Το τελευταίο διάστημα καταγράφονται συνεχώς ειδήσεις που αφορούν την «αναμπουμπούλα» στο αστικό πολιτικό σύστημα μέσα σε συνθήκες κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων και μιας «προ των πυλών» οικονομικής κρίσης.
Οι αστικές διεργασίες στη βάση των παραπάνω θα εκφράζουν την «πόλωση» στη λογική της εξυπηρέτησης από μέρους τους διαφορετικών προτεραιοτήτων τμημάτων των αστικών τάξεων. Θα εκφράζουν όμως και την «συναίνεση» για να επιτυγχάνεται η «σταθερότητα». Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα για αυτούς είναι το πως θα εξυπηρετούνται καλύτερα οι απαιτήσεις του κεφαλαίου.
Ορισμένα παραδείγματα των τελευταίων ημερών:
Γερμανία. Μόλις εχθές έγινε γνωστό ότι σε δύο κρατίδια στα ανατολικά της χώρας, το Βρανδεβούργο και τη Θουριγγία, σε κοινό κυβερνητικό σχηματισμό θα συμμετέχουν στο μεν πρώτο οι σοσιαλδημοκράτες του SPD με το κόμμα της Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW, προέρχεται από την Linke), ενώ στο δεύτερο οι Χριστιανοδημοκράτες, οι Σοσιαλδημοκράτες και το BSW. Πρόκειται για το κόμμα που χαρακτηριζόταν και στον ελληνικό τύπο ως «ακραία λαϊκιστική αριστερά» που «απειλεί τη δημοκρατία»! Να σημειωθεί πώς σήμερα συζητιέται η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σολτς (που δεν θα τη λάβει). Τα παραπάνω αποτυπώνουν τον διχασμό τόσο στο εσωτερικό της αστικής τάξης της Γερμανίας, όσο και τα αστικά κόμματα της χώρας.
Γαλλία. Πληθαίνουν οι αναφορές και οι απαραίτητες «επαφές» που δείχνουν ότι το κόμμα του Μακρόν θα συνεργαστεί με δυνάμεις των «Σοσιαλιστών» για να υπάρξει μια κυβέρνηση που θα προχωρήσει τις βάρβαρες πολιτικές που ιεραρχεί το γαλλικό κεφάλαιο. Να θυμίσουμε πως «ανάσα ζωής» για τον Μακρόν στον β’ γύρο των τελευταίων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, αποτέλεσε η αλληλοστήριξη με σύσσωμο το μόρφωμα του «Νέου Λαϊκού Μετώπου», στο όνομα της «καταπολέμησης της Λεπέν». Στη συνέχεια, η κυβέρνηση που συγκρότησε ο Μακρόν δεν στηρίχθηκε από το «μέτωπο» αλλά από την Λεπέν. Μετά η Λεπέν και το μέτωπο ψήφισαν από κοινού πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης!
Στη Ρουμανία, τα «φιλοευρωπαϊκά» κόμματα κάθε είδους «απόχρωσης», που με στήριξη ΕΕ και ΗΠΑ στήνουν καταστάσεις Μαϊντάν τις τελευταίες μέρες, τα βρήκαν μεταξύ τους και μιλάνε για διαμόρφωση «κυβερνητικής πλειοψηφίας».
Τώρα για την Ελλάδα τι να πει κανείς; Εδώ ο ευρωατλαντισμός «ενώνει βαθιά». Έτσι τη μια μέρα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μιλούν στο Μαξίμου για ανάγκη «συναινέσεων» και την άλλη ζούμε το αποκρουστικό θέαμα «αντιπαράθεσης» μεταξύ δύο κομμάτων που το ένα θα μπορούσε να «φωνάζει» στο άλλο: Εσύ πόσα μνημόνια έχει ψηφίσει;
Τώρα όσον αφορά την «αντιπαράθεση» μεταξύ τμημάτων που έχουν προκύψει από το συνονθύλευμα του ΣΥΡΙΖΑ, ως «διαφορές» μεταξύ τους θα μπορούσαν να καταγραφούν οι εξής: Το «Κίνημα Δημοκρατίας» υπό τον Στέφανο Κασσελάκη στήριξε την νέα πρέσβη των ΗΠΑ, που τοποθέτησε ο Τραμπ στην Ελλάδα. Η Νέα Αριστερά, των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ που συνεργάζονταν με τον Τραμπ, δεν χαιρέτησαν την επιλογή της νέας πρέσβη και ζήτησαν κάποιον καλύτερο…
Στην Ελλάδα φυσικά ευτυχώς υπάρχει το ΚΚΕ και μπορούμε να κάνουμε και έναν αναστεναγμό ανακούφισης, να αντιπαλεύουμε καθημερινά την στρατηγική του κεφαλαίου και τους αιματηρούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ όσο οι διάφορες ευρωατλαντικές «τσόντες» θα ψάχνουν πως θα δημιουργηθεί το επόμενο «προοδευτικό» μέτωπο.
Πηγή: 902.gr