Σε νέα φάση οι πολεμικές επιχειρήσεις, αυξάνονται συνεχώς οι κίνδυνοι γενικότερης κλιμάκωσης

Το συγκρότημα εργοστασίων επεξεργασίας μετάλλου ΑΖΟΦΣΤΑΛ στη Μαριούπολη βομβαρδισμένο από το Ρωσικό στρατό - Απρίλιος 2022
Φώτο Αρχείου / Το συγκρότημα εργοστασίων επεξεργασίας μετάλλου ΑΖΟΦΣΤΑΛ στη Μαριούπολη βομβαρδισμένο από το Ρωσικό στρατό – Απρίλιος 2022

Σε νέα φάση εισέρχονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία ολοκλήρωσε την κατάληψη της περιφέρειας του Λουγκάνσκ, εστιάζοντας από εδώ και πέρα τις επιχειρήσεις στην άλλη περιοχή του Ντονμπάς, την περιφέρεια του Ντονέτσκ, ενώ από την άλλη ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ κλιμακώνουν την αποστολή σύγχρονων στρατιωτικών εξοπλισμών στο Κίεβο, με στόχο να ανακοπεί η σταδιακή προέλαση των ρωσικών δυνάμεων και ενδεχομένως να αντιστραφεί σε έναν βαθμό η εικόνα στο πεδίο.

Σε ένα τέτοιο φόντο, που αυξάνει καθημερινά τους κινδύνους παραπέρα γενίκευσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης, «τρέχουν» και τα σχέδια της Δύσης και των μονοπωλίων της για την «ανοικοδόμηση» της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Ουκρανίας, όπως αποτυπώνεται χαρακτηριστικά και στη διήμερη «Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας» που ξεκίνησε χτες στο Λουγκάνο της Ελβετίας.Ολοκληρώθηκε η κατάληψη του Λουγκάνσκ από τη Ρωσία

Την Κυριακή ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σ. Σοϊγκού ενημέρωσε τον Πρόεδρο Βλ. Πούτιν ότι ολόκληρη η περιοχή του Λουγκάνσκ «απελευθερώθηκε», πέρασε δηλαδή υπό ρωσικό έλεγχο, καθώς οι στρατιωτικές δυνάμεις της Μόσχας κατέλαβαν πλήρως και την πόλη Λισιτσάνσκ, τελευταία μεγάλη πόλη που έλεγχαν οι δυνάμεις του Κιέβου στο Λουγκάνσκ. Ενώ χτες, σε συνάντηση που είχε μαζί του, ο Σοϊγκού ανέφερε στον Πούτιν ότι σχεδόν 2.000 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 5.000 τραυματίστηκαν τις τελευταίες δυο βδομάδες, στη μάχη για το Λισιτσάνσκ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος από την πλευρά του έδωσε το στίγμα της συνέχισης των ρωσικών πολεμικών επιχειρήσεων στο Ντονμπάς, αναφέροντας ότι πέρα από τις μονάδες που συμμετείχαν στις μάχες στο Λουγκάνσκ, και θα πρέπει να αναπληρώσουν δυνάμεις, «άλλες στρατιωτικές μονάδες, συμπεριλαμβανομένων των “ανατολικών” και “δυτικών” σωμάτων, θα πρέπει να υλοποιήσουν τα καθήκοντά τους, με βάση τα εγκεκριμένα από πριν σχέδια».

Ηδη ο ΥΠΕΞ των φιλορωσικών αρχών του Λουγκάνσκ, Βλ. Ντεϊνέγκο, αναφέρει ότι δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών κινούνταν προς το Σεβέρσκ στην περιφέρεια Ντονέτσκ. Την ίδια ώρα, οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν την πόλη Σλοβιάνσκ. Παράλληλα συνεχίζονται ρωσικά πλήγματα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, στη Ζαπορίζια, στο Μικολάιβ, στο Χάρκοβο κ.α.

Επιπλέον, η Μόσχα προχωρά διαδικασίες για την εδραίωση της κυριαρχίας της σε περιοχές που έχει καταλάβει στη νότια Ουκρανία, ανοίγοντας δρόμο και για ενδεχόμενη ενσωμάτωσή τους στη Ρωσία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η φιλορωσική στρατιωτικο-πολιτική διοίκηση της Χερσώνας ανακοίνωσε χτες τον σχηματισμό νέας τοπικής κυβέρνησης, «μελετώντας την πείρα των περιφερειακών αρχών στη Ρωσία» και με «αξιοποίηση των καλύτερων ανθρώπων, όχι μόνο από τους κατοίκους της περιοχής της Χερσώνας, αλλά και από Ρώσους ειδικούς και μάνατζερ». Ετσι, επικεφαλής της νέας τοπικής κυβέρνησης θα είναι ο Σ. Γιελισέγιεφ, που προηγουμένως ήταν πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός του ρωσικού θύλακα Καλίνινγκραντ.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα στέλεχος των φιλορωσικών αρχών της Χερσώνας είχε δηλώσει πως έχουν ξεκινήσει προετοιμασίες για δημοψήφισμα με θέμα την ένταξη της περιφέρειας στη Ρωσία.

Τις προηγούμενες μέρες, επίσης, οι στρατιωτικές δυνάμεις των φιλορωσικών αρχών του Ντονμπάς ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν άλλους δύο Βρετανούς μισθοφόρους. Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, οι Ντίλαν Χίλι και Aντριου Χιλ κατηγορούνται για «μισθοφορικές δραστηριότητες» και ασκήθηκαν εναντίον τους αντίστοιχες διώξεις.

Χτες, εξάλλου, οι συνήγοροι των άλλων δύο Βρετανών μισθοφόρων που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο, από δικαστήριο των φιλορωσικών αρχών του Ντονέτσκ, κατέθεσαν εφέσεις. Οι εφέσεις ζητούν τη μείωση των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν οι Σ. Πίνερ και Α. Ασλιν, και κατ’ επέκταση των ποινών που τους έχουν επιβληθεί.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...