Σε τροχιά προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το CST-100 Starliner

Εκτοξεύθηκε χθες, Πέμπτη, η νέα διαστημική κάψουλα Starliner της Boeing, με σκοπό να πραγματοποιήσει επαναληπτική, μη επανδρωμένη δοκιμαστική πτήση προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η συγκεκριμένη πτήση πραγματοποιείται μετά από δύο χρόνια καθυστερήσεων, και μηχανολογικών προβλημάτων που επέφεραν μεγάλο οικονομικό κόστος.

Η διαστημική κάψουλα CST-100 Starliner εκτοξεύτηκε την Πέμπτη (λίγο πριν από τις 02:00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας) από τις εγκαταστάσεις εκτοξεύσεων των ΗΠΑ στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ (Φλόριντα).

Την κάψουλα μετέφερε ένας πύραυλος – φορέας Atlas V, η κατασκευή του οποίου, έγινε από την United Launch Alliance (ULA), μία κοινοπραξία μεταξύ της Boeing και της Lockheed Martin.

Περίπου 30 λεπτά μετά την εκτόξευσή της, η κάψουλα βρίσκονταν στην προκαταρκτική τροχιά της, αφού είχε διαχωριστεί από τον πύραυλο – φορέα και συνέχιζε την πτήση της με τη χρήση του δικού της προωθητικού συστήματος, κατευθυνόμενη σε τροχιά προσέγγισης του ISS.

«Η κάψουλα Starliner βρίσκεται σε τροχιά κατευθυνόμενη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό», δήλωσε ο Τζος Μπάρετ, σχολιαστής εκτοξεύσεων της Boeing στη διάρκεια μιας διαδικτυακής παρουσίασης της NASA, καθώς είχε επιτευχθεί ο στόχος της πτήσης σε τροχιά που είναι καθοριστικής σημασίας για το αναφερόμενο διαστημικό πρόγραμμα.

Επρόκειτο για ένα στάδιο στην προηγούμενη δοκιμαστική πτήση του Starliner το 2019, στο οποίο καταγράφηκε μία αστοχία λογισμικού αναφορικά με την ικανότητα της κάψουλας να φτάσει στον ISS.

Αν όλα εξελιχθούν όπως έχουν σχεδιαστεί, η κάψουλα σταδιακά θα αυξήσει το ύψος της τροχιάς της, καθώς θα συνεχίζει την πορεία της προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με εκτιμώμενο χρόνο άφιξης περίπου 24 ωρών, πριν από την πρόσδεση της το βράδυ της Παρασκευής στον ISS που ταξιδεύει σε ύψος περίπου 400 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη.

Πηγή: cnn

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...