Σαν σήμερα 6 Μαΐου – γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία

Σαν Σήμερα 6/5

527

Ισπανικά και γερμανικά στρατεύματα λεηλατούν τη Ρώμη, γεγονός που ορισμένοι το θεωρούν ως το τέλος της Αναγέννησης.

147 Ελβετοί φρουροί, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή τους, σκοτώνονται μαχόμενοι εναντίον των δυνάμεων του Καρόλου Ε΄ προκειμένου να διαφύγει ο Πάπας Κλήμης Ζ΄ στο Καστέλ Σαντ’ Άντζελο.

1405

Γεννιέται ο Γεώργιος Καστριώτης, γνωστότερος ως Σκεντέρμπεης, εθνικός ήρωας των Αλβανών.

Σκεντέρμπεης
Άγαλμα του Σκεντέρμπεη

1536

Αρχίζει η πολιορκία του Κούσκο, κατά την οποία οι δυνάμεις των Ίνκας προσπαθούν να ανακαταλάβουν το Κούσκο από τους Ισπανούς.

1682 

Η βασιλική αυλή της Γαλλίας μεταφέρεται στις Βερσαλλίες και ο Λουδοβίκος ΙΔ’, εγκαθίσταται στα εκεί ανάκτορα.

1757

Μάχη της Πράγας: ο πρωσικός στρατός αντιμετωπίζει τον αυστριακό στρατό στην Πράγα, κατά τη διάρκεια του Επταετούς πολέμου.

1758 

Γεννιέται στην πόλη Αράς της Γαλλίας ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος, ένας από τους ηγέτες της Γαλλικής αστικής Επανάστασης και από τους πιο αμείλικτους πολέμιους των υπονομευτών του επαναστατικού καθεστώτος των Ιακωβίνων (της ριζοσπαστικής πολιτικής οργάνωσης της αστικής τάξης που τέθηκε επικεφαλής της Επανάστασης).

Γαλλία - Γαλλική Επανάσταση - Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος
Ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος

1799

Δημοσιεύεται κοινή διακήρυξη του Ρώσου ναυάρχου Ουσάκοφ και του Τούρκου ομολόγου του Καδήρ Μπέη.

Ρωσία - Τουρκία - διακήρυξη Ουσάκοφ-Καδήρ Μπέη - Επτάνησα, 1799
Χάρτης που απεικονίζει (με κόκκινο χρώμα) την Πολιτεία των Ιονίων Νήσων

Με αυτή ανακοινώνεται ότι τα Ιόνια Νησιά θα αποτελέσουν ενιαίο και ανεξάρτητο κράτος, με πρωτεύουσα την Κέρκυρα, που θα διοικείται από εκλεγμένη 14μελή Γερουσία (στις εκλογές θα μετείχαν οι αριστοκράτες και υπό προϋποθέσεις οι αστοί). Με τη Σύμβαση τής Κωνσταντινούπολης (21 Μαρτίου 1800) πού υπέγραψαν η Ρωσία, η Τουρκία και η Μεγάλη Βρετανία, τα Ιόνια Νησιά αναγνωρίζονταν σαν ενιαίο αυτόνομο κράτος φόρου υποτελές στο Σουλτάνο.

1825

Το Νεόκαστρο (Πύλος) παραδίδεται στον Ιμπραήμ, ο οποίος γίνεται κυρίαρχος της Μεσσηνίας.

1835

Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της εφημερίδας New York Herald.

1856

Γεννιέται ο Αυστριακός γιατρός και ψυχίατρος Σίγκμουντ Φρόιντ, «πατέρας» της ψυχανάλυσης.

Επιστήμες - Ψυχολογία - Σίγκμουντ Φρόιντ
Ο Σίγκμουντ Φρόιντ

1859

Πεθαίνει ο Γερμανός φυσιοδίφης και εξερευνητής Αλεξάντερ φον Χούμπολτ (Friedrich Wilhelm Heinrich Alexander von Humboldt, γεννήθηκε το 1769), με έργο πάνω στη βοτανική και τη γεωγραφία πολύ σημαντικό για τη βιογεωγραφία.

Επιστήμες - Βιογεωγραφία - Αλεξάντερ φον Χούμπολτ
Ο Αλεξάντερ φον Χούμπολτ

1861

Γεννιέται ο Μοτιλάλ Νεχρού, Ινδός δικηγόρος και πολιτικός, πρωτεργάτης του Ινδικού Εθνικού Κινήματος και σημαντικός ηγέτης του ινδικού του Εθνικού Κογκρέσου, αναλαμβάνοντας δύο φορές την προεδρία του.

