

Πολιτισμός - Θέατρο - Κάρλο Γκολντόνι
Ο Κάρλο Γκολντόνι σε ελαιογραφία του Λόνγκι

Στα έργα του, εκφράζει την κρίση αξιών και αξιοπιστίας της αριστοκρατίας λίγο πριν την αστική Γαλλική Επανάσταση, παρουσιάζονται χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες της μεσαίας τάξης του καιρού του, ενώ ενσωμάτωσε στοιχεία και από τους χαρακτήρες της Κομέντια ντελ άρτε!.

Από το πιο γνωστά του έργα είναι «Ο υπηρέτης δύο αφεντάδων», «Το καφενείο», «Η ξενοδόχα», «Οι αγροίκοι», «Λοκαντιέρα» κ.ά.

1804

Πεθαίνει ο Άγγλος φιλόσοφος, φαρμακοποιός και ερασιτέχνης φυσικός Τζόζεφ Πρίστλεϊ (Joseph Priestley). Με τις επιστημονικές του εργασίες κάλυψε τους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας, του μαγνητισμού, και της οπτικής, όπως και της χημείας. Εντόπισε πολλές σημαντικές χημικές ενώσεις όπως το διοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του αζώτου, το υδροχλώριο, την αμμωνία, το διοξείδιο του θείου, το μονοξείδιο του αζώτου ή «αέριο του γέλιου».

Επιστήμες - Φυσική - Φιλοσοφία - Τζόζεφ Πρίστλεϊ
Ο Τζόζεφ Πρίστλεϊ

Στον Πρίστλεϊ πιστώνεται η ανακάλυψη του οξυγόνου το 1774, το οποίο παρήγαγε με την εστίαση του ηλιακού φωτός στο οξείδιο του υδραργύρου. Πειραματίστηκε, επίσης, με τον ατμοσφαιρικό αέρα και τις ιδιότητές του. Με τη διάλυση του σταθερού αέρα στο ύδωρ, εφηύρε το ενωμένο με διοξείδιο του άνθρακα ύδωρ. Υποστήριξε τη Γαλλική Επανάσταση και εξ αυτού του γεγονότος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Αγγλία και να μεταβεί μαζί με την οικογένειά του στην Αμερική στο 1794.

1825

Καταδικάζεται και φυλακίζεται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ως ηγέτης της αντικυβερνητικής παράταξης, μεσούσης της Ελληνικής Επανάστασης.

Ελληνική Επανάσταση 1821 - Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
O Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

1919

Στην πόλη της Βαϊμάρης, μακριά από τα εργατικά επαναστατικά κέντρα, συνέρχεται η Συντακτική Συνέλευση της Γερμανίας. Στην πορεία της επανάστασης του Νοέμβρη του 1918 στη Γερμανία δημιουργήθηκαν παντού Σοβιέτ εργατών και στρατιωτών.

Γερμανία - Δημοκρατία της Βαϊμάρης
Η συνεδρίαση της Συντακτικής Συνέλευσης στο θέατρο της Βαϊμάρης

Έτσι, η αστική τάξη, μαζί με τους οπορτουνιστές αρχηγούς της σοσιαλδημοκρατίας από φόβο για την αναπτυσσόμενη επανάσταση ζήτησαν να συγκληθεί σύντομα Συντακτική Συνέλευση. Μετά την καταστολή της εξέγερσης των εργατών του Βερολίνου και τη δολοφονία των επικεφαλής του γερμανικού προλεταριάτου Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζας Λούξεμπουργκ, πραγματοποιήθηκαν γενικές εκλογές (19/1/1919), όπου την πλειοψηφία κέρδισαν τα αστικά κόμματα (54,5%).

Γερμανία - Δημοκρατία της Βαϊμάρης
Το θέατρο της Βαϊμάρης

Στις 11/2 η Συντακτική Συνέλευση της Βαϊμάρης εξέλεξε προσωρινό Πρόεδρο της Γερμανίας τον σοσιαλδημοκράτη Φ. Έμπερτ, πρόσωπο εμπιστοσύνης της αστικής τάξης και πρωταγωνιστή στην καταστολή της επαναστατημένης γερμανικής εργατικής τάξης. Στις 13/2 συγκροτήθηκε κυβέρνηση συνασπισμού (με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, τα κόμματα του Κέντρου και το Γερμανικό Δημοκρατικό Κόμμα) με επικεφαλής το σοσιαλδημοκράτη Φ. Σάιντεμαν.

