Σαν σήμερα 9 Μαΐου – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 9/5

1502 

Ο Χριστόφορος Κολόμβος αφήνει την Ισπανία για το τέταρτο και τελευταίο ταξίδι του στο “Νέο Κόσμο”.

Θαλασσοπόροι - Χριστόφορος Κολόμβος
Ο Χριστόφορος Κολόμβος

1671

Ο Τόμας Μπλαντ, μεταμφιεσμένος ως κληρικός, προσπαθεί να κλέψει τα κοσμήματα του αγγλικού στέμματος από τον Πύργο του Λονδίνου.

1805 

Πεθαίνει ο Γερμανός ποιητής, δραματουργός, θεωρητικός της τέχνης, ιστορικός Γιόχαν Κριστόφ Φρίντριχ Σίλερ (Friedrich Schiller).

Θεωρείται επιφανής εκπρόσωπος του Διαφωτισμού στη Γερμανία, ένας από τους θεμελιωτές της γερμανικής λογοτεχνίας της νεότερης εποχής.

Γιόχαν Κριστόφ Φρίντριχ Σίλερ
Πορτρέτο του Γιόχαν Κριστόφ Φρίντριχ Σίλερ από τον Λουδοβίκο Σιμάνοβιτζ

Από τους μεγαλύτερους τραγικούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ο Σίλερ δημιούργησε έναν ιδιαίτερο τύπο δράματος, που ανοιχτά διακήρυττε τον προοδευτικό του χαρακτήρα, που ενσαρκωνόταν σε ποιητικές μορφές και οι παραδόσεις του, λίγο ως πολύ, εκφράστηκαν στη δραματουργία της «Νέας Γερμανίας», στα έργα του Χάουπτμαν, Ίψεν και στον 20ό αιώνα, των Μπέρναρ Σω, Μπρεχτ και άλλων.

Πηγή: Ριζοσπάστης

1883 

Γεννήθηκε ο Ισπανός φιλόσοφος και δοκιμιογράφος Χοσέ Ορτέγα Υ Γκάσετ (Jose Ortega y Gasset –πέθανε το 1955) που άσκησε σημαντική επιρροή στην πνευματική και πολιτιστική αναγέννηση της Ισπανίας στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Χοσέ Ορτέγα Υ Γκάσετ
Χοσέ Ορτέγα Υ Γκάσετ

1837 

Γεννήθηκε ο Άνταμ Όπελ, Γερμανός επιχειρηματίας, ιδρυτής της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας.

1850

Πεθαίνει ο Ζοζέφ Λουί Γκαι-Λυσάκ, Γάλλος χημικός και φυσικός (Joseph Louis Gay-Lussac‎, γεννήθηκε το 1778).

Σ’ αυτόν οφείλεται η ανακάλυψη πως το νερό αποτελείται από δύο μόρια υδρογόνου και ένα οξυγόνου (μαζί με τον Αλεξάντερ φον Χούμπολτ).

Επίσης διατύπωσε τους δύο νόμους που σχετίζονται με τα αέρια, ενώ είναι γνωστός και για το έργο του στα μείγματα αλκοόλης-νερού, τα οποία οδήγησαν στην κλίμακα μέτρησης Γκαι-Λυσσάκ που χρησιμοποιείται για την μέτρηση των αλκοολούχων ποτών σε πολλές χώρες.

Επιστήμες - Χημεία - Ζοζέφ Λουί Γκαι-Λυσάκ
Ο Ζοζέφ Λουί Γκαι-Λυσάκ

1860 

Γεννιέται ο Τζέιμς Μάθιου Μπάρι (James Matthew Barrie), Σκωτσέζος συγγραφέας και δραματουργός.

Πολιτισμός- Λογοτεχνία - Τζέιμς Μάθιου Μπάρι
Ο Τζέιμς Μάθιου Μπάρι

Είναι περισσότερο γνωστός ως δημιουργός του Πίτερ Παν, τον οποίο εμπνεύστηκε από τους φίλους του, τα αγόρια της οικογένειας Λουέλιν Ντέιβις.