Ινδία - Εθνικό Κογκρέσο - Μοτιλάλ Νεχρού
Ο Μοτιλάλ Νεχρού

Ήταν ο ιδρυτής και πατριάρχης της πιο ισχυρής πολιτικής οικογένειας της Ινδίας, της οικογένειας Νεχρού-Γκάντι.

1872

Γεννιέται ο Ολλανδός φυσικός μαθηματικός και αστρονόμος Βίλεμ ντε Σίττερ (Willem de Sitter -πέθανε το 1934) γνωστός για τη συνεισφορά του στην κοσμολογία.

Επιστήμες - Κοσμολογία - Βίλεμ ντε Σίττερ
Ο Βίλεμ ντε Σίττερ

1877

Ο Ινδιάνος αρχηγός Τρελό Άλογο παραδίδεται στα αμερικανικά στρατεύματα στη Νεμπράσκα.

1880

Γεννιέται ο Ερνστ Λούντβιχ Κίρχνερ ( Ernst Ludwig Kirchner ψευδώνυμο του Louis de Marsalle), Γερμανός εξπρεσιονιστής ζωγράφος, ιδρυτής της ομάδας καλλιτεχνών “Die Brücke” που οδήγησε στη δημιουργία του κινήματος του Εξπρεσιονισμού τον 20ό αιώνα

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Ερνστ Λούντβιχ Κίρχνερ
Ημίγυμνη γυναίκα με καπέλο

1889

Ο Πύργος του Άιφελ ανοίγει επίσημα για το κοινό στην Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού.

Γαλλία- Παρίσι - Πύργος του Άιφελ
Ο πύργος του Άιφελ

1913

Πεθαίνει ο Αλέξανδρος Σχινάς, που στις 5 Μαρτίου 1913 δολοφόνησε τον βασιλιά Γεώργιο Α’ στη Θεσσαλονίκη.

Στις 6 Μαΐου, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, αυτοκτόνησε, πηδώντας από το παράθυρο του τμήματος της χωροφυλακής, όπου κρατούνταν.

Ελλάδα - δολοφονία βασιλιά Γεωργίου Α' - Αλέξανδρος Σχινάς
Ο Αλέξανδρος Σχινάς

Ο ιστορικός Γ. Κορδάτος, επικαλούμενος συνομιλία που είχε με τον ίδιο τον πρωτοδίκη της υπόθεσης Β. Κανταρέ, αναφέρει γύρω από τα αίτια της δολοφονίας: «(Ο Β. Κανταρές) Είπε ότι στην αρχή, παρ’ όλο το ξύλο που έφαγε ο Σχινάς (σ.σ.: από τους αστυνομικούς), δεν έβγαλε τσιμουδιά, αλλά μια-δυο μέρες ύστερα, άρχισε να κάνει διάφορους υπαινιγμούς. Ενοχοποιούσε πράχτορες Γερμανούς και μάλιστα τον Γερμανό πρεσβευτή. Αλλά δεν προχωρούσε, αν και έλεγε πως υπάρχουν και άλλα πιο σπουδαία, πιο τρανά και πιο υψηλά πρόσωπα. […] Ο Σχινάς δεν ήταν μανιακός κι ανισόρροπος. Ίσα-ίσα τα είχε τετρακόσια και, όπως διαπιστώθηκε, έκανε ταξίδια στην Γερμανία και την Αυστρία.

Η δολοφονία οργανώθηκε στο Βερολίνο ή στη Βιέννη» («Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας», 5ος τόμος, σελ. 314). Σύμφωνα με τον Γ. Κορδάτο, λοιπόν, η δολοφονία είχε να κάνει με τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς Βρετανίας – Γερμανίας ενόψει του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Γεώργιος πρόσκειτο στον Βρετανικό ιμπεριαλισμό, σε αντίθεση με τον γιο του Κωνσταντίνο Α’ (που τον διαδέχτηκε), που πρόσκειτο στο Γερμανικό.

1915

Γεννιέται ο Αμερικανός σκηνοθέτης θεάτρου και κινηματογράφου, ηθοποιός, σεναριογράφος και παραγωγός, Όρσον Ουέλς (George Orson Welles) κυρίως γνωστός για την ταινία του “Πολίτης Κέιν”, η οποία έχει συχνά αποκληθεί η καλύτερη ταινία όλων των εποχών.

