1478
Γεννιέται ο Άγγλος λόρδος, δικηγόρος και συγγραφέας Τόμας Μορ (Sir Thomas More). Είναι ο δημιουργός του όρου «Ουτοπία», που πρωτακούστηκε ως τίτλος βιβλίου του.

1497
Οπαδοί του Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα (Girolamo Savonarola) καίνε στη Φλωρεντία έργα τέχνης και βιβλία, επειδή οδηγούν στην αμαρτία. Θα μείνει στην ιστορία ως η «Πυρά της ματαιοδοξίας» («Falò delle vanità»). Ο Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα ήταν ιερέας και κυβερνήτης της Φλωρεντίας, γνωστός για το μένος του κατά της Αναγέννησης.

Ήταν Δομινικανός μοναχός, με τεράστια επιρροή στο λαό, ηγέτης της πόλης από το 1494 μέχρι την εκτέλεσή του το 1498.
Όσο κράτησε η ηγεσία του, κήρυσσε την εγκράτεια και ήταν πολέμιος της αγάπης των Φλωρεντινών για τις τέχνες.
1812
Γεννιέται ο μεγάλος Βρετανός συγγραφέας Κάρολος Ντίκενς (Charles Dickens. Τα μυθιστορήματα του είναι τα μυθιστορήματα των φτωχών και των κατατρεγμένων, η καρδιά της επανάστασης θα χτυπήσει δυνατά στην «Ιστορία δύο πόλεων», ενώ από τον «Όλιβερ Τουίστ» έως τον «Ζοφερό Οίκο» ο συγγραφέας δεν έπαψε ποτέ να ρίχνει το ανάθεμα στη βικτωριανή οικονομία και στους βικτωριανούς θεσμούς.

Ο Κάρολος Ντίκενς γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1812 και ήταν γιος δημόσιου υπαλλήλου που τα χρέη του οδήγησαν στη φυλακή τον ίδιο και ανάγκασαν το μικρό Κάρολο, βαθιά πληγωμένο από το γεγονός, να διακόψει το σχολείο και να πιάσει δουλειά σε εργοστάσιο βερνικιών.
Μια απροσδόκητη κληρονομιά, απάλλαξε τον πατέρα του από τη φυλακή και τον ίδιο από το εργοστάσιο, οδηγώντας τον στη συνέχεια σε ένα δικηγορικό γραφείο και κατόπιν στη δημοσιογραφία, όπου εξελίχθηκε σε έναν από τους ικανότερους και ταχύτερους ανταποκριτές.

Στον ελεύθερο χρόνο του έγραφε διηγήματα, σκιαγραφώντας πρόσωπα που συναντούσε στο δρόμο. Ο Ντίκενς έγραφε τα μυθιστορήματά του σε συνέχειες, αρχικά σε περιοδικά και κατ’ αυτόν τον τρόπο η γραφή του απέκτησε ένα συγκεκριμένο ρυθμό με το αναγνωστικό κοινό να περιμένει με αγωνία την συνέχεια.
Το πρώτο του έργο, με τίτλο «Σκιαγραφήματα του Μποζ», τυπώθηκε το 1836. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησαν τα «Χαρτιά του Πίκγουικ», που έγιναν ανάρπαστα από το αναγνωστικό κοινό και μετά εκδόθηκε ο «Ολιβερ Τουίστ», εμπνευσμένος από όσα είχε δει και γνωρίσει ο Ντίκενς στις περιοδείες του ως ανταποκριτής εφημερίδος.
Η νουβέλα του 1843, «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία», παραμένει δημοφιλής και συνεχίζει να εμπνέει διασκευές σε κάθε καλλιτεχνικό είδος.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων αυτών επιτυχιών του, ο Ντίκενς είχε παντρευτεί την Αικατερίνη Χόγκαρθ και η οικογένειά του μεγάλωσε με γοργό ρυθμό καθώς απέκτησε εννέα παιδιά. Ο «Δαβίδ Κόπερφιλντ» (1849-1850) είναι σχεδόν η αυτοβιογραφία του Ντίκενς . Το 1860-1861 εξέδωσε σε σειρές τις «Μεγάλες Προσδοκίες».
1828
Ο Ιωάννης Καποδίστριας συγκροτεί τον πρώτο τακτικό ελληνικό στρατό.

