Σερβία: Εμβολιάστηκαν 600.000 πολίτες – Εξετάζεται η δυνατότητα παραγωγής του Sputnik-V στη χώρα

Στη Σερβία μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί περίπου 600.000 πολίτες, εκ των οποίων περισσότεροι από 50.000 έκαναν και τη δεύτερη δόση.

Η Σερβία παρέλαβε από την Κίνα και τη Ρωσία δύο νέες μεγάλες παρτίδες εμβολίων. Από την κινεζική εταιρία Sinopharm έφτασαν 500.000 δόσεις ενώ από τη Ρωσία, 50.000 δόσεις του εμβολίου Sputnik-V. Σε 15 ημέρες αναμένονται άλλες 50.000 δόσεις του Sputnik-V και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα παραληφθούν 88.000 δόσεις του εμβολίου Pfizer-Biontech και 125.000 δόσεις του AstraZenecca.

Σήμερα έφτασε στο Βελιγράδι επιτροπή ειδικών του ρωσικού ινστιτούτου Gamaleya για να εξετάσει τις δυνατότητες παραγωγής στη Σερβία του εμβολίου Sputnik-V. Όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση η συνεργασία αυτή θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση, που θα αρχίσει να υλοποιείται σε δύο-τρεις μήνες, προβλέπει την εμφιάλωση του εμβολίου στη Σερβία με την πρώτη ύλη που θα φτάνει από τη Ρωσία, ενώ, μέχρι το τέλος του 2021 θα δημιουργηθούν οι τεχνολογικές συνθήκες στο ινστιτούτο «Τόρλακ» του Βελιγραδίου για την εξ ολοκλήρου παραγωγή του.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας ‘Ανα Μπράμπιτς ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Σερβία μέχρι το τέλος του έτους θα είναι σε θέση να παράγει τόσο μεγάλο αριθμό εμβολίων Sputnik-V που όχι μόνο θα καλύπτονται οι ανάγκες της χώρας αλλά θα μπορεί και να εξάγει εμβόλια. Η ‘Ανα Μπρνάμπιτς ανακοίνωσε επίσης ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους για την αγορά και του εμβολίου Sputnik-light το οποίο θα χορηγείται μόνο σε μία δόση.

Εν τω μεταξύ, η παράδοση από τη Σερβία 8.000 δόσεων του εμβολίου Pfizer-Biontech στη Βόρεια Μακεδονία αναβλήθηκε για «τεχνικούς λόγους» όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Η τελετή παράδοσης – παραλαβής είχε προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι στη συνοριακή διάβαση «Πρέσεβο» όπου ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα παρέδιδε το πακέτο των εμβολίων στον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

Τα σερβικά ΜΜΕ εικάζουν ότι το «κώλυμα« προέκυψε διότι η Σερβία δεν είχε την έγκριση της εταιρίας παραγωγής του εμβολίου για να προβεί σ αυτήν τη δωρεά. Σημειώνεται ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν έλαβε ούτε μία δόση κάποιου εμβολίου για τον κορονοϊό από το ενιαίο σύστημα Covax του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και οι πολίτες της που έχουν και τη σερβική υπηκοότητα εισέρχονται στη Σερβία για να εμβολιαστούν.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...