Σαν σήμερα το 1957 εκτοξεύτηκε ο sputnik-1

Ο Σπούτνικ - 1
Ο Σπούτνικ – 1

Πρόκειται για τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο που εκτοξεύτηκε και μπήκε σε τροχιά γύρω από την γη. στα Ρωσικά Σπούτνικ σημαίνει δορυφόρος, ενώ το επίσημο όνομά του ήταν Τεχνητός Δορυφόρος της Γης ή ISZ στα Ρώσικα.

Αντίγραφο (replica) του Sputnik1

Εκτοξεύτηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ (Baikonur) στις 4 Οκτωβρίου 1957 και μπήκε σε χαμηλή ελλειπτική τροχιά. Λόγω αυτού του γεγονότος ήταν ορατός από την γη. Παρέμεινε σε τροχιά για 21 ημέρες μέχρι να εξαντληθούν οι μπαταρίες του. Η τελευταία επικοινωνία που είχε ο Sputnik-1 με τους μηχανικούς στη Σοβιετική Ένωση ήταν στις 26/10/1957. Εξακολούθησε να είναι σε τροχιά σιωπηλός για περίπου 2 μήνες ακόμη μέχρι που μπήκε ξανά στην γήινη ατμόσφαιρα στις 25 Δεκεμβρίου του 1957 όπου και διαλύθηκε. Συνολικά εκτέλεσε 1440 περιστροφές γύρω από την γη.

Η αρχική σχεδίαση ήταν να εκτοξευθεί ο ISZ σε σχέδια του Mikhail Klavdievich Tikhonravov (July 29, 1900 – March 3, 1974) ο οποίος ήταν Σοβιετικός μηχανικός αεροδιαστημικής και πρωτοπόρος επιστήμονας στο σχεδιασμό πυραύλων. Ο προγραμματισμός για να πραγματοποιηθεί η εκτόξευση ήταν μέσα στο διεθνές έτος Γεωφυσικής.

Mikhail Klavdievich Tikhonravov

Σαν διεθνές έτος Γεωφυσικής είχε οριστεί η περίοδος από τα μέσα του 1957 μέχρι το τέλος του 1958. Στόχος της επιστημονικής κοινότητας ήταν κατά την διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου να ενταθεί η συνεργασία και η ανταλλαγή επιστημονικών πληροφοριών μεταξύ των επιστημονικών ομάδων και ινστιτούτων. Τα πεδία στα οποία στόχευε η ανταλλαγή πληροφοριών ήταν αρχικά η Σεισμολογία, η Μετεωρολογία, η ηλιακή δραστηριότητα κ.α.

Οι αντιπρόσωποι των ΗΠΑ πρότειναν να προσπαθήσουν όλες οι χώρες που συμμετείχαν στον εορτασμό του διεθνούς έτους γεωφυσικής να εκτοξεύσουν δορυφόρους (μόνο για επιστημονικούς σκοπούς) που θα τους είχαν εξοπλίσει με επιστημονικά όργανα για να μελετήσουν και το διάστημα. Έτσι τον Ιούλιο του 1957 τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Σοβιετική Ένωση προχώρησαν σε ανακοινώσεις σχετικά με την πρόθεσή τους να προχωρήσουν στην εκτόξευση δορυφόρου.

Έχοντας μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίησή τους τα σχέδια του Tikhonravov, ο Korolev ως επικεφαλής του διαστημικού προγράμματος της Σοβιετικής Ένωσης υλοποίησε τελικά το εναλλακτικό πλάνο της ανάπτυξης του Sputnik 1. O Sergei Pavlovich Korolev (12/1/1907 – 14/1/1966) ήταν ένας από τους κορυφαίους Σοβιετικούς μηχανικούς και σχεδιαστές πυραύλων και διαστημοπλοίων κατά την διάρκεια της διαστημικής κούρσας μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης που έλαβε χώρα στις δεκαετίες του 50 και του 60.

