Σερβία: Εκφράζονται φόβοι ότι η Αθήνα μεθοδεύει αναγνώριση του Κοσόβου

Μνημείο δολοφονημένων Σέρβων στη Μιτρόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου από τον UCK
Φώτο Αρχείου / Μνημείο δολοφονημένων Σέρβων στη Μιτρόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου από τον UCK (αλβανόφωνων παραστρατιωτικών που εξοπλίζονταν από τις ΗΠΑ) / Πηγή: WIKIPEDIA

Άλλη μια αμερικανοΝΑΤΟική αποστολή στα «σκαριά» φαίνεται να έχει η κυβέρνηση, καθώς από τη Σερβία εκφράζονται φόβοι ότι η Αθήνα μεθοδεύει αναγνώριση του Κοσόβου, όσο κι αν διπλωματικές πηγές εδώ διαψεύδουν το ενδεχόμενο. Επίσης φημολογείται ότι στα τέλη της βδομάδας ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας ετοιμάζεται να μεταβεί στην Πρίστινα.

Βούτσιτς: «Συντονισμένη» στρατηγική πίεση σε βάρος του Βελιγραδίου

Χτες, ο Σέρβος Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς, σε συνέντευξή του σε σερβικό κανάλι, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την προσέγγιση Αθήνας – Κοσόβου, καθώς κατά σερβικές πηγές την Παρασκευή ο πρέσβης της Σερβίας στην Αθήνα κλήθηκε στο ΥΠΕΞ, προκειμένου να ενημερωθεί ότι η Αθήνα «θα συνεχίσει να αναπτύσσει τις σχέσεις της με την Πρίστινα». «Ανεβάζουν το επίπεδο των (διπλωματικών) σχέσεων σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών του ΥΠΕΞ», σχολίασε ο Σέρβος Πρόεδρος. Σήμερα η Ελλάδα εκπροσωπείται διπλωματικά στην Πρίστινα από «Γραφείο Συνδέσμου».

Ο Βούτσιτς έκανε επίσης λόγο για «συντονισμένη» στρατηγική πίεση σε βάρος του Βελιγραδίου, μέσω της φημολογούμενης αναβάθμισης του επιπέδου των σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Πρίστινας, γεγονός που καθιστά την «κατάσταση γύρω από το Κοσσυφοπέδιο πιο περίπλοκη», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Σημειωτέον, τους τελευταίους δυο μήνες διακινείται από την Πρίστινα η πληροφορία ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο. Γνώστες της υπόθεσης παραπέμπουν σε πληροφορίες ότι η Γαλλία ετοιμάζει πρόταση για μια «ενδιάμεση συμφωνία», όπου Βόρειο Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια θα αποκτήσουν αυτονομία καθώς και η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ειδικό καθεστώς. Σε αντάλλαγμα το Κοσσυφοπέδιο θα αναγνωριστεί από την Ελλάδα και θα απελευθερωθούν οι θεωρήσεις βίζας για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου.

Πιέζει και η αμερικανική πλευρά

Σύμφωνα με πληροφορίες, προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να πιέζει και η αμερικανική πλευρά. Άλλωστε, στην υπόθεση μεθόδευσης αναγνώρισης του Κοσόβου από την ελληνική κυβέρνηση, διάφοροι παράγοντες αποδίδουν ρόλο στην πρώην διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού και σημερινή πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία διετέλεσε επικεφαλής της EULEX – αποστολή της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο.

Κινητικότητα υπάρχει εδώ και καιρό

Σε κάθε περίπτωση, κινητικότητα υπάρχει εδώ και καιρό. Π.χ. πρόσφατα,στις 13 Μάη ο Δένδιας συναντήθηκε με τον Ειδικό Εκπρόσωπο της ΕΕ Μ. Λάιζακ για να «συζητήσουν» τις «προοπτικές του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας και την ετοιμότητα της Ελλάδας να στηρίξει τις προσπάθειες της ΕΕ στην περιοχή».

Προηγούμενα, Σεπτέμβρη 2019, για πρώτη φορά Ελληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε στα γραφεία της μόνιμης αντιπροσωπείας της χώρας στον ΟΗΕ με τον τότε Πρόεδρο του Κοσόβου Χ. Θάτσι, πρόεδρο οντότητας μη αναγνωρισμένης από την Ελλάδα, ενώ στο αρχικό πρόγραμμα δεν υπήρχε αντίστοιχη συνάντηση με τον Σέρβο Πρόεδρο.

Δείτε ακόμα...