Σερβία: Με τον εθνικό ύμνο της Ρωσίας και παρουσία κυβερνητικών στελεχών ο εορτασμός για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Ο εθνικός ύμνος της Ρωσίας ακούστηκε σήμερα στο Βελιγράδι, την ώρα που εκατοντάδες Σέρβοι, μεταξύ των οποίων υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συμμετείχαν στους εορτασμούς της Ημέρας της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, ενδεικτικό του πολιτικού κλίματος που υπάρχει στη χώρα με την αστική τάξη να έχει ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει ένταξη στην ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της παρέλασης που έγινε ως φόρος τιμής στους Σέρβους και τους Σοβιετικούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κάποιοι κρατούσαν ένα γιγαντιαίο γράμμα Ζ – σύμβολο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία– και κάποια άλλοι κρατούσαν φωτογραφίες του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Σερβία η οποία είχε βομβαρδιστεί από το ΝΑΤΟ πριν από δύο δεκαετίες και έχει στενούς και μακραίωνους πολιτιστικούς δεσμούς με τη Ρωσία, έχει αποκρούσει τις πιέσεις να πάρει θέση, από τη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων και των εκκλήσεων της Δύσης να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Οι εθνικοί ύμνοι της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν, του Κιργιστάν, της Λευκορωσίας και της Σερβίας ακούγονταν τη στιγμή που πρέσβεις και υπουργοί κατέθεταν στεφάνια στο μνημείο των πεσόντων.

Ανάμεσα στο πλήθος ήσαν ο πρόεδρος του Σερβικού κοινοβουλίου Ίβιτσα Ντάσιτς, ο υπουργός Εσωτερικών Αλεξάνταρ Βούλιν και η υπουργός Εργασίας Ντάρια Κίσιτς Τεπάβσιεβιτς, οι οποίοι εμφανίζονται να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την προοπτική των πιο στενών δεσμών με την Δύση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...