1864

Το ναυτικό της Δανίας νικά τους στόλους της Αυστρίας και της Πρωσίας στη ναυμαχία της Χέλγκολαντ.

1874 

Γεννιέται ο Βρετανός αρχαιολόγος και αιγυπτιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ, (Howard Carter -πέθανε το 1939), που ανακάλυψε τον άθικτο τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών, τον Νοέμβριο του 1922.

Επιστήμες - Αρχαιολογία - Χάουαρντ Κάρτερ
O Χάουαρντ Κάρτερ, εξετάζει την μούμια του Φαραώ Τουταγχαμών

1877

Σεισμός μεγέθους 8,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στα ανοικτά των ακτών του Περού σκοτώνει 2.541 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων στη Χαβάη και την Ιαπωνία.

1877

H Ρουμανία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της.

1897 

Τα οθωμανικά στρατεύματα μπαίνουν στο Βόλο. O ελληνοτουρκικός πόλεμος οδεύει προς το τέλος του με ταπεινωτική ήττα του ελληνικού στρατού

Ελλάδα -Τουρκία - ελληνοτουρκικός πόλεμος, 1897
Τουρκικά στρατεύματα κατά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο

1901 

Ιδρύεται στη Μελβούρνη το πρώτο Κοινοβούλιο της Αυστραλίας.

1905 

Η βουλή των Κρητών, με ψήφισμά της, κηρύσσει την ένωση της νήσου με την Ελλάδα και κάνει έκκληση για κατάθεση των όπλων.

1910  

Η Εθνική Συνέλευση της Κρήτης αποφασίζει παμψηφεί την ένωση με την Ελλάδα.

1927 

Η Καμπέρα αντικαθιστά τη Μελβούρνη ως πρωτεύουσα της Αυστραλίας και συνέρχεται για πρώτη φορά στην πόλη η Βουλή.

1929

Το Πανενωσιακό Κομμουνιστικό Κόμμα (μπολσεβίκοι) παίρνει απόφαση «Για τη σοσιαλιστική άμιλλα ανάμεσα στις φάμπρικες και στα εργοστάσια».

1936

Η Ιταλία προσαρτά επίσημα την Αιθιοπία μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας, Αντίς Αμπέμπα, στις 5 Μαΐου.

1936 

Οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης βάφονται με εργατικό αίμα.

Θεσσαλονίκη - Απεργία - Μάης, 1936
Η μάνα κλαίει τον δολοφονημένο γιο της Τάσο Τούση

Ο Μάης του 1936 στη Θεσσαλονίκη αποτελεί τον τελευταίο μεγάλο απεργιακό σταθμό του ελληνικού προλεταριάτου πριν τη δικτατορία Μεταξά.

Θεσσαλονίκη - Απεργία - Μάης, 1936
Ο ταγματάρχης Μαρινάκης, απευθύνεται στους εργάτες, ο στρατός ενώθηκε με τους απεργούς

Το απεργιακό κύμα ξεκίνησε στις 29/4 από τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης, για να επεκταθεί στη συνέχεια και στους υπόλοιπους κλάδους.

Στις 8/5 οι απεργοί καπνεργάτες και κλωστοϋφαντουργοί δέχονται άγρια δολοφονική επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής προκαλώντας πραγματικό παλλαϊκό ξεσηκωμό. Δεκάδες απεργοί τραυματίζονται και ακόμα περισσότεροι συλλαμβάνονται.

Θεσσαλονίκη - Απεργία - Μάης, 1936
Από την επίθεση κατά των εργατών

Στις 9/5, η εργατική τάξη της Θεσσαλονίκης διαδηλώνει μαζικά την αγανάκτησή της για τη βίαιη καταστολή των απεργών.

Θεσσαλονίκη - Απεργία - Μάης, 1936
Μάζες εργατών συρρέουν στη συγκέντρωση

Το αστικό κράτος όμως απαντά με ακόμα μεγαλύτερη αγριότητα: 10 εργάτες βάφουν με το αίμα τους δρόμους της πόλης. Πρόκειται για τους Σ. Γιαμτοβό, Χ. Ευαγγέλου, Σ. Μασαράνο, Τ. Τούση, Δ. Αχλαμίδη, Ε. Αδαμαντίδη, Ι. Πανόπουλο, Δ. Λαγινά, Α. Χαραλαμπίδου και Α. Καρανικόλα.

