Σεργκέι Λαβρόφ: Η Ρωσία επιδιώκει να διατηρήσει καλές και εποικοδομητικές σχέσεις με όλες τις χώρες με τους γείτονές της στην Κεντρική Ασία

Η Ρωσία επιδιώκει να διατηρήσει καλές και εποικοδομητικές σχέσεις με όλες τις χώρες, κυρίως με τους γείτονές της, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λάρβοφ σε άρθρο που δημοσίευσε η «Rossiyskaya Gazeta» σήμερα Πέμπτη.

«Ως αξιόπιστο μέλος της διεθνούς κοινότητας, η Ρωσία επιδιώκει ένα ευνοϊκό εξωτερικό περιβάλλον, παραμένοντας καλοί γείτονες και διατηρώντας εποικοδομητική συνεργασία με όλες τις χώρες, κυρίως με τους γείτονές της. Δεν μπορούμε παρά να απολαμβάνουμε τη στρατηγική εταιρική σχέση με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας, αφού το μεγαλύτερο μέρος από αυτούς είναι σύμμαχοί μας», είπε ο Λαβρόφ στο άρθρο που δημοσίευσε η ρωσική εφημερίδα για τον εορτασμό της 30ής επετείου των διπλωματικών δεσμών με την Κεντρική Ασία.

Ο Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα είχε μια σοβαρή ατζέντα με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας για τον εορτασμό της επετείου. Η Ρωσία μπορεί επίσης να δει το εμπόριο της με την Κεντρική Ασία να αυξάνεται δυναμικά παρά την «ταραγμένη γεωπολιτική κατάσταση». «Το εμπόριο αυξάνεται με σχεδόν όλες τις χώρες της περιοχής», είπε, προσθέτοντας ότι, εκτός από τα εμπορεύματα, αυτό αφορά τη γεωργία, τα χημικά, τα προϊόντα πετρελαίου, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα μέταλλα, τα αυτοκίνητα και τον εξοπλισμό.

«Μόνο μεταξύ 2010 και 2021, οι ρωσικές επενδύσεις συνολικά ανήλθαν σε περίπου 30,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Υπάρχουν περισσότερες από 10.000 ρωσικές εταιρείες και κοινοπραξίες που δραστηριοποιούνται σε χώρες της Κεντρικής Ασίας δημιουργώντας 900.000 θέσεις εργασίας», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: TASS

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...