Πολιτισμός - Κινηματογράφος - Θέατρο - Όρσον Ουέλς
Ο Όρσον Ουέλς

1916

21 Λιβανέζοι εθνικιστές εκτελούνται στην Πλατεία των Μαρτύρων στη Βηρυτό από τον Αχμέτ Τζεμάλ.

1921

Γεννιέται ο Νικόλαος Αστρινίδης Ελληνορουμάνος συνθέτης, αρχιμουσικός, πιανίστας και παιδαγωγός.

Θεωρείται ένας από τους τελευταίους αντιπροσώπους της εθνικής σχολής και από τους κορυφαίους Έλληνες συμφωνιστές της μεταπολεμικής περιόδου.

1923

Γεννιέται η Eλβετίδα μαθηματικός Βερίνα Χούμπερ-Ντάισον.

1926 

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας γνωστοποιεί ότι στο εξής θα χορηγούνται δάνεια και στις γυναίκες.

1929

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας (στην οποία ηγείτο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα) απαγορεύει τη λειτουργία του «Συνδέσμου των κόκκινων παλαιών πολεμιστών».

1937 

Το γερμανικό Ζέπελιν «Χίντεμπουργκ» πιάνει φωτιά και καταστρέφεται αμέσως, κατά τη διαδικασία προσγείωσής του στο Νιου Τζέρσι. 36 από τους 95 επιβαίνοντες σκοτώνονται.

1940 

Ο Αμερικανός συγγραφέας σεναριογράφος και δραματουργός Τζον Στάινμπεκ τιμάται με το βραβείο Πούλιτζερ για το περίφημο μυθιστόρημά του «Τα Σταφύλια της Οργής».

1942

Οι τελευταίες αμερικανικές δυνάμεις στις Φιλιππίνες παραδίδονται στους Ιάπωνες.

1944

Τμήματα του ΕΛΑΣ χτυπούν επίλεκτο γερμανικό τάγμα των SS στο Νότιο Όλυμπο και έπειτα από ολοήμερη σκληρή μάχη το συντρίβουν. Ο εχθρός άφησε στη μάχη 230 νεκρούς.

ΕΛΑΣ - Νότιος Όλυμπος
Τμήμα του ΕΛΑΣ

1946

Αντιπροσωπεία των κομμάτων του ΕΑΜ παρουσιάζεται στον Πρωθυπουργό Κ. Τσαλδάρη και του δηλώνει πως ο ελληνικός λαός θ’ αντισταθεί στην οργανωμένη επίθεση κατά της ζωής του, όπως αντιστάθηκε και στη Γερμανική κατοχή.

Ο Τσαλδάρης αντί άλλη απάντησης δήλωσε πως η δολοφονική δράση των «παρακρατικών» οφείλονταν σε «αντεκδικήσεις».

1949

Τα τμήματα της 6ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στο Ανατολικό Μπέλες, αφού αντιμετώπισαν τις επανειλημμένες επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού, πέρασαν στην αντεπίθεση καταδιώκοντάς τον απ’ όλες τις θέσεις του. Ο 3ος Λόχος του 554 Τάγματος του κυβερνητικού στρατού διαλύθηκε εντελώς.

Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Πελοποννήσου
Τμήμα του ΔΣΕ

1950 

Ο Πλαστήρας εξαγγέλλει το κλείσιμο της Μακρονήσου. Η λειτουργία όμως αυτού του τόπου εξορίας και μαρτυρίου θα συνεχιστεί έως το 1954.

Μετεμφυλιακό κράτος - Ξερονήσια - Μακρόνησος
Το κολαστήριο της Μακρονήσου

1952 

Πεθαίνει η Ιταλίδα γιατρός και παιδαγωγός Μαρία Θέκλα Αρτεμισία Μοντεσσόρι (Maria Tecla Artemisia Montessori).

Παιδεία - Μαρία Μοντεσσόρι
Η Μαρία Μοντεσσόρι

Είναι γνωστή για τα γραπτά της στην επιστημονική παιδαγωγική και για την φιλοσοφία της εκπαίδευσης που φέρει το όνομά της, το μοντεσσοριανό παιδαγωγικό σύστημα, ή «μοντεσσοριανή μέθοδος».

1955

Η Ο.Δ. Γερμανίας εντάσσεται στο ΝΑΤΟ.

