Σε «νέα ύψη» εμπλοκής στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια

Συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της Φρεγάτας «ΚΑΝΑΡΗΣ» και του Ταχέως Περιπολικού Κατευθυνομένων Βλημάτων «ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ» και του Αντιτορπιλικού «ANDREA DORIA» του Ναυτικού της Ιταλίας, στην θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης και νότια της Καρπάθου.
Συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της Φρεγάτας «ΚΑΝΑΡΗΣ» και του Ταχέως Περιπολικού Κατευθυνομένων Βλημάτων «ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ» και του Αντιτορπιλικού «ANDREA DORIA» του Ναυτικού της Ιταλίας, στην θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης και νότια της Καρπάθου. (ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI)

Σειρά εξοπλισμοί και αναδιαρθρώσεις προγραμματίζονται για το 2022 στις Ενοπλες Δυνάμεις, ώστε από καλύτερες θέσεις να παίξουν τον ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια, υπηρετώντας τον στόχο της ντόπιας αστικής τάξης για γεωστρατηγική της αναβάθμιση εντός ΝΑΤΟ και ΕΕ, ώστε να διεκδικήσει κάποια καλύτερα μερίδια από την καπιταλιστική λεία της περιοχής.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο λεγόμενο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής 2022 (ΕΣΚΠ, εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 21/12, ως ο αντιλαϊκός μπούσουλας της κυβέρνησης για την επόμενη χρονιά) «οργανώνεται το πλαίσιο εφαρμογής νέας Στρατηγικής για την Αμυνα και προωθούνται δράσεις στην κατεύθυνση της εξοπλιστικής επάρκειας αλλά και της ανανέωσης και ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων».

Το ΕΣΚΠ δίνει ως «πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα την έναρξη διαδικασίας παραλαβής μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων Rafale, καθώς και την απόκτηση νέων σύγχρονων φρεγατών».

Αλλωστε, όπως τόνιζε πρόσφατα στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, αποτυπώνοντας και το γεγονός ότι εκτοξεύονται οι στρατιωτικές δαπάνες της χώρας, προσανατολισμένες όπως είναι στα προτάγματα του ΝΑΤΟ, την ώρα που ακρίβεια και φόροι τσακίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά:

«Προχωρήσαμε, λοιπόν, σε αύξηση του προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Αμυνας από τα 3,35 δισ. συνολικά για την Αμυνα για το 2020 στα 5,44 δισ. για το 2021 και πλέον με τον κατατεθέντα προϋπολογισμό 2022 στα 6,39 δισ. για το επόμενο έτος. Με την επιφύλαξη βέβαια περαιτέρω ενίσχυσης αυτού κατά τη διάρκεια του έτους, όπως είχε γίνει και πέρυσι από το ειδικό αποθεματικό σε συνεργασία πάντοτε με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (…) Πρόκειται, λοιπόν, για μια ετήσια αύξηση που αγγίζει το 17,5%».

Ειδικά για τους εξοπλισμούς συνέχισε: «Ο προϋπολογισμός για το 2022 είναι αυξημένος κατά 856 εκατομμύρια ευρώ περίπου ή κατά 34% έναντι των πιστώσεων του 2021, 636%, εξαπλάσιος και πλέον σε σχέση με τον προ διετίας προϋπολογισμό, για να έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα του έργου που συντελείται. Οι δαπάνες για εξοπλισμούς διαμορφώνονται πλέον στο ύψος των 3,37 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν ανάγκες υποστήριξης και αναβάθμιση υπαρχόντων οπλικών και απόκτηση νέων συστημάτων», ενώ «από τον Ιούλη του 2019 ενεργοποιήθηκαν και παραμένουν ενεργοποιημένα 165 υποπρογράμματα που αφορούν σε πρόσκτηση οπλικών συστημάτων».

Ολα αυτά, σε ευθεία αντιστοίχιση με ό,τι ζητούν οι Αμερικανοί και άλλοι «σύμμαχοι» για την ανάπτυξη δυνάμεων του ευρωατλαντικού άξονα, κόντρα σε Ρωσία, Κίνα και άλλους αντιπάλους.

Αλλωστε, ένα σημαντικό κομμάτι των εξοπλισμών αυτών, όπως αναμένεται, θα έρθει στην Ελλάδα με βάση και τον λεγόμενο «νόμο Ρούμπιο – Μενέντεζ» που εντάχθηκε στον στρατιωτικό προϋπολογισμό του αμερικάνικου Πενταγώνου και μεταξύ άλλων προβλέπει ότι οι ΗΠΑ «θα αυξήσουν (…) τις προσπάθειές τους για συνεργασία και υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του ελληνικού στρατού», ώστε να παίξει ρόλο στην αναχαίτιση της «κακόβουλης επιρροής Ρωσίας και Κίνας» στην περιοχή. Στην κατεύθυνση αυτή, η αμερικανική κυβέρνηση θα διαθέσει «πλεονάζον στρατιωτικό υλικό» στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, «απευθείας δάνεια» για νέους εξοπλισμούς όπως τα «F-35» και για «εκσυγχρονισμό» στρατιωτικών υποδομών, όπως στη Σούδα, στο Στεφανοβίκειο κ.ά. με βάση και τα όσα προβλέπει η νέα κατάπτυστη και «επικαιροποιημένη» επ’ αόριστον συμφωνία ΗΠΑ – Ελλάδας (MDCA).