Θεσσαλονίκη - Απεργία - Μάης, 1936
Δολοφονημένος από τα σώματα καταστολής του Μεταξά

Η λαϊκή οργή ξεχειλίζει, ο στρατός ενώνεται με τους απεργούς και ο εργαζόμενος λαός γίνεται κύριος της πόλης για 36 περίπου ώρες. Η κυβέρνηση Μεταξά στέλνει νέες ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη και καταστέλλει τους απεργούς.

Θεσσαλονίκη - Απεργία - Μάης, 1936
Νεκροί εργάτες από την επίθεση

Στις 13 Μάη, μέσα σε ατμόσφαιρα οργής και αγανάκτησης για το αιματοκύλισμα του λαού της Θεσσαλονίκης και με το σύνθημα να φύγει η κυβέρνηση Μεταξά, γίνεται 24ωρη πανελλαδική απεργία με μεγάλη επιτυχία. Οι απεργοί υπολογίζονται σε πάνω από 300.000.

Ο μεγάλος ποιητής Γιάννης Ρίτσος γράφει ένα από τα καλύτερα ποιήματά του, τον «Επιτάφιο», εμπνευσμένο από τους νεκρούς καπνεργάτες, το οποίο μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης.

1941

Το Βασιλικό Ναυτικό αιχμαλωτίζει το γερμανικό υποβρύχιο U-110. Επί του υποβρυχίου βρέθηκε η τελευταία συσκευή Enigma, την οποία χρησιμοποίησαν αργότερα οι κρυπτογράφοι των συμμαχικών δυνάμεων για να σπάσουν τα κωδικοποιημένα γερμανικά μηνύματα.

1945 

Ώρα 0:43 π.μ.

Βερολίνο 9/5/1945 - Μιχαήλ Μίνιν
Ο Μιχαήλ Μίνιν υψώνει την Κόκκινη σημαία στο Ράιχσταγκ

Στην αίθουσα της στρατιωτικής σχολής μηχανικού, στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου, οι πληρεξούσιοι της ανώτατης γερμανικής στρατιωτικής διοίκησης στρατάρχης Κάιτελ, ναύαρχος Φρίντεμπουργκ και στρατηγός της αεροπορίας Στουμπφ υπογράφουν την Πράξη για τη χωρίς όρους συνθηκολόγηση της Γερμανίας ενώπιον των αντιπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων των Συμμάχων:
Από μέρους της ΕΣΣΔ ο στρατάρχης Γ. Κ. Ζούκοφ, της Αγγλίας ο στρατάρχης της Αεροπορίας Α. Τέντερ, των ΗΠΑ ο στρατηγός Κ. Σπάατς και της Γαλλίας ο στρατηγός Ντε Λατρ ντε Τασινί.

9 Μάη 1945 - Ημέρα αντιφασιστικής Νίκης των Λαών
Ο Στρατάρχης Ζούκοφ διαβάζει την Πράξη άνευ όρων παράδωσης της Γερμανίας

Η 9 του Μάη καταγράφεται στην Ιστορία ως η μέρα της «Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών».

9 Μάη 1945 - Ημέρα αντιφασιστικής Νίκης των Λαών
Ο Βίλχελμ Κάιτελ υπογράφει την άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γεμρανίας

Ο ελληνικός λαός μαζί μ’ όλη την ανθρωπότητα γιόρτασε τη μέρα της Νίκης κατά του φασισμού.

9 Μάη 1945 - Ημέρα αντιφασιστικής Νίκης των Λαών
Η στρατιωτική σχολή μηχανικού, στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου

Στη Θεσσαλονίκη, τη μέρα του παλλαϊκού γιορτασμού, «παρακρατικοί» δολοφονούν 4 πολίτες.

