Σαουδική Αραβία – Τουρκία: Κοινή διακήρυξη για μία «νέα εποχή» συνεργασίας

Την απόφασή τους να ξεκινήσουν μία νέα εποχή συνεργασίας και ανάπτυξης των διμερών σχέσεων σε πολλούς τομείς, όπως εκείνοι της οικονομίας, της πολιτικής, της στρατιωτικής και πολιτιστικής συνεργασίας, γνωστοποιούν με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Σαουδάραβας πρίγκηπας διάδοχος στο θρόνο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την συνάντησή τους στην Ά

γκυρα. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνουν την επιθυμία τους να εμβαθύνουν την συνεργασία και σε «περιφερειακά ζητήματα για την ενίσχυση της σταθερότητας και της ειρήνης» στο πλαίσιο της «ιστορικής αδελφικής σχέσης».

Επίσης έκαναν ιδιαίτερη μνεία στην αναζωογόνηση των αεροπορικών συγκοινωνιών μεταξύ των δύο χωρών, της διευκόλυνσης του διμερούς εμπορίου και της εξάπλωσης των ευκαιριών για επενδύσεις.

Συμφώνησαν να ενεργοποιήσουν το Σαουδαραβικο-τουρκικό Συμβούλιο Συντονισμού για να αυξήσουν το επίπεδο συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Εξέφρασαν την διάθεσή τους για συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας (όπως είναι εκείνος του πετρελαίου και της διύλισης), της πετροχημικής βιομηχανίας, της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, της Ανανεώσιμης Ενέργειας, της καινοτομίας και των «καθαρών» τεχνολογιών από υδρογονάνθρακα.

Τέλος η Τουρκία χαιρέτησε την έναρξη της λεγόμενης «Σαουδαραβικής Πράσινης Πρωτοβουλίας» και της «Πράσινης Πρωτοβουλίας Μέσης Ανατολής» με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Δείτε ακόμα...