1870
Γεννιέται ο Αυστριακός ιατρός και ψυχολόγος Άλφρεντ Άντλερ (Alfred Adler), ιδρυτής της σχολής της ατομικής ψυχολογίας. Υπήρξε συνεργάτης του Φρόιντ αλλά δεν ενστερνίστηκε μεγάλο τμήμα των απόψεών του.

1894
Πεθαίνει ο Βέλγος τεχνίτης πνευστών και εφευρέτης του σαξοφώνου Αντόλφ Σαξ (Antoine-Joseph “Adolf” Sax).

1898
Ο Εμίλ Ζολά (Emile Zola) προσάγεται σε δίκη για δυσφήμιση μετά τη δημοσίευση του «Κατηγορώ» για την «Υπόθεση Ντρέιφους».

1900
Ιδρύεται το βρετανικό Εργατικό Κόμμα, με πρώτο γραμματέα τον Ράμσεϊ ΜακΝτόναλντ.

1904
Πυρκαγιά στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ καταστρέφει πάνω από 1.500 κτίρια σε 30 ώρες.

1929
Η αστυνομία ανοίγει πυρ κατά των απεργών μεταλλωρύχων του Λαυρίου, που βρίσκονται στην 7η μέρα των κινητοποιήσεών τους, σκοτώνοντας τον εργάτη Γιώργο Συρίγο και τραυματίζοντας άλλους 33.

Η απεργία θα διαρκέσει 47 ολόκληρες μέρες και θα λήξει με νίκη των απεργών που πέτυχαν την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους: επαναπρόσληψη όλων των απολυθέντων, αναγνώριση του σωματείου τους, ίδρυση ταμείου συντάξεων και αύξηση ημερομισθίων κατά 10%.
1947
Χιλιάδες λαού της Αθήνας συγκεντρώνονται έξω από το ξενοδοχείο «Ακρόπολις» όπου συνεδριάζει η Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ και διαδηλώνουν με τα συνθήματα: «Συμφιλίωση», «Να φύγουν οι Άγγλοι», «Να σταματήσουν οι εκτελέσεις», «Κυβέρνηση με το ΕΑΜ», «Λεύτερες εκλογές», κ.α.

1951
Κατά την ιμπεριαλιστική εισβολή στην Κορέα, περισσότεροι από 700 ύποπτοι ως συμπαθούντες τον κομμουνισμό σφαγιάζονται από τις νοτιοκορεατικές δυνάμεις.
1962
Η κυβέρνηση του Τζων Φ. Κένεντι επεκτείνει το εμπάργκο κατά της Κούβας ως απάντηση στην εθνικοποίηση των περιουσιών, εργοστασίων, κλπ. αμερικανικών μονοπωλιακών συμφερόντων από την επαναστατική κυβέρνηση της χώρας.

1964
Τη διχοτόμηση της Κύπρου ανακοινώνει ότι προκρίνει ως μοναδική διέξοδο από την κρίση η Βρετανία. H Μόσχα δηλώνει ότι δε θα αδιαφορήσει σε περίπτωση τουρκικής εισβολής στο νησί.
1966
Εκδίδεται ύστερα από διαδικασία 33 μηνών το πόρισμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Σε δίκη για τη δολοφονία παραπέμπονται ο μοίραρχος Εμμανουήλ Καπελώνης ως ηθικός αυτουργός και οι Σπύρος Γκοτζαμάνης-Μανώλης Εμμανουηλίδης ως φυσικοί αυτουργοί, ενώ για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος παραπέμπονται οι αξιωματικοί Κωνσταντίνος Μήτσου, Ευθύμιος Καμουτσής κ.α.

1972
Υπογράφεται η προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για την παραχώρηση βάσεων του 6ου στόλου στον Πειραιά.

1974
Η Γερουσία των ΗΠΑ αποφασίζει την διενέργεια έρευνας γύρω από το σκάνδαλο του Γουότεργκεϊτ (την παρακολούθηση των κεντρικών γραφείων του Δημοκρατικού Κόμματος από τις κρατικές υπηρεσίες). Το σκάνδαλο ανάγκασε σε παραίτηση τον Πρόεδρο Νίξον, ο οποίος επιχείρησε –ανεπιτυχώς- να το κουκουλώσει.

