Σεργκέι Λαβρόφ: Μετά τις συζητήσεις στην Κωνσταντινούπολη, το Κίεβο έκανε πίσω

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS από τη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση τη Δευτέρα ότι η Ουκρανία έκανε ένα σημαντικό βήμα πίσω εγκαταλείποντας τις συμφωνίες που επετεύχθησαν στην Κωνσταντινούπολη με τη Ρωσία.

«Πιστεύω ότι αυτή η υποχώρηση  έγινε πάνω από όλα με τη συμβουλή των Αμερικανών και Βρετανών συναδέλφων μας. Ίσως έπαιξαν κάποιο ρόλο οι Πολωνοί και οι Βαλτικές χώρες».

«Οι δηλώσεις που έγιναν από τις πολωνικές αρχές δείχνουν ξεκάθαρα την πρόθεση της Βαρσοβίας να στείλει τις δυνάμεις της στην Ουκρανία υπό τη σημαία του ΝΑΤΟ», είπε ο Λαβρόφ.

«Όταν στέλνουν όπλα και διαφημίζουν τις προσπάθειές τους σε αυτόν τον τομέα, όλοι οι ηγέτες, ουσιαστικά επιβεβαιώνουν ότι η αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία δεν αποτελεί επιλογή τους. Εκτός από την Πολωνία, της οποίας ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki πρότεινε μια ειρηνευτική επιχείρηση στην Ουκρανία», είπε ο Λαβρόφ.

Οι ΗΠΑ και άλλα δυτικά κράτη επιδιώκουν να υποτιμήσουν το δικαίωμα αρνησικυρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά είναι μια επικίνδυνη τάση, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

«Αυτή τη στιγμή, οι Αμερικανοί και άλλα δυτικά κράτη προσπαθούν να υποτιμήσουν αυτό το δικαίωμα αρνησικυρίας εκχωρώντας τα προνόμια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όπου με εκβιασμούς, απειλές, με απειλές κατά των τραπεζικών λογαριασμών των αντιπροσωπειών, απειλές κατά των παιδιών τους, κερδίζουν μια αναγκαστική, δυναμική πλειοψηφία. Αυτή είναι μια επικίνδυνη τάση, γιατί το Συμβούλιο Ασφαλείας, με τα πέντε μόνιμα μέλη του που έχουν δικαίωμα βέτο, είναι το τελευταίο ανάχωμα του διεθνούς δικαίου».

«Όπως σε κάθε περίπτωση που χρησιμοποιούνται οι ένοπλες δυνάμεις, φυσικά, όλα θα καταλήξουν σε μια συνθήκη, ωστόσο οι παράμετροι αυτής της συνθήκης θα καθοριστούν από εκείνο το στάδιο των στρατιωτικών ενεργειών που αυτή η συμφωνία θα γίνει πραγματικότητα», είπε ο Ρώσος ΥπΕξ.

«Η Δύση υποστηρίζει τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα είναι δυνατό να προκληθεί κάποιου είδους ανεπανόρθωτη ζημιά στη Ρωσία», είπε ο Λαβρόφ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι δεν εξέτασε ένα επικαιροποιημένο σχέδιο συνθήκης με τη Ρωσία, αυτό δείχνει τη στάση του στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

«Πριν από μια εβδομάδα, μετά από ακόμη μια τηλεδιάσκεψη, τους παραδώσαμε μια νέα ενημερωμένη έκδοση της συνθήκης, η οποία έλαβε υπόψη τα πρόσφατα σχόλιά τους, όπως συμβαίνει συνήθως. Περιμέναμε εδώ και μια εβδομάδα, από τότε που καταθέσαμε το επικαιροποιημένο σχέδιο. Δεν πήραμε κάποια απαντηση. Λίγες μέρες μετά, όταν ο Ζελένσκι ρωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου πώς τις αξιολογεί επειδή είπαμε δημόσια ότι ένα τέτοιο έγγραφο πήγε στο Κίεβο, είπε: «Δεν λάβαμε τίποτα, όλα αυτά δεν είναι αλήθεια, δεν έχουμε δει τίποτα», είπε ο Λαβρόφ. «Στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι όταν ρωτήσαμε ξανά τους Ουκρανούς διαπραγματευτές γιατί δεν είχαν αναφέρει στον πρόεδρο τι συμβαίνει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, είπαν ναι, αλλά δεν φαινόταν να έχει χρόνο. Αυτό δείχνει για άλλη μια φορά πώς αντιμετωπίζει τις διαπραγματεύσεις ενώ λέει πομπωδώς ότι προτιμά πάντα την ειρήνη», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

«Θεωρώντας ότι έχουν το δικαίωμα στην ασφάλεια όπου κρίνουν σκόπιμο, μας στερούν το δικαίωμα να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας και τα εδάφη μας όπου ζουν Ρώσοι και όπου οι Ρώσοι έχουν καταπιεστεί για πολλά χρόνια, υπόκεινται σε βομβαρδισμούς, σε καταχρήσεις, με τα δικαιώματά τους στη γλώσσα, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις να παραβιάζονται», είπε.

«Η Ρωσία κάνει ήδη πολλά», είπε μιλώντας για την προσπάθεια της Μόσχας να σταθεροποιήσει την κατάσταση παγκοσμίως.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...