Σχεδόν 3.000.000 τα κρούσματα παγκοσμίως

Ο αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έφτασαν συνολικά τα 2.995.056 παγκοσμίως, οι θάνατοι τις 207.000, ενώ 878.997 ασθενείς έχουν αναρρώσει. Ακολουθεί η εικόνα της εξέλιξης του ιού στις 6 πιο πληγμένες χώρες από άποψη κρουσμάτων. Οι ίδιες χώρες πλην της Γερμανίας σημειώνουν και τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως.

ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν χθες τις 987.322 και οι θάνατοι τις 55.415. Η ανεργία προβλέπεται ότι θα φτάσει στο 16%, 26,5 εκατομμύρια Αμερικανών έχουν υποβάλει αίτηση για παροχές άνεργων από τα μέσα Μαρτίου. Επενδυτές εκτιμούν ότι μια πιο εκτεταμένη χρήση διαγνωστικών τεστ και πειραματικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση του ιού θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην άρση των μέτρων και την ανακοπή της πτώσης των κερδών του χρηματιστηρίου. Και ενώ ο λαός επωμίζεται τις συνέπειες, τόσο της υγειονομικής όσο και της επερχόμενης οικονομικής κρίσης, η δυσαρέσκεια εκτονώνεται σε διαμαρτυρίες για την άρση των μέτρων και την “επανέναρξη” της οικονομίας.

Ισπανία

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν χθες τις 226.629 και οι θάνατοι τις 23.190. Η Ισπανία, που αποτελεί την ευρωπαϊκή χώρα με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων, μετά την Ιταλία, ανέφερε το χαμηλότερο ημερήσιο αριθμό θανάτων μετά από περισσότερες από πέντε εβδομάδες, την Κυριακή, με 288 νέους θανάτους. Η κυβέρνηση σκέφτεται να χαλαρώσει περαιτέρω το lockdown κατά το δεύτερο εξάμηνο του Μαΐου. Έχει δώσει ήδη τη δυνατότητα στα παιδιά κάτω των 14 ετών να βγουν έξω για μία ώρα την ημέρα ,μετά από 6 εβδομάδες περιορισμού. Τα σχολεία παραμένουν κλειστά.

Ιταλία

Στην Ιταλία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν χθες τις 197.675 και οι θάνατοι τις 26.664. Μετά από 7 εβδομάδες μέτρων περιορισμού η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδιο σταδιακής άρσης τους από τις 4 Μάη. Ωστόσο τα σχολεία δεν θα ξαναρχίσουν τα μαθήματα μέχρι τον Σεπτέμβριο. Κομμωτήρια, μπαρ και εστιατόρια αναμένεται να ανοίξουν κανονικά από την 1η Ιουνίου. Καταστήματα λιανικής που δεν έχουν ήδη ανοίξει με τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης θα ανοίξουν ξανά στις 18 Μαΐου μαζί με μουσεία και βιβλιοθήκες.

Γαλλία

Στην Γαλλία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν χθες τις 162.100 και οι θάνατοι τις 22.856. O ρυθμός με τον οποίο αυξήθηκαν τα θύματα μειώθηκε σταθερά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ενώ και ο αριθμός των ατόμων που βγαίνουν από τις μονάδες εντατικής θεραπείας έχει επίσης ξεπεράσει τον αριθμό εκείνων που εισέρχονται σε αυτές. Ο Macron στοχεύει στη χαλάρωση ορισμένων από τα μέτρα περιορισμού στις 11 Μαΐου, ανοίγοντας αρχικά σχολεία, αν και η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταλήξει πώς μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη.

Γερμανία

Στην Γερμανία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν χθες τις 157.770 και οι θάνατοι τις 5.976. Οι μάσκες έχουν καταστεί υποχρεωτικές στις δημόσιες συγκοινωνίες προκαλώντας τεράστια ζήτηση για το προϊόν και, ως αποτέλεσμα, μια αυξανόμενη έλλειψη. Παράλληλα οι αυτοκινητοβιομηχανίες ξεκινούν ξανά την παραγωγή αυτοκινήτων.

Μεγάλη Βρετανία

Στην Μ. Βρετανία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν χθες τις 152.840 και οι θάνατοι τις 20.732. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, που εκτελεί χρέη πρωθυπουργού, δήλωσε ότι τα μέτρα περιορισμού πρέπει να αρθούν με προσοχή με την κοινωνική απόσταση να παραμένει για “κάποιο χρονικό διάστημα”.

[Πηγές: reuters.com, bbc.com]

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...