Σαουδική Αραβία: Βουλευτές των ΗΠΑ ζητούν μποϊκοτάζ της G20

Σαουδική Αραβία
Φώτο Αρχείου / Ριάντ, Σαουδική Αραβία / Πηγή: Eurokinissi

Σαράντα πέντε Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί ζητούν, με επιστολή τους που δημοσιοποιήθηκε χθες Τετάρτη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ να μποϊκοτάρει τη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20) του ερχόμενου μήνα στο Ριάντ αν η Σαουδική Αραβία δεν δώσει απαντήσεις για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η επιστολή των μελών του αμερικανικού Κογκρέσου, η οποία είχε παραλήπτη τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ακολουθεί εκείνη 65 μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που προέτρεψαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποβαθμίσει τη συμμετοχή της στη σύνοδο της G20, την οποία οργανώνει η Σαουδική Αραβία και αναμένεται να γίνει ψηφιακά την 21η και την 22η Νοεμβρίου, κατηγορώντας το βασίλειο ότι καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ως «ηγετική παγκόσμια δημοκρατική δύναμη» που «προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα», η αμερικανική κυβέρνηση «πρέπει να απαιτήσει θεαματικές αλλαγές στο αξιοθρήνητο ιστορικό της Σαουδικής Αραβίας ως προς τις παραβιάσεις» των δικαιωμάτων αυτών, αναφέρει η επιστολή των Αμερικανών κοινοβουλευτικών.

Αν η σαουδαραβική κυβέρνηση δεν λάβει αμέσως μέτρα για να επανορθώσει αυτό το ιστορικό, πρέπει να αποσυρθούμε από τη σύνοδο της G20 και να δεσμευτούμε να μετατρέψουμε τις μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα σε προϋπόθεση για κάθε μελλοντική δοσοληψία με το βασίλειο

Επιστολή 45 Αμερικανών κοινοβουλευτικών

Προς το παρόν, το Ριάντ και η Ουάσινγκτον δεν αντέδρασαν αμέσως στην επιστολή των Αμερικανών κοινοβουλευτικών

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ είναι σύμμαχος – κλειδί του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που κυβερνά de facto τη Σαουδική Αραβία.

Στο Ριάντ άρχισε χθες Τετάρτη διήμερη ψηφιακή διάσκεψη για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και της ισότητας των φύλων. «Η σαουδαραβική προεδρία της G20 δίνει ιδιαίτερη προσοχή στον διάλογο για τις πολιτικές που αφορούν τις γυναίκες» και έχει «δεσμευτεί» σε μια «πορεία μεταρρυθμίσεων» και παρεμβάσεων υπέρ των γυναικών, ανέφερε ο βασιλιάς Σαλμάν, σύμφωνα με ομιλία που εκφωνήθηκε από υπουργό της κυβέρνησής του στη διάσκεψη αυτή.

Η πρωτοβουλία όμως επικρίνεται από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που θυμίζουν τις φυλακίσεις και τους βασανισμούς ακτιβιστριών στη Σαουδική Αραβία, θίγοντας για παράδειγμα την περίπτωση της Λουτζάιν αλ Χαθλούλ.

Ενώ θαρραλέες γυναίκες υφίστανται βασανιστήρια για την ειρηνική δράση τους, η σαουδαραβική κυβέρνηση αποπειράται να εμφανιστεί ως μεταρρυθμιστική δύναμη στη διεθνή σκηνή

Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW)

Η Σαουδική Αραβία, η πρώτη αραβική χώρα που φιλοξενεί τη G20, ενέτεινε την καταστολή των διαφωνούντων από το 2017, όταν ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έγινε πρίγκιπας διάδοχος.

Τα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η ενδοαστιική διαπάλη δεν είναι προνόμιο μόνο της Σ.Α. ή των ΗΠΑ, χαρακτηρίζει όλες τις καπιταλιστικές χώρες, με διάφορες μορφές. Σίγουρα όμως τα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα αυτή. Γιατί την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ τα καταπατούν στην ίδια τη χώρα τους π.χ. με τους μαύρους πολίτες της, τους εργαζόμενους, ή διεθνώς που οι ΗΠΑ είναι κατά συρροήν κράτος δολοφόνος διαχρονικά…

Η επιλεκτική χρήση τους ενόψει της G20, αν μη τι άλλο αντανακλά τις ενδοαστικές αντιθέσεις στις ΗΠΑ, αλλά και τους ανταγωνισμούς με άλλες χώρες όπως Ρωσία, Κίνα.

Από τα τέλη Σεπτέμβρη, η Σαουδική Αραβία είχε εκφράσει επίσημα τη θέση για μποϋκοτάρισμα της Τουρκίας σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο. Την τελευταία εβδομάδα όλες αυτές οι ενέργειες έχουν αρχίσει να γίνονται πράξη και σε λίγο χρονικό διάστημα θα αρχίσουν να φαίνονται και τα πρώτα αποτελέσματα. Και από ότι φαίνεται έχει αποκτήσει σημαντική δυναμική η εκστρατεία για το μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων και εταιριών, με τις επιπτώσεις για την οικονομία της Τουρκίας να είναι τεράστιες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ag

Δείτε ακόμα...