Σεισμός στην Κρήτη: Μεγάλη αναστάτωση στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ιεράπετρας και της Σητείας

Σεισμός στην Κρήτη - Σητεία - 12/10/2021
Σεισμός στην Κρήτη – Σητεία – 12/10/2021

Μεγάλη αναστάτωση σε όλη την Κρήτη προκάλεσε ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ιεράπετρας και της Σητείας. 

Ευτυχώς δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς ή μεγάλες ζημιές. Ωστόσο, η σεισμική δόνηση ήρθε να εντείνει το αίσθημα ανησυχίας των κατοίκων της Κρήτης που ακόμα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του προηγούμενου σεισμού.

Η ανησυχία τους αυτή δεν εκπορεύεται μόνο από τα Ρίχτερ που κάνουν τη γη να «κουνιέται», αλλά και από τα αντανακλαστικά που δείχνει το κράτος, το οποίο είναι ταχύτατο όταν πρόκειται να εξυπηρετήσει τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους κάθε λογής «επενδυτές», αλλά έως τώρα δεν έχει λύσει τα προβλήματα στέγασης των πληγέντων από τον προηγούμενο σεισμό, που είχε ως επίκεντρο το Αρκαλοχώρι και άλλα χωριά του Ηρακλείου. 

Μ. Συντυχάκης: Λήψη κατεπειγόντων μέτρων πρόληψης

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου και τον Δήμαρχο Ιεράπετρας  είχε τη Δευτέρα ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ζήτησε να ενημερωθεί για τις συνέπειες του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε ΝΝΑ της Ζάκρου, αν υπάρχουν καταστροφές, για το καίριο ζήτημα της προστασίας σχολείων,για την ασφάλεια των κατοίκων συνολικά. Τόνισε ότι η επικινδυνότητα της κατάστασης στην Κρήτη, με τον μεγάλο δείκτη σεισμικότητας, δε χωρεί άλλους εφησυχασμούς στη λήψη κατεπειγόντων μέτρων πρόληψης. Δε χωρεί άλλες αναβολές στη λήψη όλων των μέτρων που η επιστήμη και η τεχνολογία προσφέρουν για την ελαχιστοποίηση του σεισμικού κινδύνου, ώστε το φαινόμενο να έχει τις μικρότερες δυνατές συνέπειες.

Ειδικότερα, με κατεπείγουσες διαδικασίες κλιμάκια μηχανικών δήμων, αντιπεριφέρειας, των αρμόδιων υπουργείων, να πραγματοποιήσουν έλεγχο  των σχολείων, Νοσοκομείων, ΚΥ, βρεφονηπιακών σταθμών, Γηροκομείων, Δομών Κοινωνικής Πρόνοιας και άλλων κτιρίων όπου στεγάζονται υπηρεσίες. Να διατεθεί όλο το απαραίτητο προσωπικό, με στελέχωση των απαραίτητων συνεργείων με τεχνικούς του Δημόσιου Τομέα και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Επιπλέον, είναι αναγκαίο να αξιοποιηθούν όλα τα μέσα του κρατικού μηχανισμού για τη γρήγορη αποκατάσταση του οδικού δικτύου από κατολισθήσεις.

Η πολιτεία θα πρέπει να είναι έτοιμη να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες ενός σεισμού, με γενναίες κρατικές δαπάνες για αντισεισμική προστασία. Δαπάνες που δε διατίθενται από τις κυβερνήσεις, γιατί δεν αποδίδουν άμεσα και μεγάλα κέρδη στο κεφάλαιο.

ΕΜΥ: Κακοκαιρία θα πλήξει αύριο την Περιφέρεια Κρήτης

Η ΕΜΥ έχει προειδοποιήσει ότι η κακοκαιρία θα πλήξει την Περιφέρεια Κρήτης την Πέμπτη. Πρόκειται για την έλευση του καιρικού συστήματος με το όνομα «Μπάλλος», που κύρια χαρακτηριστικά θα έχει τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις νότιους ανέμους.

Η αγωνία για τους σεισμόπληκτους του νομού Ηρακλείου είναι έκδηλη, καθώς διαμένουν σε σκηνές και ακόμα περιμένουν για οικίσκους, ενώ χρειάζεται να διαπιστωθεί αν ο νέος σεισμός προκάλεσε προβλήματα σε κατοικίες.

Με πληροφορίες από cretalive news, 902.gr

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...