1947

Στους Φούρνους Ικαρίας όπου ήταν εξόριστος, βρέθηκε νεκρός με σφαίρα στο στήθος ο στρατηγός του ΕΛΑΣ και πρώτος Πρόεδρος της ΠΕΕΑ Ευριπίδης Μπακιρτζής.

ΕΛΑΣ - ΠΕΕΑ - Ευριπίδης Μπακιρτζής
ο Ευριπίδης Μπακιρτζής

1947

Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας σταματούν το τρένο Τρίπολης – Καλαμάτας και απελευθερώνουν 28 κρατούμενους αγωνιστές. Άλλα τμήματα του ΔΣΕ μπαίνουν στη Βέροια.

ΔΣΕ
Τμήμα του ΔΣΕ σε πορεία

1947

Ξημερώματα της 9ης Μάη του 1947 εκτελείται η κομμουνίστρια δασκάλα του λαού Βαγγελίτσα Κουσιάντζα

Γεννήθηκε στον Παλαμά το 1919 και σπούδασε στο διδασκαλείο της Αλεξανδρούπολης. Υπηρέτησε δασκάλα στα χωριά Βλοχό και Μάρκο Καρδίτσας και στη συνέχεια στον Παλαμά.

Στη διάρκεια της κατοχής, η Βαγγελίτσα Κουσιάντζα, στέλεχος του ΚΚΕ, παράλληλα με την πολιτική της δράση δίδαξε ανεπίσημα στη Σέκλιζα, οργάνωσε τάξεις διδάσκοντας γραφή και ανάγνωση στους αγράμματους ενήλικες και δημιούργησε τμήματα για τις γυναίκες, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην καταπολέμηση του αναλφαβητισμού.

Τον Απρίλη του 1947, 30 μαχητές του ΔΣΕ -ανάμεσα τους και η Βαγγελίτσα Κουσιάντζα- συνελήφθησαν στον αυχένα της Νιάλας από τμήματα του κυβερνητικού στρατού. Οδηγήθηκαν στις φυλακές της Λαμίας και μετά από έκτακτο στρατοδικείο επιβλήθηκε σε 9 άντρες και στη Βαγγελίτσα Κουσιάντζα η θανατική ποινή. Εκτελέστηκαν στις 9 Μάη του 1947 στη Ξηριώτισσα Λαμίας.

Η Βαγγελίτσα Κουσιάντζα υπήρξε μια αληθινή δασκάλα του λαού. Δίδασκε με ανιδιοτέλεια και ήθος κάτω από δυσμενείς συνθήκες. Ήταν από τις ελάχιστες δασκάλες που δίδασκε σε εποχή πολέμου. Αποτελεί πρότυπο εκπαιδευτικού και μορφή προς μίμηση για κάθε γυναίκα. Είναι φωτεινό παράδειγμα για τις νέες γενιές.

[Το ντοκιμαντέρ με τίτλο: “ΝΙΑΛΑ, ΜΙΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ” γυρίστηκε στη Νιάλα με πρωταγωνιστή τον επιζώντα αντάρτη του ΔΣΕ Βασίλη Φυτσιλή.]

ΚΚΕ - Βαγγελίτσα Κουσιάντζα
Η πλάκα που φιλοτέχνησε η ΤΕ Καρδίτσας προς τιμήν και μνήμη της κομμουνίστριας δασκάλα του λαού Βαγγελίτσας Κουσιάντζα

Πηγή: 902.gr

1947

Έπειτα από 7ωρη μάχη, το τμήμα του ΔΣΕ Κρήτης υπό τον Γιάννη Ποδιά καταλαμβάνει την Ιεράπετρα.

ΔΣΕ - Κρήτη
Τμήμα του ΔΣΕ

1948

Η Τσεχοσλοβακία ανακηρύσσεται Λαϊκή Δημοκρατία.

1949

Ο Ρενιέ Γ’ στέφεται πρίγκιπας του Μονακό.

1950 

Ο Γάλλος πολιτικός, Ρομπέρ Σουμάν, παρουσιάζει την πρότασή του για τη δημιουργία της ενωμένης Ευρώπης.