Ασκήσεις ευρωατλαντικής κοπής – ελληνικά τμήματα όπου Γης

Εξάλλου, σε εφαρμογή και της MDCA, ολόκληρη η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο πεδίο ασκήσεων, με τον Αμερικανό πρέσβη Πάιατ να τονίζει πρόσφατα ότι «ο όγκος των διμερών και πολυεθνικών μας ασκήσεων με την Ελλάδα αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Εχει επεκταθεί γρήγορα τόσο σε εύρος όσο και σε μέγεθος, και τώρα περιλαμβάνει συμμετοχή σε 15 μεγάλες ετήσιες ασκήσεις», οι οποίες στα αρμόδια επιτελεία ήδη προγραμματίζονται για να απλωθούν σε ολόκληρο το 2022.

Στα σχέδια αυτά αναβαθμισμένο ρόλο παίζει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, απ’ όπου πρόσφατα υλοποιήθηκε η μεγαλύτερη από ποτέ διεκπεραίωση δυνάμεων των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, για την «Atlantic Resolve 2022», καθώς διεκπεραίωσαν μέσω του ακριτικού λιμένα 73 ελικόπτερα συν 995 στοιχεία στρατιωτικού εξοπλισμού (οχήματα, τρέιλερ, κοντέινερ κ.λπ.), για την πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία. Αλλά και η ευρύτερη περιοχή, π.χ. τα πεδία ασκήσεων σε Πετροχώρι Ξάνθης και Αετό Αλεξανδρούπολης που έχουν ξεχωρίσει οι Αμερικανοί για ακόμα πιο εντατικές ασκήσεις.

Την ίδια ώρα, όπως έχει αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης», δεκάδες εκατομμύρια προβλέπονται να διατεθούν τους επόμενους μήνες και για τις προαναφερόμενες εκτεταμένες εργασίες στις υποδομές που η κυβέρνηση έχει παραχωρήσει στους Αμερικανούς και σε Βόλο και Λάρισα, που μετατρέπονται σε ορμητήρια πολέμου για την αεροπορία στρατού και την αεροπορία των ΗΠΑ, και βέβαια για το αμερικανοΝΑΤΟικό «διαμάντι» της Σούδας.

Οι «διευκολύνσεις» αυτές και οι συνεχείς πρόβες πολέμου με τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς αποτελούν βέβαια «μια όψη» της εμπλοκής, η οποία σταθερά περιλαμβάνει τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ΝΑΤΟικές αποστολές εκτός συνόρων από τη Μ. Θάλασσα έως την Ανατ. Μεσόγειο, και από τον Περσικό όπου πλέον βρίσκεται μια ελληνική πυροβολαρχία «Πάτριοτ», έως την Αφρική, όπου σε υλοποίηση της επιθετικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας ετοιμάζεται αποστολή μάχιμου τμήματος στο Μάλι.

«Ενεργή» εμπλοκή σε κάθε βρωμοδουλειά των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ

Εξάλλου, ως ξεχωριστός στόχος στον κυβερνητικό προγραμματισμό μπαίνει η «Δημιουργία ενιαίου φορέα σχεδιασμού και διαχείρισης των ευρωπαϊκών και ερευνητικών πόρων στον τομέα της Αμυνας», με τη «φιλοδοξία» να πρωταγωνιστήσουν (και) στα ευρωενωσιακά προγράμματα για την «ενίσχυση» της «στρατιωτικής αυτονομίας» της ιμπεριαλιστικής ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται αναθεώρηση της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανικής Στρατηγικής, η προετοιμασία διοργάνωσης της διεθνούς αμυντικής έκθεσης DEFEA-23, καθώς και η «υποβοήθηση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ) και των ελληνικών εταιρειών γενικότερα, στην ανάληψη έργων μέσω διεθνών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων στον τομέα της άμυνας».

Παράλληλα, για «την άσκηση ενεργής Αμυντικής Διπλωματίας» όπως την ονομάζουν, η κυβέρνηση δηλώνει «παρών» σε κάθε βρωμοδουλειά των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ: Από την «οικοδόμηση συμμαχιών σε διμερές και πολυμερές επίπεδο», τα γνωστά σχήματα για την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, έως την αντιμετώπιση των λεγόμενων «υβριδικών απειλών».

Ως «ορόσημα» επ’ αυτών η κυβέρνηση βάζει για τη νέα χρονιά τη Διεξαγωγή Συνεδρίου Υψηλής Στρατηγικής, τη σύνταξη Εθνικής Αμυντικής Διαστημικής Πολιτικής, τη Διεξαγωγή Σεμιναρίου Εφαρμοσμένης και Ολιστικής Διαχείρισης Υβριδικών Απειλών και Κρίσεων, τη διοργάνωση συνάντησης για «την ασφάλεια των συνόρων της ΕΕ και την παράνομη μετανάστευση», την Ανάληψη Εφοδιαστικής Υποστήριξης Αεροσκάφους Βασικού Σταδίου του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων (στην Καλαμάτα), τη Διεξαγωγή Συνεδρίου Ναυτικής Στρατηγικής.

Δείτε ακόμα...