Σειρά…η ελληνοαμερικανική συμφωνία: Στην τελική ευθεία τα πολύ επικίνδυνα σχέδια

Από τη διεθνή άσκηση «ALEXANDER THE GREAT», με συμμετοχή προσωπικού Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Σάββατο 28 Αυγούστου 2021 (EUROKINISSI / Γ.Τ. ΓΕΕΘΑ)

Στο φουλ είναι οι μηχανές στο Μαξίμου, στο Υπουργείο Εξωτερικών και σε μια σειρά από άλλα υπουργεία για την 5ετή (πλέον) ανανέωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις.

Για την υπογραφή της αναμένεται να ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον στις 13/10 ο Υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου.

Προγραμματίζονται συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του και με άλλους παράγοντες αλλά και η έναρξη του 3ου γύρου του «Στρατηγικού Διαλόγου» μεταξύ των δύο κυβερνήσεων (εγκαινιάστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ το 2018), με εκπροσώπους μιας σειράς υπουργείων, καθώς καταλαμβάνει πλειάδα θεματικών που ενδιαφέρουν το κεφάλαιο, όπως μπίζνες, Ενέργεια κ.λπ.

«Κορωνίδα» των διαβουλεύσεων εκεί, βέβαια, σε στενή διασύνδεση και με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, η υπογραφή της «επικαιροποιημένης» Συμφωνίας για τις βάσεις και τη διμερή «αμυντική συνεργασία».

Σε ό,τι αφορά τη χωρική επέκταση των Αμερικανών και σε άλλα σημεία, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο της MDCA οι Αμερικανοί αρνήθηκαν – τουλάχιστον μέχρι στιγμής, μια βδομάδα προ της υπογραφής της νέας Συμφωνίας – να συμπεριληφθεί στα νέα σημεία στάθμευσης δυνάμεών τους, έστω περιοδικής, η Σκύρος.

Μάλιστα, αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι «είναι σαν να παίρνουν υπόψη» τις τουρκικές απαιτήσεις αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου, καθιέρωσης παραπέρα ενός «ειδικού καθεστώτος» στην περιοχή, όπου η Ελλάδα δεν μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, δεν μπορεί να διατηρεί στρατό στη συνοριογραμμή και γενικά οτιδήποτε γίνεται εκεί πρέπει να λαμβάνει πρώτα τη σύμφωνη γνώμη της γείτονος.

Και κάπως έτσι, το αφήγημα της ασφάλειας εκ Δυτικών, πάει περίπατο. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με την ελληνογαλλική συμφωνία που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι αυτό, οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται ότι τάχα οι Αμερικανοί θα δώσουν «εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στην τουρκική αστική τάξη και ότι στα πρότυπα της επιστολής Πομπέο (ο τότε Αμερικανός ΥΠΕΞ) στον Μητσοτάκη, αρχές του 2020, θα υπάρχει αντίστοιχη επιστολή του νυν ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν.

Θυμίζουμε πως η επιστολή Πομπέο, την ώρα που η τουρκική επιθετικότητα φούντωνε, έδειχνε τον δρόμο «από εδώ μέχρι τη Χάγη», για το παζάρι και τις «διευθετήσεις» με την τουρκική αστική τάξη: «Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και πιστεύουν ακράδαντα ότι όσοι έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να αναζητήσουν λύσεις με ειρηνικά μέσα, που να συμβαδίζουν με το άρθρο 33 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και να απέχουν από κάθε πράξη ή διακήρυξη που μπορεί να είναι προκλητική», ανέφερε.

Τι αναφέρει το άρθρο 33; «Σε κάθε διαφορά που η παράτασή της μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, τα ενδιαφερόμενα μέρη θα προσπαθούν πρώτα από όλα να λύσουν τη διαφορά τους με διαπραγματεύσεις, έρευνα, μεσολάβηση, συνδιαλλαγή, διαιτησία, δικαστικό διακανονισμό, προσφυγή σε τοπικούς οργανισμούς ή συμφωνίες ή με άλλα ειρηνικά μέσα της εκλογής τους».

Είναι ακριβώς ο «οδικός χάρτης» που επικαλείται έκτοτε η κυβέρνηση (ΜΟΕ, διερευνητικές επαφές, συνυποσχετικό και Χάγη), με φόντο τις «διευθετήσεις» που δρομολογούνται σε Αιγαίο και Νοτιοανατολική Μεσόγειο σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και με «κοινό τόπο» με τις ΗΠΑ το πώς θα διασφαλιστούν η ησυχία στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και η παραμονή της Τουρκίας σε αυτό.

Μάλιστα, το σχέδιο επιστολής Μπλίνκεν, όπως έχει γνωστοποιηθεί στην ελληνική κυβέρνηση, φαίνεται να είναι πιο ολιγόλογο και χωρίς καμιά από τις αναφορές περί «εγγυήσεων» που υποτίθεται πάσχιζαν για να συμπεριληφθούν στο κείμενο.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση προσπαθεί να το παρουσιάσει ως απόδειξη διασφάλισης για τις ελληνικές ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές στις οποίες θα ασκούνται ή θα έχουν επιχειρησιακή δράση και οι δυνάμεις των ΗΠΑ, κυρίως την Αλεξανδρούπολη, όπου παράλληλα με τη διεκπεραίωση αμερικανικών δυνάμεων απλώνονται τεράστιες μπίζνες στην Ενέργεια και τη διαμετακόμιση.

Ακριβώς το αντίθετο δηλαδή απ’ ό,τι σηματοδοτεί η εγκατάσταση εκεί των αμερικανικών δυνάμεων που κάνει τις περιοχές αυτές στόχο των ανταγωνιστών τους.

Δείτε ακόμα...