Σε εξέλιξη το παζάρι για S-300, «Patriot» και άλλα κρίσιμα συστήματα

Αμερικανικό αντιαεροπορικό σύστημα Patriot

Σε εξέλιξη είναι το παζάρι της κυβέρνησης με τους «εταίρους» της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ για την αποστολή κι άλλων, εξελιγμένων οπλικών συστημάτων στο Κίεβο, βαθαίνοντας την εμπλοκή της χώρας στη σύγκρουση ΝΑΤΟ – Ρωσίας στην Ουκρανία.

Θυμίζουμε, στο φόντο των πρόσφατων αποφάσεων της ΕΕ για ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας και των νέων πακέτων χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ, οι «Financial Times» έγραψαν ότι ηγέτες της ΕΕ κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, την προηγούμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες, προέτρεψαν τόσο τον Κυρ. Μητσοτάκη όσο και τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, να παραχωρήσουν ορισμένα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, όπως για παράδειγμα τα πυραυλικά συστήματα τύπου «Patriot» και S-300 (στην ελληνική περίπτωση).

Σχετική συζήτηση φέρεται να έγινε και προχτές στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου οι μετέχοντες από την ελληνική κυβέρνηση υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης και ο υφυπουργός Αμυνας Γ. Κεφαλογιάννης, λέγεται ότι υπεραμύνθηκαν της συμμετοχής της χώρας στον πόλεμο, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι η κατά κεφαλήν πρώτη χώρα στη χορήγηση πυρομαχικών για τη χρήση του πυροβολικού προς την Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση παζαρεύει την παραχώρηση των δύο πυροβολαρχιών S-300 με μία «Patriot» (Patriot Advanced Capability-3, PAC-3), πλασάροντας ότι το αμερικανικό σύστημα είναι πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό.

Η Ελλάδα έχει στην κατοχή της 2 πυροβολαρχίες S-300 PMU-1 με 12 εκτοξευτές και 96 βλήματα 48Ν6Ε1, που έχουν μέγιστη ακτίνα εμπλοκής τα 150 km. Ως αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, ενταγμένα στην 11η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων της Πολεμικής Αεροπορίας εξασφαλίζουν την αεράμυνα της Κρήτης, καλύπτοντας ωστόσο και τα Δωδεκάνησα, ακόμα και την ανατολική δίοδο προς την Κύπρο. Τα δε συνοδευτικά ραντάρ μπορούν να παρακολουθούν μέρος των παραλίων της Μικράς Ασίας.

Η κυβέρνηση του Κιέβου τους θέλει, καθώς έχει (ακόμα τουλάχιστον) πλήθος έμπειρων χειριστών στο εν λόγω σύστημα. Υπολογίζεται πως όταν ξέσπασε η σύγκρουση τον Φλεβάρη του 2022, η Ουκρανία διέθετε 250 συστήματα S-300, ωστόσο στο μεσοδιάστημα πολλά καταστράφηκαν από τους Ρώσους. Επιπρόσθετα, υπάρχουν αναφορές ότι ξεμένουν από τα σχετικά πυρομαχικά.

Αδειάζουν στρατόπεδα και αποθήκες

Η όλη συζήτηση αφορά βέβαια κι άλλα όπλα, όπως την παραχώρηση και των αντιαεροπορικών TOR-M1 και OSA-AK, αλλά και των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων RM-70. Επίσης συζητείται η παραχώρηση αριθμού ρωσικής προέλευσης αντιαρματικών όπλων που έχει ο Στρατός Ξηράς, και συγκεκριμένα αντιαρματικών συστημάτων FAGOT.

Σημειωτέον, με τα OSA-AK συγκροτήθηκε μία Μοίρα με 38 αυτοκινούμενα συστήματα, τα οποία διασπείρονται στην Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ (νησιά Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκανήσων). Χρησιμοποιούνται για την προστασία ευρείας περιοχής από εχθρικά αεροσκάφη και ελικόπτερα που πετούν σε πολύ χαμηλά και χαμηλά ύψη σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Τα ίδια ετοιμάζουν και για το σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων RM-70 («έναν από τους σημαντικότερους πολλαπλασιαστές ισχύος» για το ελληνικό πυροβολικό, όπως τονίζεται από το ίδιο το ΓΕΣ). Σημειωτέον, χιλιάδες ρουκέτες από το εν λόγω σύστημα δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην κυβέρνηση του Κιέβου, αδειάζοντας τις αποθήκες ακόμα και στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου.

Στο παζάρι είναι και τα 21 αντιαεροπορικά συστήματα TOR-M1. Εντάσσονται στην 182η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων και συγκροτούν την αντιαεροπορική άμυνα του Δ’ Σώματος Στρατού, στη Θράκη.

Διόλου άσχετα με τα παραπάνω, στα τέλη Αυγούστου του 2023, μετά την έλευση Ζελένσκι στην Αθήνα και τα όσα συζητήθηκαν στο Μαξίμου με τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας έκανε γνωστό στη Βουλή ότι οδεύει «προς ακύρωση» η «εν συνεχεία τεχνική υποστήριξη των TOR-M1 και OSA-AK», η οποία αποτελούσε διακρατική συμφωνία με τη Ρωσία.

Αλλωστε, όλο αυτό το διάστημα, προετοιμάζοντας προφανώς το κλίμα, η κυβέρνηση διαρρέει ότι ως συστήματα βαίνουν απαξιούμενα ή/και είναι «μη επιχειρησιακά αναγκαία». Ισχυρισμός έωλος και παραπλανητικός, καθώς είναι οπλικά συστήματα ναι μεν προχωρημένης ηλικίας, με σημαντικές όμως τακτικές δυνατότητες. Η αξία τους αποδεικνύεται και από τις αντιδράσεις των ίδιων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που έκπληκτοι βλέπουν στην κυριολεξία να αδειάζουν οι αποθήκες.

Δείτε ακόμα...