Σεργκέι Λαβρόφ: Η Ρωσία αντέχει την πίεση των κυρώσεων της Δύσης

Σεργκέι Λαβρόφ, Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας
Σεργκέι Λαβρόφ, Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας / Πηγή: EUROKINISSI

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS από τη Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει ξεπεράσει την πίεση κυρώσεων των δυτικών κρατών και η κατάσταση έχει ήδη σταθεροποιηθεί.

«Η ειδική επιχείρηση για την προστασία του Ντονμπάς έχει γίνει η αιτία για τη Δύση να εισαγάγει μεγάλης κλίμακας περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας, των νομικών και φυσικών προσώπων της. Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κρύβουν τον στόχο του «πνιγμού» της οικονομίας μας, της υπονόμευσης της ανταγωνιστικότητάς της και της παρεμπόδισης της περαιτέρω προοδευτικής ανάπτυξης της χώρας. Είναι προφανές ότι μια τέτοια αντιρωσική γραμμή δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με τίποτα και επίσης δεν έχει καμία προοπτική. Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, η Ρωσία άντεξε αυτήν την άνευ προηγουμένου πίεση. Η κατάσταση σταθεροποιείται τώρα, αν και, σίγουρα, σε καμία περίπτωση οι κίνδυνοι έχουν ήδη φύγει. Όμως, σε κάθε περίπτωση δεν θα μας αποδυναμώσει», είπε ο υπουργός.

Η Ρωσία “θα αναπροσαρμόσει την οικονομία και θα διαφυλαχθεί από πιθανές παράνομες εχθρικές ενέργειες αντιπάλων στο μέλλον”, σημείωσε ο Λαβρόφ. «Θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε με ισορροπημένο και κατάλληλο τρόπο στους περιορισμούς, με την υποστήριξη της σταθερότητας της ρωσικής οικονομίας, του χρηματοπιστωτικού της συστήματος και των συμφερόντων των εγχώριων επιχειρήσεων και ολόκληρου του πληθυσμού», πρόσθεσε.

«Θα προχωρήσουμε στην προσαρμογή στις προκλήσεις και θα εντατικοποιήσουμε τα αναπτυξιακά προγράμματα σε νέους ανταγωνιστικούς τομείς», πρόσθεσε ο υπουργός.

«Περίπου 16.000 υπήκοοι τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού των αποστολών του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ, ζήτησαν από τη Ρωσία βοήθεια για την εκκένωση από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία», είπε ο Λαβρόφ.

«Κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, η ανοιχτή γραμμή του διατμηματικού συντονιστικού κέντρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας έλαβε αιτήματα για βοήθεια για την εκκένωση στη Ρωσία από 2,8 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων 16.000 ξένοι υπήκοοι και υπάλληλοι διεθνών αποστολών του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ. Εκατομμύρια άνθρωποι απομακρύνθηκαν συνολικά από την Ουκρανία, από τις Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, με περισσότερους από 120.000 πολίτες τρίτων χωρών ανάμεσά τους, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 300 Κινέζων υπηκόων», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

«Ο Ρωσικός στρατός στην Ουκρανία κάνει ό,τι περισσότερο μπορεί για να αποφύγει απώλειες αμάχων. Τα χτυπήματα γίνονται με όπλα υψηλής ακρίβειας, σε πρώτο βαθμό κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων υποδομής και περιοχών συγκέντρωσης υλικού. Σε αντίθεση με τον ουκρανικό στρατό και τις εθνικιστικές ένοπλες μονάδες που χρησιμοποιούν τον πληθυσμό ως ανθρώπινη ασπίδα, ο ρωσικός στρατός παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια και υποστήριξη στον τοπικό πληθυσμό», τόνισε ο Λαβρόφ.

«Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της υποκρισίας του δυτικού κατεστημένου. Εκφράζοντας δημόσια υποστήριξη στο καθεστώς του Κιέβου, οι χώρες του ΝΑΤΟ κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν την ολοκλήρωση της επιχείρησης μέσω της επίτευξης πολιτικών συμφωνιών”, επεσήμανε ο Ρώσος υπουργός.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...