Γερμανία - Δημοκρατία της Βαϊμάρης
Από την καταστολή της Επανάστασης στη Γερμανία

Η Συνέλευση ψήφισε επίσης νόμους, που απέβλεπαν στην εδραίωση της αστικής εξουσίας. Λίγους μήνες αργότερα, στις 31/7/1919 ψηφίστηκε και το Σύνταγμα της Βαϊμάρης, με το οποίο «γεννήθηκε» η λεγόμενη «Δημοκρατία της Βαϊμάρης».

Γερμανία - Δημοκρατία της Βαϊμάρης
Το εξώφυλλο του Συντάγματος της Βαϊμάρης

1922

Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας Ελεύθερο Βήμα (σήμερα Το Βήμα), που πρόσκειται στο κόμμα των Φιλελευθέρων (Βενιζελική παράταξη). Ιδρυτής της, ο Δημήτριος Λαμπράκης.

1925

Η Κύπρος ανακηρύσσεται αποικία του αγγλικού στέμματος.

Κύπρος - Μεγάλη Βρετανία - Αποικιοκρατία
Η σημαία της Κύπρου ως αποικία του αγγλικού στέμματος

1932

Γεννιέται ο Κουβανός επαναστάτης Καμίλο Σιενφουέγος Γορριαράν (Camilo Cienfuegos Gorriarán).

Υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της Κουβανικής Επανάστασης μαζί με τον Φιδέλ Κάστρο, τον Τσε Γκεβάρα, τον Ραούλ Κάστρο και τον Χουάν Αλμέιδα μεταξύ άλλων.

Κούβα - Επανάσταση - Καμίλο Σιενφουέγος
Ο Καμίλο Σιενφουέγος

Ήταν γνωστός σαν «Ο “κομαντάντε” του λαού» και ο «Ήρωας του Γιαγουαχάι (Yaguajay)».

Άκουσα τον Camilo πριν τον γνωρίσω μέσω μιας ιαχής -σύμβολο

Ήμασταν στο Alegría de Pio κιαι έμοιζε πως ήρθε το τέλος.

Εγώ πληγωμένος, σε ένα ξέφωτο και δίπλα μου ένας σύντροφος ψυχοραγούσε, ρίχνοντας τις τελευταίες του σφαίρες προτού πεθάνει…

Από κάπου ακούστηκε μια διαβολική φωνή «Είμαστε χαμένοι, πρέπει να παραδοθούμε»!.

Και μια αντρική φωνή, που την αναγνώρισα ως τη φωνή του λαού, ακούστηκε να λέει:

«¡Aqui no se rinde nadie! (¡carajo)!!» «Εδώ δεν παραδίνεται κανένας, διάβολε!»

(Λόγια του Τσε για τον Καμίλο (Camilo Cienfuegos))

 Όπως ακριβώς η ιαχή του σοβιετικού στρατιώτη στο Στάλινγκραντ «Ούτε βήμα πίσω»!

Κούβα - Επανάσταση - Καμίλο Σιενφουέγος
Ο Καμίλο Σιενφουέγος με τον λαό της Κούβας

Το 1955, 23 ετών, τραυματίστηκε σε συμπλοκή φοιτητών με τις δυνάμεις καταστολής του δικτάτορα Μπατίστα και για να αποφύγει τη σύλληψη αναγκάστηκε να διαφύγει προς τις Ηνωμένες Πολιτείες αρχικά και έπειτα προς το Μεξικό όπου γνωρίστηκε με τους αδερφούς Φιντέλ και Ραούλ Κάστρο και έγινε μέλος του κινήματος «26 Ιούλη».

Το 1956 ήταν κι αυτός στο πλοίο «Γκράνμα» μαζί με Φιντέλ, Τσε, Ραούλ και τους υπόλοιπους επαναστάτες που αποβιβάστηκαν στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, ως μέρος του αντάρτικου της Σιέρα Μαέστρα για την ανατροπή του Μπατίστα.

