Σε «αποκλιμάκωση» και «διάλογο» με στόχο τη ΝΑΤΟική συνοχή καλεί ο Στόλτενμπεργκ

Stoltenberg
Φώτο Αρχείου / Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ / Πηγή: Eurokinissi

Τηρώντας «ίσες αποστάσεις» ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κάλεσε σήμερα Ελλάδα και Τουρκία σε «αποκλιμάκωση» και «διάλογο», ώστε να μην διαρραγεί η «συμμαχική αλληλεγγύη», επιβεβαιώνοντας πως ο στόχος της «ΝΑΤΟικής συνοχής» στην περιοχή απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα δίνει αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας και βάζει τα δικαιώματα της χώρας στο κρεβάτι του Προκρούστη.  

Μιλώντας σήμερα Τετάρτη, στο πλαίσιο της Άτυπης Συνόδου των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο Βερολίνο, ο Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την «ανησυχία του» για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και χαιρέτισε τις «μεσολαβητικές» προσπάθειες της Γερμανίας.

«Ανησυχούμε για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι αποκλιμάκωση, είναι διάλογος. Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι και οι δύο σημαντικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εδώ και πολλά χρόνια. Και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο επίλυσης της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του πνεύματος της συμμαχικής αλληλεγγύης και του διεθνούς δικαίου, και χαιρετίζω τις προσπάθειες της Γερμανίας να μεσολαβήσει για να βρει έναν δρόμο προς τα εμπρός» δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ. «Ξεγυμνώνοντας» έτσι για άλλη μια φορά τον μύθο της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων πως τάχα «εγγυητές» της ειρήνης και «ασπίδα» για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας απέναντι στην αμφισβήτησή τους από την τουρκική αστική τάξη αποτελούν ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

«Είμαι προσωπικά τακτικά σε επαφή με την Άγκυρα και την Αθήνα. Μίλησα πρόσφατα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη» ανέφερε και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε να παρέχουμε στο ΝΑΤΟ πλατφόρμα για να συναντηθούν και να συζητήσουν οι σύμμαχοι πώς να βρουν τη λύση σε αυτήν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο». Δηλαδή «διάλογος» κάτω από τις φτερούγες του ΝΑΤΟ, που θυμίζουμε ότι δεν αναγνωρίζει «σύνορα» και «κυριαρχικά δικαιώματα» στο Αιγαίο, ο οποίο αντιμετωπίζει ως μια μεγάλη γκρίζα ζώνη…

Δείτε ακόμα...