Ο.Δ. Γερμανίας - Κόνραντ Αντενάουερ - ΝΑΤΟ
Ο Κόνραντ Άντενάουερ στο ΝΑΤΟ

Είχε προηγηθεί σειρά προτάσεων της ΕΣΣΔ για επανένωση των δύο Γερμανιών, χωρίς ξένα στρατεύματα και έξω από κάθε είδους συμμαχίες και στρατιωτικούς συνασπισμούς (βλ. «Μνημόνιο Στάλιν», 10/3/1952, κ.α.).

Οι προτάσεις της ΕΣΣΔ απορρίφθηκαν, ενώ η ένταξη της Ο.Δ. της Γερμανίας στον επιθετικό ιμπεριαλιστικό συνασπισμό του ΝΑΤΟ αποτέλεσε σημαντικό χτύπημα στην υπόθεση της επανένωσης της Γερμανίας.

1970

Απεργία πείνας μίας εβδομάδας αρχίζει ο Μανώλης Γλέζος διαμαρτυρόμενος για την μη απόλυση όλων των πολιτικών κρατουμένων.

1974 

Ο Γερμανός καγκελάριος Βίλι Μπραντ παραιτείται μετά από την αποκάλυψη ότι ο υπεύθυνος του πολιτικού του γραφείου Γκίντερ Γκιγιόμ διενεργούσε κατασκοπία υπέρ της Λ.Δ. Γερμανίας.

Ο.Δ. Γερμανίας - Βίλι Μπράντ - Γκίντερ Γκιγιόμ
Ο Βίλι Μπράντ (αριστερά) με τον Γκίντερ Γκιγιόμ (πηγή Bundesarchiv)

1974

Πραγματοποιείται συνάντηση αντιπροσωπειών των ΚΚ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι δύο αντιπροσωπείες επεσήμαναν με ανησυχία την ένταση της κατάστασης στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και τόνισαν ότι στην ένταση αυτή συμβάλλουν ενεργά με τη στάση τους η τουρκική αντίδραση και η ελληνική Χούντα.

Κατήγγειλαν επίσης την εγκατάσταση σε κυπριακό έδαφος τμημάτων του 6ου Αμερικανικού στόλου και ζήτησαν την αποχώρησή τους. Καταδίκασαν τέλος κατηγορηματικά κάθε επέμβαση των ιμπεριαλιστών, της ελληνικής και τουρκικής κυβέρνησης στα εσωτερικά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

1976 

Καταστρεπτικός σεισμός 6,4 της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την περιοχή Φριούλι της Ιταλίας, με αποτέλεσμα 989 νεκρούς, 2.400 τραυματίες και 157.000 άστεγους.

Ιταλία - Φρίουλι -σεισμός, 1976
Η περιοχή του Φριούλι χτυπημένη από τον σεισμό

1976

Νέες συλλήψεις πραγματοποιούνται στην Ιταλία για συνωμοσία κατά του πολιτεύματος. Οι συνωμότες σχεδίαζαν την απαγωγή του προέδρου Λεόνε και την πραξικοπηματική κατάληψη της εξουσίας.

1979

Πάνω από 60.000 άτομα διαδηλώνουν στην Ουάσιγκτον κατά των πυρηνικών εργοστασίων. Λίγες μέρες πριν, είχε γίνει το μεγάλο πυρηνικό δυστύχημα στο εργοστάσιο του Θρι Μάιλ Αϊλαντ.

ΗΠΑ - αντιπυρηνικές διαδηλώσεις, 1979 - Ουάσιγκτον
Από τις διαδηλώσεις κατά των πυρηνικών εργοστασίων

1980 

Ο Νίκος Γκάλης κάνει το ντεμπούτο του στην Εθνική Ελλάδας, στον αγώνα εναντίον της Σουηδίας (71-79) στο Βεβέ της Ελβετίας για το Προολυμπιακό Τουρνουά.

1985

Εκατοντάδες χιλιάδες Ισπανοί διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στην ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ στη Νικαράγουα, στη συμμετοχή της Ισπανίας στο ΝΑΤΟ και στην προώθηση του προγράμματος «Πόλεμος των Άστρων». Οι διαδηλώσεις γίνονται κατά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Ρ. Ρίγκαν στη Μαδρίτη.

1992

Πεθαίνει η Γερμανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια Μάρλεν Ντίντριχ, (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Μαρίας Μαγδαληνής Φον Λος -Marie Magdalene “Marlene” Dietrich).