1974
Η Γρενάδα αποκτά την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1979
Πεθαίνει στη Βερτιόγκα της Βραζιλίας ο εγκληματίας ναζί Γιόζεφ Μένγκελε (Josef Mengele). Από το 1943 ήταν Γερμανός γιατρός του στρατοπέδου εξόντωσης Άουσβιτς Μπίρκεναου και διαβόητος ιδίως για τα πειράματα που έκανε με ανθρώπους, τα οποία οδηγούσαν συνήθως στον θάνατό τους. Έμεινε στην ιστορία ως ο «Άγγελος του Θανάτου του Άουσβιτς».

1984
Ο Ρίγκαν ανακοινώνει την απόσυρση των Αμερικανών πεζοναυτών από το Λίβανο. Μέχρι τις 26 του μήνα θα έχουν απομακρυνθεί, επίσης, το βρετανικό και το ιταλικό εκστρατευτικό σώμα.

1986
Υπό συνθήκες βίας, με τριάντα και πλέον νεκρούς και τεράστιας κλίμακας νοθεία, διεξάγονται οι προεδρικές εκλογές στις Φιλιππίνες, όπου ο δικτάτορας Φερδινάνδος Μάρκος βρίσκεται αντιμέτωπος με την υποψήφια της αντιπολίτευσης, Κορασόν Ακίνο, χήρα του δολοφονηθέντος αντικαθεστωτικού ηγέτη Μπενίνο Ακίνο. Όταν καθίσταται προφανές ότι παρά τη νοθεία η Κορασόν Ακίνο θα νικήσει, ο Μάρκος επιχειρεί να ακυρώσει τις εκλογές.

1992
Υπογράφεται η Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Δημιουργείται και τυπικά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Συνθήκη υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ στις 28/7/1992. Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που την καταψήφισε, ενώ ο Ριζοσπάστης ήταν η μόνη εφημερίδα που τη δημοσίευσε σε ειδικό ένθετο, μιας και έως τότε το περιεχόμενό της δεν ήταν γνωστό στον ελληνικό λαό.

2017
Πεθαίνει ο τραγουδοποιός Λουκιανός Κηλαηδόνης.

Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς και στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, χωρίς ποτέ να ασκήσει το επάγγελμα του αρχιτέκτονα. Η καλλιτεχνική του καριέρα ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’70, όταν γράφει τη μουσική για τη θεατρική παράσταση του έργου της Κωστούλας Μητροπούλου «Η Πόλη μας». Ακολουθεί ο δίσκος «Κόκκινη Κλωστή» σε στίχους Νίκου Γκάτσου.
Το 1973 κυκλοφορούν σε κόκκινο βινύλιο τα «Μικρoαστικά» σε στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη, όπου για πρώτη φορά ο Λουκιανός Κηλαηδόνης ερμηνεύει δικές του συνθέσεις. Μια δουλειά – σταθμός στην καλλιτεχνική του πορεία, αλλά και στα μουσικά πράγματα, καθώς τα «Μικροαστικά» πριν εκδοθούν, κυκλοφορούν παράνομα στη διάρκεια της δικτατορίας. Επόμενη δισκογραφική δουλειά του είναι τα «Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας». Από το 1978 και μέχρι το 1991 κυκλοφορούν πέντε απόλυτα προσωπικοί του δίσκοι.
Παράλληλα, γράφει θεατρική και κινηματογραφική μουσική. Για μια δεκαετία γράφει αποκλειστικά τη μουσική για το «Ελεύθερο Θέατρο» – «Ελεύθερη Σκηνή» και είναι βασικός συνθέτης των παραστάσεων του «Θεσσαλικού Θεάτρου» της πρώτης περιόδου. Συνεργάζεται επίσης με το Εθνικό Θέατρο, με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με το Λαϊκό Θέατρο του Λ. Τριβιζά, καθώς και με την παιδική σκηνή της Ξένιας Καλογεροπούλου.
Γράφει μουσική για τις ταινίες: «Οι κυνηγοί» και «Ο θίασος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Ελευθέριος Βενιζέλος» του Παντελή Βούλγαρη και «Οι Αθηναίοι» του Βασίλη Αλεξάκη, καθώς και μουσική για πολλές τηλεοπτικές εκπομπές. Το καλοκαίρι του 2006 συνεργάστηκε με την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ), πραγματοποιώντας συναυλίες στην Ελλάδα, το εξωτερικό καθώς και στο Ηρώδειο, από όπου προέκυψε ένα διπλό cd με τίτλο «Μ’ Αγιόκλημα και γιασεμιά».