Κούβα - Επανάσταση - Τσε Γκεβάρα - Φιντέλ Κάστρο - Καμίλο Σιενφουέγος
Ο Καμίλο Σιενφουέγος με τον Τσε και τον Φιντέλ

Επέδειξε ιδιαίτερη ανδρεία και γρήγορα πήρε τον τίτλο του Κομαντάντε (Διοικητής), ενώ τα επόμενα δύο χρόνια συνέχισε με πρωταγωνιστικό ρόλο σε γεγονότα που αποδείχτηκαν καθοριστικά για την εξέλιξη της Κούβας.

Στις 28 Οκτώβρη 1959, ο ήρωας του λαού με τον ανθρώπινο, ζεστό και εύθυμο χαρακτήρα, έχασε τη ζωή του, καθώς το αεροσκάφος που επέβαινε χάθηκε, κατά την επιστροφή του από το Κάμαγουέι όπου τον είχε στείλει ο Φιντέλ για να συλλάβει τον αποστάτη Huber Matos: ήταν μόλις 27 ετών.

Κούβα - Επανάσταση - Καμίλο Σιενφουέγος
Το χαμόγελο πάντα συνόδευε τον Καμίλο Σιενφουέγος

Η Μαλεκόν της Αβάνας γίνεται θάλασσα λουλουδιών. Όπως κάθε χρόνο σαν σήμερα, χιλιάδες μπουκέτα λουλούδια, λευκά τριαντάφυλλα και γλαδιόλες, στολίζουν τις ακτές σ’ ολόκληρο το νησί, που θυμάται την απώλεια του Καμίλο Σιενφουέγος.

H φιγούρα – γιγαντογραφία του Camilo Cienfuegos επονομαζόμενος και «Señor de la Vanguardia» -»πρωτοπόρος»- στην πρόσοψη του Υπουργείου Συγκοινωνιών έχει στο πλάι και κάτω, τη γραφή «¡Vas bien, Fidel!» που έγραψε κι αυτή ιστορία:

Σε μια κινητοποίηση με πλήθος κόσμου να παρακολουθεί τον Φιντέλ, τον Ιανουάριο του 1959 -είχαν μπει πια στην Αβάνα- ο Κάστρο διέκοψε την ομιλία του για να ρωτήσει (ρητορικά) τον Cienfuegos: «¿Voy bien, Camilo?» (Καλά τα πάω, Καμίλο;)

Κούβα - Επανάσταση - Καμίλο Σιενφουέγος
H φιγούρα – γιγαντογραφία του Καμίλο Σιενφουέγος στην πρόσοψη του Υπουργείου Συγκοινωνιών

Η απάντησή του Cienfuegos «¡Vas bien, Fidel!» (καλά, Fidel!!) επαναλήφθηκε από τις χιλιάδες του συγκεντρωμένου, επαναστατημένου, ένοπλου λαού και έγινε ένα από τα σλόγκαν της επανάστασης -όπως και το περίφημο «¡Aqui no se rinde nadie (carajo)!» –εδώ κανείς δεν παραδίνεται (γαμώτο!).

1932

Γεννιέται ο Γάλλος κριτικός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός του κινηματογράφου Φρανσουά Τρυφώ (François Roland Truffaut), από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους του γαλλικού νέου κύματος.

Πολιτισμός - Κινηματογράφος - Φρανσουά Τρυφώ
Ο Φρανσουά Τρυφώ το 1965

Άρχισε να γράφει κριτικές στο περιοδικό Cahiers du cinema, με το οποίο, μαζί άλλους συναδέλφους του, άνοιξαν τον δρόμο για το νέο κύμα και το μη εμπορικό κινηματογράφο. Με την μικρού μήκους ταινία του «Les Mistons» (1958) έθεσε στην πράξη τις θεωρίες του, τις οποίες συνέχισε στην ημιαυτοβιογραφική, μεγάλου μήκους ταινία του, «Τα 400 χτυπήματα» (Les Quatres Cents Coups, 1959), μία γεμάτη ειλικρίνεια αλλά και ποίηση ταινία, που κέρδισε το βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Καννών, κάτι που τον καθιέρωσε ως τον κατ’ εξοχήν ηγέτη του πρωτοεμφανιζόμενου νέου κύματος (nouvelle vague).

