Σερβία – Ισραήλ: Το Βελιγράδι αναβάλλει επ’ αόριστον τη μεταφορά της πρεσβείας του στην Ιερουσαλήμ

Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Φώτο Αρχείου / Από τ συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με ον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019 / Πηγή: Eurokinissi

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς άφησε σήμερα να εννοηθεί ότι αναβάλλεται επ’ αόριστον η μεταφορά της πρεσβείας της χώρας του στην Ιερουσαλήμ, ως απάντηση στο γεγονός ότι το Ισραήλ αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου, το οποίο η Σερβία εξακολουθεί να θεωρεί σερβική επαρχία.

Η Σερβία με την υπογραφή της Συμφωνίας της Ουάσιγκτον, στις 4 Σεπτέμβρη του 2020, είχε δεσμευτεί να μεταφέρει, μέχρι την 1η Ιούλη του 2021, την πρεσβεία της στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. 

Ο Βούτσιτς, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «η Σερβία θα ενεργήσει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και με γνώμονα τα συμφέροντά της», επισημαίνοντας πως οι εξελίξεις ανέτρεψαν τα πολιτικά δεδομένα που ίσχυαν όταν υπεγράφη η Συμφωνία της Ουάσιγκτον. «Τα συμφέροντα της Σερβίας έχουν αλλάξει από τη στιγμή που το Ισραήλ αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Θα λάβουμε αποφάσεις στο μέλλον με σεβασμό στη φιλία προς το Ισραήλ, αλλά πρωτίστως σεβόμενοι τον εαυτό μας», υπογράμμισε ο Βούτσιτς.

Το Κόσοβο και το Ισραήλ προχώρησαν στην αλληλοαναγνώριση και τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων την 1η Φεβρουαρίου του 2021 και η πρεσβεία του Κοσόβου εδρεύει στην Ιερουσαλήμ. 

Σημειώνεται ότι η Συμφωνία της Ουάσιγκτον αφορούσε κυρίως την σύναψη οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στο Κόσοβο και τη Σερβία, αλλά ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πρόσθεσε και το ζήτημα του Ισραήλ. Η Συμφωνία αυτή δεν έχει διεθνή νομική υπόσταση και αποτελεί στην ουσία μία δήλωση προθέσεων που υπεγράφη, ξεχωριστά, από τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον τότε πρωθυπουργό του Κοσόβου Αβντουλάχ Χότι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...