Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από αύριο η Ουκρανία

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα επιβληθεί σε όλη την Ουκρανία από αύριο, 24 Φλεβάρη, για 30 ημέρες, όπως πρότεινε στην Bουλή της χώρας ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ και σήμερα συνεχίζεται η καλλιέργεια κλίματος γενικευμένης σύγκρουσης στην περιοχή.

Το σχέδιο κειμένου για την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί σήμερα, προβλέπει τον περιορισμό στις μετακινήσεις των επιστρατεύσιμων εφέδρων εντός της Ουκρανίας.

Παράλληλα προτείνει την απαγόρευση των μαζικών συγκεντρώσεων και απεργιών, εισαγάγει τους ελέγχους προσωπικών εγγράφων, προτείνει την απαγόρευση κυκλοφορίας εφόσον αυτό θα είναι αναγκαίο, απαγορεύει την παραγωγή και διανομή πληροφοριακού υλικού που μπορεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση, ρυθμίζει τη λειτουργία των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών και επιβάλλει ειδικούς κανόνες που αφορούν στην χρήση και τη μετάδοση πληροφοριών μέσω δικτύου υπολογιστών.

«Αν ο καθένας στην Ευρώπη αρχίσει να ξεφυλλίζει τα βιβλία Ιστορίας και να ψάχνει πού βρίσκονταν παλιά τα σύνορα, τότε έχουμε μπροστά μας πολύ ταραχώδη περίοδο», είπε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία, όπως είπε, θα επέφερε νέες κυρώσεις από τη Δύση.

Ο καγκελάριος ανέφερε την ανάγκη αύξησης της ενεργειακής ασφάλειας στη Γερμανία και στην Ευρώπη και, αναφερόμενος στον γερμανορωσικό αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 2», του οποίου τη διαδικασία αδειοδότησης ανέστειλε χθες, Τρίτη, επανέλαβε ότι οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία του πρέπει να επανεξεταστούν.

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας ισχυρίστηκε ότι είναι «πολύ πιθανό» ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να θελήσει να εισβάλει στην Ουκρανία και να καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο, μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των δύο αποσχισθεισών επαρχιών στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Μετά την ανακοίνωση χθες Τρίτη της επιβολής κυρώσεων από το Λονδίνο εναντίον τριών ολιγαρχών που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο και ρωσικών τραπεζών, η Βρετανίδα υπουργός υπενθύμισε ότι η χώρα της είναι έτοιμη να επιβάλει επιπλέον μέτρα σε περίπτωση νέας στρατιωτικής κλιμάκωσης.

Μέχρι τις 6.00 σήμερα το πρωί είχαν περάσει τα σύνορα με τη Ρωσική Ομοσπονδία πάνω από 96.000 κάτοικοι των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τον ασκούντα χρέη υπουργού Εκτάκτων Καταστάσεων της χώρας Αλεξάντρ Τσουπριάν.

Νωρίτερα, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο επαρχιών του Ντονμπάς από τη Ρωσία παρατηρήθηκε σχετική μείωση της ροής των προσφύγων.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP

Δείτε ακόμα...