Ευρωπαϊκή Ένωση - Καπιταλισμός - Ρομπέρ Σουμάν
Ο Ρομπέρ Σουμάν

Η πρότασή του αυτή, που έμεινε στην ιστορία ως «Διακήρυξη Σουμάν», ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου της Ευρώπης, τόσο για να θωρακισθεί απέναντι στον παγκόσμιο καπιταλιστικό ανταγωνισμό όσο και για να ανταπεξέλθει απέναντι στην ανωτερότητα του Σοσιαλιστικού συστήματος.

1956 

Η κυβέρνηση της ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή ματοκυλά το λαό της Αθήνας, που διαδήλωνε ζητώντας να σταματήσουν τα εγκλήματα του βρετανικού ιμπεριαλισμού στην Κύπρο.

Η πορεία διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την απόφαση του Βρετανού Κυβερνήτη της Κύπρου Χάρντινγκ να εκτελέσει τους Κύπριους αγωνιστές, Μιχάλη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου, βάφεται στο αίμα.

Η αστυνομία χτυπά αδιάκριτα, με αποτέλεσμα 6 νεκρούς και 200 τραυματίες διαδηλωτές.

1958

Κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Σαν Φρανσίσκο η ταινία Δεσμώτης του Ιλίγγου.

1958

Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του περιοδικού «Δρόμοι της Ειρήνης».

ΕΣΣΔ - Διαστημικό πρόγραμμα - Γιούρι Γκαγκάριν - Ελλάδα - «Δρόμοι της Ειρήνης»
Το περιοδικό «Δρόμοι της Ειρήνης» με συνέντευξη του Γ. Γκαγκάριν, ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα

1960 

Οι ΗΠΑ νομιμοποιούν το αντισυλληπτικό χάπι.

1960 

Eγκαινιάζεται το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο, δύναμης 450 κλινών.

1967

Έκθεση του Ζήση Ζωγράφου καταγράφει τη θετική άποψη που είχε για τη στάση του Νίκου Ζαχαριάδη στο Νταχάου ο Γερμανός Όσκαρ Χίνκελ, συγκρατούμενος του Ζαχαριάδη.

1968 

Ο Γιώργης Τσαρουχάς, πρώην βουλευτής της ΕΔΑ και στέλεχος του ΚΚΕ, δολοφονείται από τα όργανα της Χούντας στα κρατητήρια του Γ’ Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη.

ΚΚΕ - Γιώργης Τσαρουχάς
Ο Γιώργης Τσαρουχάς

1974 

Η Δικαστική Επιτροπή της Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, παραπέμπει επισήμως σε δίκη τον Πρόεδρο, Ρίτσαρντ Νίξον, για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ.

1976

Πεθαίνει (βρίσκεται κρεμασμένη στο κελί 719 των φυλακών υψίστης ασφαλείας στο Στάμχαϊμ της Στουτγάρδης) το ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF), Ουλρίκε Μάινχοφ.

1978 

Δολοφονείται ο Ιταλός χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Άλντο Μόρο, που το 1963-1968 και το 1974 – 1976 διετέλεσε πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Ιταλία - Ερυθρές Ταξιαρχίες - Άλντο Μόρο
Η φωτογραφία του Άλντο Μόρο που έστειλαν οι Ερυθρές Ταξιαρχίες

Ο Α. Μόρο είχε απαχθεί από την οργάνωση «Ερυθρές Ταξιαρχίες» και έπειτα από 55 μέρες ομηρίας εκτελέστηκε.

Ο Α. Μόρο ήταν υπέρ του λεγόμενου «Ιστορικού Συμβιβασμού», δηλαδή της προσέγγισης με το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (πρότασης που είχε κάνει το ίδιο) για συγκυβέρνηση.

1980

Ο Γεώργιος Ράλλης γίνεται πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας.

1987

Η πτήση 5055 της LOT Polish Airlines συντρίβεται μετά την απογείωσή της στη Βαρσοβία, Πολωνία, σκοτώνοντας και τους 183 επιβαίνοντες.

2009 

“Φεύγει” από τη ζωή ο καλλιτέχνης του ελληνικού θεάτρου σκιών, Ευγένιος Σπαθάρης.

