Σαουδική Αραβία: Έτοιμη να επεκτείνει τις περικοπές πετρελαίου

Πετρελαιοπηγή

Η Σαουδική Αραβία είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει την επέκταση των περικοπών πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους τους τον Μάιο και τον Ιούνιο και είναι επίσης έτοιμη να επεκτείνει τις δικές της εθελοντικές περικοπές για να αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου εν μέσω ενός νέου κύματος του κορονοϊού, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων του Reuters, επικαλούμενο μια πηγή που ενημερώθηκε για το θέμα.

Με τις τιμές του πετρελαίου να σημειώνουν σταθερά κέρδη νωρίτερα αυτό το έτος, ο Οργανισμός Χωρών Εξαγωγής Πετρελαίου και συμμάχων, γνωστοί ως ΟΠΕΚ +, ήλπιζαν να μειώσουν τις περικοπές παραγωγής.

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, τέσσερις πηγές του ΟΠΕΚ + δήλωσαν στο Reuters ότι ένα νέο κύμα θα ενθάρρυνε πιθανότατα τον όμιλο να παρατείνει τις περικοπές έως τον Μάιο όταν συναντηθεί την Πέμπτη.

Τη Δευτέρα, η πηγή δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία επιθυμεί να παρατείνει τις περικοπές έως τον Ιούνιο.

«Δεν βλέπουν ακόμη τη ζήτηση αρκετά ισχυρή και θέλουν να αποτρέψουν την πτώση των τιμών», δήλωσε η πηγή. Το Σαουδικό υπουργείο Ενέργειας δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο ΟΠΕΚ και οι συνεργάτες του θα εξετάσουν την Πέμπτη εάν θα αναβιώσουν μέρος των 8 εκατομμυρίων βαρελιών ημερήσιας παραγωγής – περίπου το 8% της παγκόσμιας προσφοράς – παρακρατεί, ενώ η ζήτηση καυσίμων παραμένει πιεσμένη.

Οι περικοπές αφορούν τον ΟΠΕΚ, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, καθώς και παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ με επικεφαλής τη Ρωσία. Μαζί, οι περικοπές τους ανέρχονται σήμερα σε λίγο περισσότερο από 7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) συν 1 επιπλέον εκατομμύριο bpd εθελοντική μείωση από τη Σαουδική Αραβία.

Πηγή: Aljazeera

Δείτε ακόμα...