Σαουδική Αραβία: Τρεις στρατιώτες εκτελέστηκαν για προδοσία

Σαουδική Αραβία
Φώτο Αρχείου / Ριάντ, Σαουδική Αραβία / Πηγή: Eurokinissi

Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε τρεις στρατιώτες που έχουν καταδικαστεί για «υψηλή προδοσία» και «συνεργάζονται με τον εχθρό», με δήλωση του υπουργείου Άμυνας του βασιλείου ότι το τρίο καταδικάστηκε σε θάνατο από ειδικό δικαστήριο μετά από δίκαιη δίκη.

Η κρατική Υπηρεσία Τύπου της Σαουδικής Αραβίας αναγνώρισε τους άνδρες ως στρατιώτες που εργάζονταν στο υπουργείο Άμυνας. Δεν εξήγησε πώς οι άνδρες βοήθησαν τους εχθρούς του βασιλείου.

Το υπουργείο δεν ονόμασε ούτε τον «εχθρό», αλλά οι εκτελέσεις το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν στη νότια επαρχία που συνορεύει με την Υεμένη, όπου η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε πόλεμο για περισσότερα από έξι χρόνια εναντίον των μαχητών Houthi που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Η Σαουδική Αραβία έχει υποστεί ολοένα και μεγαλύτερο παγκόσμιο έλεγχο σχετικά με το ιστορικό της για τα ανθρώπινα δικαιώματα μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi το 2018 στο προξενείο της Βασιλείας της Κωνσταντινούπολης και την κράτηση ακτιβιστών γυναικών.

Ομάδες δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, κάλεσαν το Ριάντ να σταματήσει τη χρήση της θανατικής ποινής, επικαλούμενη ισχυρισμούς βασανιστηρίων και αθέμιτων δικών.

Η Σαουδική Αραβία αρνείται τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Αμνηστίας, η Σαουδική Αραβία πραγματοποίησε τον τρίτο υψηλότερο αριθμό εκτελέσεων στον κόσμο το 2019.

Πηγή: Aljazeera

Δείτε ακόμα...