Σερβία: «Απαραίτητη η ενίσχυση των σχέσεων» και με τις ΗΠΑ, λέει ο υπουργός Εξωτερικών

«Η ενίσχυση των σχέσεων» της Σερβίας και με τις ΗΠΑ «δεν είναι μόνο πιθανή, αλλά και απαραίτητη, εάν θέλουμε να δούμε πιο αποτελεσματικές εργασίες για την πλήρη ενσωμάτωση της Σερβίας σε ευρύτερες ευρωπαϊκές δομές και αν θέλουμε να συνεχιστεί η δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας του έθνους», δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ντζούριτς, από το βήμα της 1ης συνάντησης που οργάνωσε στο Βελιγράδι το νεοσύστατο «Φόρουμ Πούπιν».

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ σερβικών ΜΜΕ, ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας επισήμανε ότι παρόλο που τις τελευταίες δεκαετίες η σχέση των δύο χωρών ήταν «περίπλοκη» και «αμαυρώθηκε» από διαφωνίες σε ζητήματα όπως και όσα αφορούν το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, η Σερβία είχε προσπαθήσει «να απομονώσει ευαίσθητα ζητήματα» ώστε «να μην επηρεαστεί η συνεργασία σε άλλους τομείς». Εσπευσε δε να καλέσε όσους Σέρβους ζουν στις ΗΠΑ «να παίξουν τώρα πιο ενεργό ρόλο στην αμερικανική πολιτική και να οργανώνονται πιο αποτελεσματικά» ώστε «η φωνή τους να συμβάλει στο να αποκτήσει η Σερβία πιο έντονο προφίλ στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα και να ενδιαφερθούν περισσότεροι Αμερικανοί πολιτικοί για τα Βαλκάνια και τη Σερβία», είπε ο Djuric, προσθέτοντας ότι η εξωτερική πολιτική της Σερβίας θα βασίζεται σε στρατηγική αξιολόγηση των εθνικών συμφερόντων.

Το «Φόρουμ Πούπιν» παρουσιάστηκε το περασμένο φθινόπωρο ως «μη κερδοσκοπικός οργανισμός που χρηματοδοτείται από ιδιωτικά μέσα στη Σερβία, με γραφεία στο Βελιγράδι και την Ουάσιγκτον» που «θα ασχοληθεί πλήρως με τις σερβοαμερικανικές σχέσεις δημιουργώντας προτάσεις πολιτικής, λύσεις και στρατηγικές». Στη σχετική εκδήλωση, η τότε πρωθυπουργός (και σήμερα πρόεδρος της σερβικής βουλής) Ανα Μπρνάμπιτς είχε χαρακτηρίσει τη «Πρωτοβουλία» σημαντική «για τη Σερβία, την εταιρική σχέση και τη συνεργασία των δύο χωρών» και «μια ανάσα φρέσκου αέρα, ειδικά σε αυτούς τους περίπλοκους καιρούς, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως».

Ο Αμερικανός πρέσβης, Κρίστοφερ Χιλ, είχε τονίσει πως «οι ΗΠΑ θέλουν τη Σερβία ως σύμμαχο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι (σσ κάποιος σύμμαχός μας) δεν μπορεί να έχει φίλους στην άλλη άκρη του κόσμου. Ωστόσο, εάν δουλέψουμε μαζί, μπορούμε να λύσουμε περιφερειακά προβλήματα (…) Η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ενωση, με τη Σερβία ως μέλος, θα είναι ισχυρότερες και η διατλαντική μας συνεργασία θα είναι πιο εύρωστη».

Ο επικεφαλής του Φόρουμ, Vuk Velebit, ανέφερε δε ότι «στην ιστορία των διμερών μας σχέσεών μας, (οι δύο χώρες) είχαμε σκαμπανεβάσματα, αλλά επικεντρωνόμαστε στο μέλλον και στην οικοδόμηση μιας εταιρικής σχέσης με τις ΗΠΑ», καταλήγοντας ότι η γενιά που εκπροσωπεί θέλει μια νέα αφήγηση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χώρες, όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του Φόρουμ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...