Σεργκέι Λαβρόφ: «Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε επαφές με Σέρβους φίλους»

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συγχαρητήριο μήνυμα προς τον Σέρβο ομόλογό του Ίβιτσα Ντάτσιτς με την ευκαιρία των εορτών της Πρωτοχρονιάς και των γενεθλίων υπουργού, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι πάντα ανοιχτή σε επαφές με τη Σερβία, ενώ αντιλαμβάνεται τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο. Το μήνυμα δόθηκε στη δημοσιότητα από την υπηρεσία Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Σερβίας τη Δευτέρα.

«Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε επαφές με Σέρβους φίλους», αναφέρει το μήνυμα. Το χειρόγραφο σχόλιο του Λαβρόφ στο δακτυλογραφημένο κείμενο επισημαίνει: «Αν και καταλαβαίνω ότι είστε πολύ απασχολημένος τώρα».

Ο Λαβρόφ υπενθύμισε ότι το 2022, «οι ρωσο-σερβικές σχέσεις δοκιμάστηκαν για άλλη μια φορά» εν μέσω δυσμενών διεθνών συγκυριών. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα «να διατηρήσει υψηλή δυναμική αλληλεπίδρασης μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών και στενό συντονισμό των βημάτων τους στην παγκόσμια σκηνή» ενώ υποσχέθηκε «να συνεχίσει να παρέχει αδελφική υποστήριξη στο Βελιγράδι για την προάσπιση των νόμιμων εθνικών συμφερόντων».

Στις 6-7 Ιουνίου πέρυσι, ο Λαβρόφ επρόκειτο να επισκεφθεί το Βελιγράδι. Η επίσκεψη ακυρώθηκε, όταν η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο αρνήθηκαν να επιτρέψουν να πετάξει από τον εναέριο χώρο τους το αεροπλάνο του. Ο Λαβρόφ χαρακτήρισε μια τέτοια απόφαση των ευρωπαϊκών κρατών ως πρωτοφανή και ασύλληπτη.

Μετά την ακύρωση της επίσκεψης στο Βελιγράδι, ο Λαβρόφ κάλεσε τον Σέρβο ομόλογό του Νίκολα Σελάκοβιτς να επισκεφθεί τη Μόσχα. Όταν σχηματίστηκε η νέα κυβέρνηση της Σερβίας, η θέση του υπουργού Εξωτερικών πήγε στον Ντάτσιτς, ο οποίος απολαμβάνει τη φήμη του ρωσόφιλου. Ήταν η φιλορωσική εκλογική ρητορική που άφησε τον συνασπισμό υπό την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος να πάρει την τρίτη θέση στις βουλευτικές εκλογές στη Σερβία στις 3 Απριλίου με 11,48%.

Στις 2 Αυγούστου, ο Λαβρόφ επανέλαβε την πρόσκληση προς τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας να επισκεφθεί τη Ρωσία. Το Βελιγράδι αποδέχτηκε την πρόσκληση. Δόθηκαν οδηγίες για την προετοιμασία της επίσκεψης. Ωστόσο, δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2022.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...