Κινηματογραφικά έργα του που ξεχωρίζουν είναι το «Πυροβολείτε τον Πιανίστα» (Tirez sur le pianiste, 1960), «Φαρενάιτ 451» (Fahrenheit 451, 1966), «Η νύφη φορούσε μαύρα» (La mariée etait en noir, 1967)κ.α.

1945

Γεννιέται στο Νάιν Μάιλ της Τζαμάικα ο Μπομπ Μάρλεϊ (Bob Marley -το πραγματικό του όνομα ήταν Ρόμπερτ Νέστα Μάρλεϊ. Ήταν γιος του λευκού Βρετανού καπετάνιου Νόρβαλ Μάρλεϊ και της Τζαμαϊκανής Σιντέλα Μπούκερ.

Πολιτισμός - Μουσική - Μπομπ Μάρλεϊ
Ο Μπομπ Μάρλεϊ

Μεγάλωσε στο γκέτο Τρεντς Τάουν της πρωτεύουσας Κίνγκστον, δούλεψε ως μαθητευόμενος συγκολλητής και στα δεκάξι του αποφάσισε να γίνει επαγγελματίας μουσικός. Διέγραψε μια σύντομη, αλλά ιδιαίτερα εντυπωσιακή πορεία, ανάγοντας την ιδιαίτερη μουσική του γκέτο της Τζαμάικα σε ιδιαίτερα αναγνωρίσιμη «γλώσσα» διεθνώς, και κυρίως δωρίζοντας στους εξεγερμένους όλου του κόσμου ένα «δικό τους» μουσικό ρυθμό.

Το 1963, οι Bob Marley, Bunny Livingston, Peter McIntosh, Junior Braithwaite, Beverley Kelso και Cherry Smith δημιούργησαν ένα ska/rocksteady συγκρότημα, αποκαλώντας τους εαυτούς τους «The Teenagers», όνομα το οποίο άλλαξαν ακολούθως σε «The Wailing Rudeboys», μετά σε «The Wailing Wailers» και τελικά σε «The Wailers».

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και τις αρχές του 1970 πιστός στο ρασταφαριανισμό ο Μπομπ Μάρλεϊ είχε ήδη κερδίσει την προσοχή στη μουσική σκηνή με τις ηχογραφήσεις του ενώ με την άρθρωση της πολιτικής, θρησκευτικής και κοινωνικής του σκέψης με τραγούδια όπως το μνημειώδες «Get Up, Stand Up» κέρδισε την παγκόσμια αναγνώριση.

Οι «The Wailers» διαλύθηκαν το 1974 και το κάθε μέλος ακολούθησε σόλο καριέρα.

Ο Μπομπ Μάρλεϊ έφυγε από τη ζωή πολύ νωρίς, σε ηλικία 36 ετών, χτυπημένος από τον καρκίνο.

1958

Ένα αεροπλάνο, που μετέφερε στη Μεγάλη Βρετανία την αποστολή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, συνετρίβη κατά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ριμ του Μονάχου.

Αθλητισμός - Ποδόσφαιρο - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Το αεροπλάνο που μετέφερε την αποστολή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετά τη συντριβή του

Από τη συντριβή χάνουν τη ζωή τους 23 από τους 43 επιβαίνοντες. Ανάμεσά τους επτά ποδοσφαιριστές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η πτήση τσάρτερ της British Airways προερχόταν από το Βελιγράδι, όπου οι μπέμπηδες του Ματ Μπάσμπι είχαν αποσπάσει ισοπαλία 3-3 από τον Ερυθρό Αστέρα και είχαν προκριθεί στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης.

1963

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής επιβάλλουν απαγόρευση προσέγγισης δυτικών πλοίων στην Κούβα. Είναι μέρος του εγκληματικού οικονομικού αποκλεισμού του Νησιού της Επανάστασης που διαρκεί ως σήμερα.

