Σερβία – Κόσοβο: Κίνδυνο για ευρύτερη σύγκρουση βλέπει ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ

Η κρίση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε διεθνή και περιφερειακή σύγκρουση και ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τις προσπάθειες της ΕΕ για επίλυση της κρίσης, δήλωσε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Γκάμπριελ Εσκομπάρ.

Είπε ακόμα ότι «εμείς ως ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Κοσσυφοπεδίου, θέλουμε να τους δούμε στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και ενθαρρύνουμε ενεργά και τις δύο πλευρές να επικεντρωθούν στον διάλογο και να εργαστούν σκληρά για να επιτύχουν αυτό που συμφωνήθηκε στη συμφωνία της Οχρίδας…»

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πήτερ Στάνο, εξέφρασε την απογοήτευση της ΕΕ επειδή Σερβία και Κόσοβο δεν έχουν απαντήσει στην πρόταση για νέα διμερή συνάντηση. Δήλωσε ότι «δεν έχουμε καμία πληροφορία (για το αν θα προσέλθουν σε συνάντηση) εκτός από κάποιες δημόσιες μη εποικοδομητικές αξιολογήσεις» και συμπλήρωσε ότι «ηΕΕ αναμένει από τις δύο πλευρές να αποδεχθούν την πρόσκληση και να έρθουν σε συνομιλίες για να ξεπεράσουν την τρέχουσα κατάσταση».

Ο Στάνο είπε ότι στην επόμενη τακτική συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ η κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο και η πορεία εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων θα εξεταστεί διεξοδικά, ζητώντας από τις ηγεσίες των δύο πλευρών να δείξουν «εποικοδομητική διάθεση» και «ετοιμότητα» για την διευθέτηση της κρίσης.

Αναδεικνύοντας δε ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στην ευρωατλαντική πορεία της περιοχής θα προκαλέσει την αντίδραση των Βρυξελλών – καθώς μαζί με την Ουάσινγκτον προσδοκούν να διασφαλίσουν καθοριστικό ρόλο στους όρους εξομάλυνσης των σχέσεων Σερβίας και Κοσόβου, ώστε να περιπλέξουν κι άλλο τη γεωπολιτική διείσδυση της Ρωσίας στα Βαλκάνια – ο Στάνο προειδοποίησε μάλιστα ότι «η έλλειψη ενδιαφέροντος (από τις δύο πλευρές, για νέα συνάντηση) σίγουρα θα οδηγήσει σε συνέπειες που θα επηρεάσουν τους πολίτες και η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά τον πρωθυπουργό Κούρτι. και ο πρόεδρος Βούτσιτς. Και κανένας άλλος». Είπε ακόμα ότι τις τελευταίες μέρες δεν υπήρξε νέα κλιμάκωση, αλλά από την άλλη, δεν υπήρξαν και ενδείξεις αποκλιμάκωσης, καταλήγοντας ότι «αυτή τη στιγμή είμαστε επικεντρωμένοι στην αποκλιμάκωση της κατάστασης στο έδαφος και την εξεύρεση βιώσιμης πολιτικής λύσης».

Ετικέτες: , , ,

Δείτε ακόμα...