«Εργαλείο δημιουργίας προβλημάτων» ο «EastMed»

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννη Κασουλίδη. Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022 (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Στην Αθήνα βρέθηκε χτες ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γ. Κασουλίδης. Στη συνάντησή του με τον ομόλογό του Ν. Δένδια, χτες το πρωί στο ΥΠΕΞ, στο επίκεντρο μπήκαν Κυπριακό, διμερής συνεργασία, σχήματα «περιφερειακής συνεργασίας» όλα αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής, και οι εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο.

Στο μεταξύ, πριν επισκεφτεί την Ελλάδα σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ σχετικά με τον «EastMed» μετά και την «απόσυρση» των ΗΠΑ από τη στήριξή του, ο Γ. Κασουλίδης ανέφερε πως «η κατασκευή του αγωγού ήταν στον “αέρα” από την αρχή και πλέον απομένει η επιβεβαίωση ότι το συγκεκριμένο έργο είναι οικονομικά μη βιώσιμο». Είπε ακόμα ότι ο ίδιος έβλεπε τον «EastMed» «ως εργαλείο δημιουργίας προβλημάτων, ειδικότερα όσον αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ), Φαΐζ Σουτζούογλου, είπε ότι επειδή στην περιφέρεια της Κύπρου και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, όλος ο κόσμος και ειδικά οι αναπτυγμένες χώρες έχουν στρέψει τα βλέμματά τους και με τον τρόπο αυτό η Ανατολική Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε μια περιοχή όπου πραγματοποιούνται σοβαροί πολιτικοί ελιγμοί. Κατέληξε δε πως υπάρχει μόνο μία κατάλληλη διαδρομή στη μεταφορά των υδρογονανθράκων που θα εξορυχθούν από την Ανατολική Μεσόγειο και αυτή είναι η μεταφορά τους στις ευρωπαϊκές χώρες μέσω της Κύπρου και της Τουρκίας.

Τέλος, σχολιάζοντας την αρνητική πλέον στάση των ΗΠΑ για τον συγκεκριμένο αγωγό είπε: «Ο δρόμος της λογικής είναι ένας. Αυτή ήταν μια ανοησία. Ήταν στόχος παράκαμψης της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ. Με λίγα λόγια έχθρα. Επειδή δεν ήταν ένα σχέδιο που είχε οικονομική βιωσιμότητα, τα μεγάλα κράτη τα οποία είχαν τάση να το στηρίξουν απέσυραν την υποστήριξή τους. Εξάλλου ο “EastMed” ήταν ένα σχέδιο που γεννήθηκε νεκρό, το σχέδιο που γεννήθηκε νεκρό, πέθανε, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη για μας».

Δείτε ακόμα...