Σερβία: Δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος στα πλαίσια ευρωενωσιακών απαιτήσεων

Δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος διεξάγεται σήμερα στη Σερβία, που αφορά απαιτήσεις της ΕΕ ως προϋπόθεση για την πορεία της ενταξιακής πορείας της χώρας.

Δικαίωμα ψήφου έχουν 6.510.323 πολίτες, οι οποίοι καλούνται στις κάλπες για να απαντήσουν με ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο ερώτημα: «Είστε υπέρ της επικύρωσης νομοθετικής πράξης για την αναθεώρηση του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Σερβίας;».

Η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε στις 7 το πρωί, όταν άνοιξαν 8.179 εκλογικά τμήματα και μέχρι στιγμής διεξάγεται ομαλά. Οι Σέρβοι του Κοσόβου θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στην Κεντρική Σερβία, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση στην Πρίστινα δεν επέτρεψε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στο Κόσοβο.

Οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές έως τις 8 το βράδυ. Η εγκυρότητα του δημοψηφίσματος δεν εξαρτάται από τη συμμετοχή, δηλαδή δεν καθορίζεται ελάχιστος αριθμός ψηφοφόρων που πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες. Το αποτέλεσμα είναι δεσμευτικό και η αναθεώρηση του Συντάγματος θα πραγματοποιηθεί εφόσον την υπερψηφίσει η πλειοψηφία των ψηφοφόρων.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος αφορά «το κράτος δικαίου και συγκεκριμένα την εκλογή δικαστών και εισαγγελέων ώστε να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης». Οι τροποποιήσεις αυτές εγκρίθηκαν από την Επιτροπή της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Με πληροφορίες από το: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...