Σερβία – Κόσοβο στη δίνη ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Russian tanks

Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του Κοσσυφοπεδίου Θάτσι οι ΗΠΑ δρομολογούν συνάντηση στην Ουάσινγκτον στις 27 Ιουνίου, εκπροσώπων του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας.

Ο Θάτσι έπλεξε το εγκώμιο των ΗΠΑ στην περιοχή λέγοντας: «Η θέση των ΗΠΑ και η πρόσκληση για μια συνάντηση στον Λευκό Οίκο στις 27 Ιουνίου, ενισχύουν την ελπίδα και την αισιοδοξία ότι αυτή η διαδικασία θα πετύχει επειδή έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ και του ίδιου του Προέδρου Τράμπ. Το Κοσσυφοπέδιο πάντα εμπιστευόταν τις ΗΠΑ και επικράτησε».

Ο Θάτσι όταν ήταν Πρωθυπουργός του Κοσόβου (2011)
Φώτο Αρχείου / Ο Θάτσι όταν ήταν Πρωθυπουργός του Κοσόβου (2011) / Πηγή: Eurokinissi

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε τη Σερβία και συζήτησε με το Σέρβο πρόεδρο τις εξελίξεις σχετικά με τη συνάντηση στις 27 Ιούνη στην Ουάσινγκτον.

Στους ανταγωνισμούς ανάμεσα στις ΗΠΑ – Ρωσίας στην περιοχή παρέμβαση έκανε και η ΕΕ μέσω του απεσταλμένου της για διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, ο οποίος δήλωσε στις 16 Ιούνη από την Πρίστινα, ότι η πρόοδος του Κοσσυφοπεδίου στην ευρωπαϊκή πορεία είναι δυνατή μόνο μέσω της ΕΕ.

Ο διάλογος Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ξεκίνησε από το 2011 στις Βρυξέλλες. Έχει ανασταλεί από το Νοέμβριο του 2018, όταν οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου επέβαλαν φόρο 100 τοις εκατό σε αγαθά από τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Οι ανταγωνισμοί στην περιοχή εντείνονται διαρκώς και μεγάλα συμφέροντα συγκρούονται στην περιοχή ανάμεσα στις ΗΠΑ, την ΕΕ και τη Ρωσία.

Οι ιμπεριαλιστές επιδιώκουν μετά και τη Συμφωνία των Πρεσπών και την είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, την επίλυση των διαφορών ανάμεσα στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με τα ιμπεριαλιστικά τους συμφέροντα.

Πηγή: Eurokinissi

Σε αυτούς τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στις ΗΠΑ, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τη Ρωσία, την Κίνα και την Τουρκία, εμπλέκεται και η χώρας μας.

Αρχικά η συνταγή της Συμφωνίας των Πρεσπών που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δέχτηκε η κυβέρνηση της ΝΔ καθώς και η ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, αποτελούν παραδείγματα για ανάλογη εφαρμογή, στις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο.

Η χώρα μας επίσης συμμετέχει με στρατεύματα στη Νατοϊκή δύναμη στο Κόσοβο. Η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για το λαό μας και την ευθύνη για αυτή την κατάσταση την έχουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Να αποχωρήσει τώρα η στρατιωτική δύναμη της χώρας μας από το Κόσοβο.

Κόσοβο Σημαία
Σημαία του Κοσόβου

Η αστική τάξη στη χώρα μας συμμετέχει στους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου στην περιοχή για την εξασφάλιση μεριδίων αγοράς.

Ο λαός μας και οι λαοί της περιοχής των Βαλκανίων, δεν έχουν κανένα συμφέρον από αυτούς τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών.

Το μέλλον των ίδιων και των παιδιών τους μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με την αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όπως και από κάθε άλλη ιμπεριαλιστική ένωση, με το δυνάμωμα του αγώνα για μη αλλαγή των συνόρων, την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή και την αποχώρηση από όλες τις ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό. Την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, το κλείσιμο της βάσης της Σούδας και των άλλων αμερικανικών βάσεων.

Παράλληλα ο λαός μας πρέπει να δυναμώσει την πάλη του και να αγωνιστεί ενάντια στο κεφάλαιο και τα μονοπώλια για να αλλάξει χέρια η εξουσία στην οικονομία. Να κοινωνικοποιήσει τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και να υπάρξει επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών με σοσιαλιστική οικονομία.

Λ.Α

Ετικέτες: , , , ,

Δείτε ακόμα...