Η απόφαση αυτή βρίσκει έντονες αντιδράσεις από το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο, το οποίο βλέπει να χάνει μερίδια στην αγορά από την εμπορία κουβανικών προϊόντων.

1964

Πεθαίνει ο Σοφοκλής Βενιζέλος, υιός του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Ελλάδα - Αστική Δημοκρατία - Πρωθυπουργία - Σοφοκλής Βενιζέλος
Ο Σοφοκλής Βενιζέλος

Διετέλεσε πρωθυπουργός της Κυβέρνησης του Καΐρου (που κατέστειλε το κίνημα του Ναυτικού το 1944), ενώ κατόπιν ως αρχηγός του Κόμματος των Φιλελευθέρων συμμετείχε σε μια σειρά εμφυλιακών και μετεμφυλιακών κυβερνήσεων. Μεταξύ άλλων, διαπραγματεύτηκε την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, ενώ αποδέχτηκε και τη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο της Κορέας.

1973

Οι φοιτητές Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής της Αθήνας κηρύσσουν αποχή από τα μαθήματα, με κύρια αιτήματα το σταμάτημα των αποβολών φοιτητών, τη συμμετοχή τους στην επεξεργασία του Καταστατικού Χάρτη για την Παιδεία, τη μη παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου από τα αστυνομικά όργανα, κ.α.

Πολυτεχνείο 1973 - Νομική - Φλεβάρης
Αστυνομικοί στην είσοδο της Νομικής

1973

Η ειρήνη εδραιώνεται στο Βιετνάμ. Μετά την αποχώρηση των πρώτων Αμερικανών στρατιωτών, αμερικανικά ναρκαλιευτικά αρχίζουν την εκκαθάριση ναρκοπεδίων.

1976

Τουλάχιστον 22 εκατομμύρια δολάρια έχει διαθέσει η αμερικανική αεροδιαστημική βιομηχανία «Λόκχιντ» για δωροδοκίες υψηλά ιστάμενων προσώπων σε κράτη στα οποία προωθεί τα προϊόντα της. Το σκάνδαλο αγγίζει την Ολλανδία, τη Σουηδία, την Ιαπωνία, την Τουρκία, την Ιταλία και το Μεξικό.

1991

Πεθαίνει ο Αμερικανός βιολόγος Σαλβαδόρ Λούρια (Salvatore Edoardo Luria), ένας από τους τρεις επιστήμονες που τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής για το 1969. Χαρίζει το μερίδιό του από το Νόμπελ στο κίνημα κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.

Επιστήμες - Βιολογία - Βιετνάμ - Σαλβαδόρ Λούρια
Ο Σαλβαδόρ Λούρια

2011

«Φεύγει» από τη ζωή σε ηλικία 58 ετών, ένας από τους σημαντικότερους κιθαρίστες όλων των εποχών, ο Γκάρι Μουρ (Robert William Gary Moore).

Πολιτισμός - Μουσική - Γκάρι Μουρ
Ο Γκάρι Μουρ

Ο διάσημος ροκ κιθαρίστας, που δώρισε στη μουσική αρκετά ξεχωριστά κιθαριστικά σόλο, ήταν από τους πλέον ταλαντούχους μουσικούς της γενιάς του, καλλιτέχνης απρόβλεπτος και ανατρεπτικός. Γεννήθηκε στο Μπέλφαστ.

Ξεκίνησε την καριέρα του στη δεκαετία του ’60 με το συγκρότημα «Thin Lizzy». Ξεχωριστή στιγμή με το συγκρότημα ήταν η σόλο εκτέλεση, το 1974, στο υπέροχο «Still in Love With You». Ακολούθησαν σημαντικές συνεργασίες και σόλο καριέρα, με μεγάλες επιτυχίες. Μία από τις σημαντικότερες στιγμές του έχει καταγραφεί το «Still Got the Blues» (1990), ένα από τα καλύτερα μπλουζ των τελευταίων δεκαετιών. Συνολικά κυκλοφόρησε 20 άλμπουμ. Ανάμεσα στις επιτυχίες του, τα κομμάτια «Οut Ιn Τhe Fields», «Ρarissien Walkaways», «Εmpty Rooms», «Cold Day Ιn Ηell».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...