Σανίδα σωτηρίας για το εμπόριο ΗΠΑ – Κίνας;

κοντεινερ πλοίων λιμάνι εμπόριο

Οι σχέσεις Ουάσινγκτον – Πεκίνο βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί, με έναν εμπορικό πόλεμο να λαμβάνει χώρα και απειλές να εξαπολύονται εκατέρωθεν. Οι τελευταίες εξελίξεις, όμως, αποδεικνύουν ότι όταν έρχεται στο προσκήνιο το κέρδος, μπορεί φαινομενικά να ξεχνιούνται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, δίνοντας τη θέση τους σε συμφωνίες και “ανακωχές”. Η πολιτική του προστατευτισμού των ΗΠΑ, που στοχοποιεί την κινέζικη οικονομία ενισχύεται και από το γεγονός ότι η Κίνα ροκανίζει σιγά σιγά το θρόνο των ΗΠΑ, σε οικονομικό επίπεδο, αφού εδώ και δεκαετίες έχει “αποτάξει τον σατανά” των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής, κάνοντας πισωγύρισμα στην οικονομία της αγοράς, τηρώντας ευλαβικά τους νόμους της καπιταλιστικής οικονομίας.

Μια νέα είδηση, που αφορά την απαλλαγή από το κινέζικο δασμολόγιο 79 αμερικανικών προϊόντων, γνωστοποιήθηκε μες στην εβδομάδα από το Υπουργείο Οικονομικών της Κίνας, συμφωνία με ισχύ από τις 19 Μαΐου 2020 έως τις 18 Μαΐου 2021. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για μεταλλεύματα σπάνιων γαιών, εξοπλισμού ραντάρ αεροσκαφών, εξαρτημάτων ημιαγωγών, ιατρικών απολυμαντικών, διάφορων πολύτιμων μετάλλων, χημικών και πετροχημικών προϊόντων. Οι εισαγωγείς στην Κίνα θα πρέπει να κάνουν αίτηση μέσα σε προθεσμία έξι μηνών από την εν λόγω ανακοίνωση. Η Κίνα από τον Σεπτέμβρη του 2019 είχε ανακοινώσει μία άλλη σειρά προϊόντων,που εξαιρούνταν από το δασμολόγιο, κυρίως γεωργικά, όπως η σόγια και το χοιρινό κρέας, αλλά και τα πετροχημικά προϊόντα. Ουσιαστικά, πρόκειται για αύξηση των προϊόντων που δεν θα επιβαρύνονται με το κόστους του δασμού, ανοίγοντας την πόρτα σε ένα πιο “ελεύθερο εμπόριο” μεταξύ των δύο κρατών. Η συμφωνία αυτή διαπραγματεύθηκε μεταξύ άλλων από τον αντιπρόεδρο της Κίνας Liu He, τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin και τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, Robert Lighthizer.

Είναι δεδομένο ότι η συγκεκριμένη κίνηση ακολουθεί μία τεταμένη εμπορική σχέση που βίωσαν τα δύο κράτη τους πρώτους τέσσερις μήνες τους έτους, την απειλή Τραμπ ότι δεν θα τηρήσει την πρώτη συμφωνία, αλλά και τους αμερικάνικους εκφοβισμούς για το ενδεχόμενο μη αγορά όλης της συμφωνηθείσας ποσότητας αμερικανικού πετρελαίου, από την Κίνα. Η κινέζικη κυβέρνηση έκανε λόγο για το ότι τα δύο έθνη θα πρέπει να εφαρμόσουν τη συμφωνία με ισότητα και αμοιβαίο σεβασμό, προσθέτοντας ότι η συμφωνία είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές, καθώς και για τον υπόλοιπο κόσμο. Γίνεται λόγος ακόμη ότι αυτή η συμφωνία, ως συνέχεια της προηγούμενης, θα μπορούσε να μειώσει την ένταση που έχει επιδεινωθεί στα δύο κράτη, λόγω του χειρισμού της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όλα δείχνουν ότι η συμφωνία θα γίνει κι αυτό διότι είναι αναγκαία για τις αστικές τάξεις των δύο χωρών, ειδικά σε αυτό το σημείο που βλέπουν τα δεδομένα των εισαγωγών και των εξαγωγών τους να έχουν βρίσκονται στο ναδίρ, συγκριτικά με άλλες περιόδους. Πάντως, μέσα στους κόλπους της κινέζικης κυβέρνησης εκφράζονται αντιρρήσεις από διάφορους αξιωματούχους, ως προς αυτήν την κίνηση, οι οποίοι μάλιστα καλούν την κυβέρνηση να καταστήσει άκυρη την πρώτη συμφωνία, προκειμένου να μπορέσει να διαπραγματευτεί μία καινούρια με ευνοϊκότερους όρους, κάτι που ως φαίνεται καταρρίφθηκε από την αμερικάνικη πλευρά. Είναι προφανές ότι μερίδα της κινέζικης αστικής τάξης βλέπει τα συμφέροντά της να θίγονται από αυτή την απόφαση, φέροντας το άρωμα ενδοαστικών ανταγωνισμών μέσα στο κράτος.

Φ.Κ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...