Sergei Pavlovich Korolev

Θεωρείται ο πατέρας της πρακτικής αστροναυτικής. Έχει σημαντική εμπλοκή στην ανάπτυξη του πυραύλου R-7, του Sputnik 1, στην αποστολή της Λάϊκα αλλά και του Γιούρι Γκαγκάριν στο διάστημα. Ο ξαφνικός του θάνατος το 1966 διέκοψε τα σχέδια του για μία Σοβιετική επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι νωρίτερα από την Αμερικάνικη αποστολή του 1969.

Ο Korolev ήταν παντού κατά την κατασκευή του Sputnik-1 και καταπιάστηκε και με την παραμικρή λεπτομέρεια. Η κατασκευή του έγινε χωρίς σχέδια λόγω του περιορισμένου χρονοδιαγράμματος.

Μερικά από τα χαρακτηριστικά του Sputnik-1 είναι τα παρακάτω :

Ο δορυφόρος ήταν μία μεταλλική σφαίρα διαμέτρου 58 εκατοστών που είχε βάρος 83,6 κιλά. Ήταν κατασκευασμένος από εξαιρετικά γυαλισμένο κράμα αλουμινίου AMG6T πάχους 2 mm. Διέθετε τέσσερις εξωτερικές κεραίες αναπτυγμένες σε γωνίες 35ο και παρήγαγε ένα σήμα διάρκειας 0,4 δευτερολέπτων στις μπάντες των 7 και 15 μέτρων. Η ισχύς λειτουργίας του ήταν 1 watt και για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες χρησιμοποιήθηκαν 3 μπαταρίες ασημιού-ψευδαργύρου (silver-zinc). Για την ψύξη των συστημάτων του χρησιμοποιήθηκε ένας ανεμιστήρας.

Εκτόξευση του πυραύλου που μετέφερε τον Sputnik-1

Η εκτόξευση του και η διαδικασία να τεθεί σε τροχιά πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και το γεγονός μαθεύτηκε σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Το φύλλο της Πράβδας που παρουσίασε την επιτυχημένη αποστολή του Sputnik-1

Αιφνιδίασε τους πάντες και προκάλεσε πανικό και αμηχανία (είμαστε στην κορύφωση του ψυχρού πολέμου) στις κυβερνήσεις, τους επιστήμονες και την κοινή γνώμη των λαών στις ΗΠΑ και στις χώρες της Ευρώπης. Ένα από τα επακόλουθα της επιτυχημένης εκτόξευσης ήταν και η δημιουργία της National Aeronautics and Space Administration (Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος) στις 29 Ιουλίου του 1958.

Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν αδιαμφισβήτητη η υπεροχή της Σοβιετικής Ένωσης. Είναι γνωστή η ομιλία του πρόεδρου Κένεντι στις 25 Μαΐου του 1961, όπου αναγνώρισε το προβάδισμα των Σοβιετικών και ζητούσε την έγκριση από το Κογκρέσο τεραστίων χρηματικών ποσών προκειμένου οι ΗΠΑ να μπορέσουν να φτάσουν την πρόοδο της Σοβιετικής Ένωσης. Για να πετύχει την απαιτούμενη χρηματοδότησε χρησιμοποίησε ως φόβητρο τις επιτυχίες της Σοβιετικής Ένωσης παρουσιάζοντας της ως απειλή.

Πηγές:
Το ιστορικό της κατασκευής του καθώς και τα χαρακτηριστικά του Sputnik-1 από την ιστοσελίδα : www.astronautix.com/s/sputnik1.html
Space Exploration, The Soviet Union launches Sputnik 1 into orbit – Bing

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να βρει περισσότερες πληροφορίες:
Zak, Anatoly (2015).“Sputnik’s mission”. RussianSpaceWeb.com
Wade, Mark.“Sputnik 1”. Encyclopedia Astronautica.

www.russianspaceweb.com/sputnik_mission.html

Δείτε ακόμα...