Σερβία- Κίνα: Θα υπογράψουν μια συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου»

Παλιότερη συνάντηση Προέδρου Κίνας Σι Τζιπίνγκ με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούξιτς
Φώτο Αρχείου / Παλιότερη συνάντηση Προέδρου Κίνας Σι Τζιπίνγκ με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούξιτς / Πηγή: TWITTER

Σερβία και Κίνα θα υπογράψουν μια συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» το αργότερο μέχρι το τέλος του 2022, δήλωσε ο Σέρβος Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς, που είχε συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο, στο περιθώριο της έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Αποτέλεσμα μιας τέτοιας συμφωνίας, πρόσθεσε, θα είναι η αύξηση του όγκου του διμερούς εμπορίου από τα 5,3 δισ. δολάρια, που είναι σήμερα, στα 8 δισ. δολάρια και σύντομα στα 10 δις.

«Η εμπορική συμφωνία θα σημάνει πολλά για τους εξαγωγείς μας, τους αγρότες μας, τους κατασκευαστές μας, αλλά και για τους εξαγωγείς υπηρεσιών και ολόκληρο τον κλάδο της IT (Information – Technology)», επεσήμανε, ενώ σχολίασε ακόμα ότι η Σερβία θα είναι πιο ελκυστική σε επενδυτές από δυτικές χώρες.

Στα Βαλκάνια ο σύμβουλος του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντ. Τσόλετ

Στο μεταξύ, στα Βαλκάνια βρίσκεται ο σύμβουλος του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντ. Τσόλετ, που είχε προγραμματισμένες επίσημες επαφές σε Βουλγαρία και Ρουμανία, με φόντο τα σχέδια ενίσχυσης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη.

Στόχος του ταξιδιού του – σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ – ήταν «να δεσμευτεί με τους εταίρους μας στην Ευρώπη (σ.σ. ο Τσόλετ θα βρεθεί και στο Βέλγιο) σε ένα εύρος θεμάτων και να διαβουλευτεί με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και τους εταίρους μας στην ΕΕ σχετικά με τη ρωσική επιθετικότητα ενάντια στην Ουκρανία». Η αμερικανική ανακοίνωση σημείωνε ότι το ταξίδι Τσόλετ «αποτελεί συνέχιση της εντατικής διπλωματίας που προχωράει με τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας, προς στήριξη της ενιαίας προσέγγισης στην απρόκλητη στρατιωτική ενίσχυση της Ρωσίας κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων».

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...