Από μικρό παιδάκι διδάχθηκε την τέχνη του Θεάτρου Σκιών από τον κορυφαίο Καραγκιοζοπαίκτη εκείνης της εποχής – τον πατέρα του Σωτήρη Σπαθάρη και έγινε βοηθός του στις παραστάσεις του. Δικές του παραστάσεις άρχισε να δίνει, σε διάφορες συνοικίες της Αθήνας, στα χρόνια της Κατοχής.

Πολιτισμός - Θέατρο Σκιών - Ευγένιος Σπαθάρης
Ο Ευγένιος Σπαθάρης το 2009

Μετά την κατοχή και μετά το θάνατο του πατέρα του, καλλιέργησε τα μέγιστα την τέχνη του. Ακολούθησε μια λαμπρή πορεία με παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό σε διεθνή φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών (ΗΠΑ, Καναδά, Κούβα, Βρυξέλλες, Παρίσι, Ρώμη, Λονδίνο, Μόναχο, Γενεύη, Στουτγάρδη κ.ά.). Σημαντική ήταν η συνεισφορά του στην καταγραφή της τέχνης του Καραγκιόζη, με ηχογραφήσεις παραστάσεων (από το 1962) και καταγραφή σημειώσεων και τετραδίων του πατέρα του. Πραγματοποίησε, επίσης, πολλές, σπουδαίες και πολύ διδακτικές για τα παιδιά εκπομπές με κλασικά έργα του ελληνικού Θεάτρου Σκιών, στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, ενώ κυκλοφόρησε περίπου 15 καραγκιόζικα έργα σε δίσκους.

Ο Ευγένιος Σπαθάρης φιλοτέχνησε, επίσης, έργα ζωγραφικής, στο πλαίσιο της τέχνης του Καραγκιόζη, στα οποία απεικόνισε ιστορικά θέματα, ήρωες της Επανάστασης του ’21 κ.ά. Το εικαστικό του έργο παρουσιάστηκε σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δίδαξε ηθοποιούς σε θεατρικές παραστάσεις, πώς να υποδυθούν τον Καραγκιόζη και άλλα πρόσωπα του Θεάτρου Σκιών (λ.χ. στο «Μεγάλο μας τσίρκο» και στο ΚΘΒΕ, και φιλοτέχνησε καραγκιόζικα σκηνικά για θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις (ΚΘΒΕ, «Ελληνικό Χορόδραμα», «Θέατρο Χατζώκου» στη Θεσσαλονίκη, θέατρο «Συντεχνίας» κ.ά.) για τις παραστάσεις «Το ταξίδι», «Το καταραμένο φίδι», «Ο δικτάτορας», «Ο Αλέκος με τα κυδώνια» κ.ά. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 άνοιξε τις πόρτες του, στο Μαρούσι, το «Σπαθάρειο» Μουσείο, όπου εκτίθεται η συλλογή του (σκηνικά παραστάσεων, ζωγραφικά έργα που σχετίζονται με το Θέατρο Σκιών και φιγούρες – του πατέρα του, δικές του και άλλων ομοτέχνων του).

2009

Πεθαίνει ο ηθοποιός και συγγραφέας Θόδωρος Έξαρχος.

2010 

Πεθαίνει η Αμερικανίδα τραγουδίστρια της τζαζ και ηθοποιός Λένα Χορν (Lena Mary Calhoun Horne -γεννήθηκε το 1917).

Πολιτισμός - Μουσική - Λένα Χορν
Η Λένα Χορν

Η Horne, ερμηνεύτρια σε νυχτερινά κλαμπ πριν μετακομίσει στο Χόλιγουντ, έγινε μέλος της χορωδίας του Cotton Club σε ηλικία 16 ετών.

Η καριέρα της διήρκεσε πάνω από 70 χρόνια, με ταινίες, τηλεόραση και θέατρο.

2015

Πεθαίνει ο Τούρκος στρατιωτικός και δικτάτορας Κενάν Εβρέν. Κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα στις 12 Σεπτεμβρίου 1980, αυτοορίστηκε πρόεδρος και παρέμεινε στην εξουσία έως τον Δεκέμβρη του 1983.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...