Σερβία: Επιτυχημένη χαρακτηρίζει ο Αλ. Βούτσιτς την εκστρατεία «αφοπλισμού» των Σέρβων

Αλεξάντερ Βούτσιτς, Πρόεδρος της Σερβίας
Φώτο Αρχείου / Αλεξάντερ Βούτσιτς, Πρόεδρος της Σερβίας / Πηγή: Eurokinissi

Η εκστρατεία «αφοπλισμού» των πολιτών της Σερβίας που ξεκίνησε στις 8 Μαΐου μετά τις δύο μαζικές δολοφονίες σε δημοτικό σχολείο του Βελιγραδίου και τρία χωριά στο Μλαντένοβατς, εξελίσσεται με μεγάλη επιτυχία, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Τις προηγούμενες τρεις ημέρες, σχεδόν απίστευτο νούμερο, έχουμε συγκεντρώσει 8.500 τεμάχια διαφόρων όπλων, 784 νάρκο-εκρηκτικούς μηχανισμούς, δηλαδή βόμβες και όλμους, 398.450 τεμάχια πυρομαχικών, διαφόρων διαμετρημάτων», αναφέρει ο Βούτσιτς σε βίντεο που ανήρτησε στο λογαριασμό του στο Instagram.

Το υπουργείο Εσωτερικών (σ.σ. Δημοσίας τάξης) της Σερβίας έδωσε διορία από τις 8 Μαΐου και μέχρι τις 8 Ιουνίου για να παραδοθεί όλος ο οπλισμός που κατέχουν παράνομα οι πολίτες χωρίς να υποστούν κάποιες ποινικές συνέπειες. Μετά την πάροδο της διορίας αυτής, η παράνομη οπλοκατοχή θα τιμωρείται με την επιβολή αυστηρών ποινών χωρίς δυνατότητα αναστολής.

Οι πολίτες κατά την παράδοση του οπλισμού στα αστυνομικά τμήματα δεν είναι υποχρεωμένοι να δίδουν τα προσωπικά τους στοιχεία ούτε τους ζητείται η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας κατά την είσοδο. Όπως αναφέρθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών υπήρξαν περιπτώσεις που κάτοχοι παράνομου οπλισμού κάλεσαν την αστυνομία να παραλάβει εκρηκτικούς μηχανισμούς (νάρκες, χειροβομβίδες, όλμους) τους οποίους φοβούνταν να μεταφέρουν οι ίδιοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως αναφέρεται, τη μεταφορά του πολεμικού υλικού αναλαμβάνει ειδικευμένη μονάδα πυροτεχνουργών του στρατού.

Στη Σερβία των 6,8 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκονται σε ισχύ 765.000 άδειες οπλοκατοχής. Υπολογίζεται ωστόσο ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια πολίτες έχουν στην κατοχή τους τουλάχιστον ένα πυροβόλο όπλο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...