Είχε και την Αμερικανική υπηκοότητα και καθ’ όλη την μακρά καριέρα της (που κυμάνθηκε από την δεκαετία του 1910 μέχρι την δεκαετία του 1980) διατήρησε την φήμη της μέσω της συνεχούς ανακάλυψης του εαυτού της.

Μάρλεν Ντίντριχ
Η Μάρλεν Ντίντριχ

Την δεκαετία του 1920 η Ντίτριχ συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις και στον βουβό κινηματογράφο. Ο ρόλος της ως Λόλα στο «Γαλάζιος Άγγελος» (Der blaue Engel, 1930) της χάρισε παγκόσμια φήμη και ένα συμβόλαιο με την Paramount Pictures.

Η Ντίτριχ πρωταγωνίστησε σε ταινίες του Χόλυγουντ όπως το «Μαρόκο» (1930), «Κατάσκοπος Χ-27» (1931), «Σαγκάη Εξπρές» (1932), «Desire» (1936) και «Η τραγική τσαρίνα».

Επένδυσε επιτυχώς στην περσόνα και στις “εξωτικές” εμφανίσεις της και έγινε από τις ακριβοπληρωμένες ηθοποιούς της εποχής της.

Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν μια υψηλού επιπέδου διασκεδάστρια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρόλο που συμμετείχε κατά καιρούς σε ταινίες μετά τον πόλεμο, η Ντίτριχ πέρασε τις δεκαετίες από το 1950 μέχρι το 1970 κάνοντας περιοδεία ανά τον κόσμο ως περφόρμερ ζωντανού προγράμματος.

Για το έργο της στην βελτίωση της ηθικής στην πρώτη γραμμή του πολέμου έλαβε πολλές τιμητικές διακρίσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Γαλλία, το Βέλγιο και το Ισραήλ.

1994 

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ της Αγγλίας και ο γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Μιτεράν, εγκαινιάζουν τη σήραγγα Chunnel, το υπόγειο τούνελ κάτω από τη θάλασσα της Μάγχης, που ενώνει τη Γαλλία με τη Βρετανία.

1995

Πεθαίνει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Γεώργιος Μαύρος.

2001 

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ γίνεται ο πρώτος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, που επισκέπτεται μουσουλμανικό τέμενος, στη Δαμασκό.

2007 

O Παναθηναϊκός αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ για τέταρτη φορά στην ιστορία του. Στον τελικό του φάιναλ-φορ που έγινε στο ΟΑΚΑ της Αθήνας επικράτησε της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 93-91.

2012

Βουλευτικές εκλογές, ο δικομματισμός καταρρέει, ενώ για πρώτη φορά μπαίνει στη Βουλή φασιστικό κόμμα. Η ΝΔ υπό τον Αντώνη Σαμαρά αναδεικνύεται πρώτη με 18,85% και 108 έδρες. Ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ 16,78%, ΠΑ.ΣΟ.Κ. 13,18%, Αν.Ελ.10,61%, ΚΚΕ 8,48%, Χρυσή Αυγή 6,97%, και ΔΗΜ.ΑΡ. 6,11%.

Τα αστικά κόμματα δεν τα «βρήκαν» και επαναλήφθηκαν στις 17 Ιουνίου όπου η ΝΔ παίρνει 29,66% και 129 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,89% και 71 έδρες, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. 12,28% και 33 έδρες, Αν.Ελ. 7,51% και 20 βουλευτές, Χ.Α. 6,92% και 18 βουλευτές, ΔΗΜ.ΑΡ. 6,25% και 17 βουλευτές και το ΚΚΕ 4,5% και 12 βουλευτές.

Ξεκινά η περίοδος -εν μέσω του 1ου μνημόνιου, της συνεργασίας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ. και ΔημΑρ με τους διαδοχικούς ανασχηματισμούς του 2013 και 2014, μέχρι που διαλύθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2014 μετά την αδυναμία εκλογής προέδρου της δημοκρατίας οπότε και προκηρύχθηκαν οι εκλογές τον Γενάρη του 2015 και άρχισε η περίοδος ΣυριζΑνελ με το Αλέξη Τσίπρα

2012

Πεθαίνει ο ηθοποιός Κώστας Καρράς.

2013

Πεθαίνει ο Τζούλιο Αντρεότι (Giulio Andreotti, Πρωθυπουργός της Ιταλίας τρεις φορές (1972-73, 1976-79, 1989-92).

Κατηγορήθηκε ότι συνεργάστηκε με τη Μαφία, καταδικάστηκε σε φυλάκιση για το λόγο αυτό …κατόπιν αθωώθηκε.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...