Σένκερ: Ισραήλ και Λίβανος έχουν έρθει πιο κοντά

Ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Εγγύς Ανατολής, Ντέιβιντ Σένκερ, μετά από συναντήσεις που είχε σε Λίβανο και Ισραήλ, εκτίμησε ότι οι δύο χώρες έχουν έρθει «πιο κοντά» στη διαπραγμάτευση διμερών συνοριακών – θαλάσσιων και χερσαίων – διαφορών. Μιλώντας τηλεφωνικά σε δημοσιογράφους ο Σένκερ εκτίμησε πως «υπάρχει πρόοδος» και πως η νέα κατάσταση «θα ανοίξει μία νέα ευκαιρία και για τον Λίβανο και για το Ισραήλ, ώστε να κάνουν πραγματική πρόοδο».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν εξήγησε σε ποια σημεία υπάρχει σύγκλιση θέσεων ή πρόοδος. Υπερθεμάτισε όμως σε μία «συμφωνία που θα μπορούσε να παράσχει το πλαίσιο για μία πραγματική αρχή διαπραγμάτευσης για τα σύνορα» και πιθανολόγησε ότι αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί «μέσα στις επόμενες βδομάδες»! Τη μεσολάβηση για τις χερσαίες συνοριακές διαφορές νότιου Λιβάνου και βόρειου Ισραήλ έχει αναλάβει η αποστολή κυανοκράνων του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL).

Οι ΗΠΑ επιχειρούν μέσω αυτών των προσπαθειών αποκατάστασης σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Αραβικών χωρών, να στενέψουν τον κύκλο μιας δυνάμει επιρροής άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, κυρίως της Κίνας στην περιοχή. Παράλληλα να αποδυναμώσει το αραβικό μέτωπο για την Παλαιστίνη, και να ενισχύσει την αμερικανική παρουσία εκεί σε συνεργασία με το Ισραήλ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...