Σερβία: Συντηρείται η ένταση πριν τη Σύνοδο αύριο στις Βρυξέλλες

Νατοϊκά στρατεύματα στην Στρατιωτική Βάση του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, Camp Bondsteel
Φώτο Αρχείου / Νατοϊκά στρατεύματα στην Στρατιωτική Βάση του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, Camp Bondsteel / Πηγή: KFOR

Η όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις διατηρεί εστίες έντασης στα Δυτικά Βαλκάνια. Αύριο Πέμπτη πραγματοποιείται συνάντηση του Σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του Κοσοβάρου πρωθυπουργού Αλμπιν Κούρτι στις Βρυξέλλες. «Ανώτεροι πολιτικοί και από τις δύο πλευρές θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για οποιαδήποτε κλιμάκωση οδηγήσει σε νέα αύξηση εντάσεων και ιδιαίτερα σε βία στην περιοχή», αναφέρει η ανακοίνωση της υπηρεσίας Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, με τον επικεφαλής της, Ζοζέπ Μπορέλ, να εκφράζει προσδοκίες για την πιθανή επίτευξη μίας «συνολικής νομικά δεσμευτικής συμφωνίας για την πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων».

Την περασμένη Τετάρτη ο Κούρτι, μιλώντας στο πρακτορείο «Reuters», δήλωσε ότι το Κόσοβο είναι «έτοιμο να αντισταθεί σε οποιαδήποτε επίθεση από τη Σερβία». Δεν απέκλεισε «επιθετικές πολιτικές από το Βελιγράδι, που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε επίθεση κατά του Κοσσυφοπεδίου, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο». Κληθείς να διευκρινίσει τι εννοεί, διευκρίνισε ότι δεν προβλέπει «σερβική επίθεση» την επόμενη βδομάδα, αλλά – υποστήριξε – θα ήταν «εντελώς ανεύθυνο να αποκλείσει κάποιος την πιθανότητα κλιμάκωσης των εντάσεων και νέων συγκρούσεων».

Ο ηγέτης του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου είχε αφήσει επίσης αιχμές κατά της Ρωσίας και του Προέδρου της, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο κατηγόρησε για «δεσποτισμό» και «πολεμοκαπηλία», και ότι έχει συμφέρον από την «ομαλοποίηση του πολέμου στην περιοχή». «Έχουμε τους θεσμούς και τα όργανα ασφάλειας και άμυνας. Το Κοσσυφοπέδιο είναι κράτος τώρα. Δεν βρισκόμαστε στο 1998», είπε ο Κούρτι, αναφερόμενος στη χρονιά έξαρσης της δράσης των Αλβανών του ΟΥΤΣΕΚΑ και των συγκρούσεων με τον σερβικό στρατό και την αστυνομία, πριν ξεσπάσει την άνοιξη του 1999 η ΝΑΤΟική ιμπεριαλιστική επέμβαση.

Υπενθυμίζεται ότι τον Φλεβάρη του 2008 το Κοσσυφοπέδιο, με τις πλάτες των ΗΠΑ, της Γερμανίας και άλλων ισχυρών χωρών της ΕΕ, κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία, καθεστώς που αναγνωρίστηκε από τις δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις λίγο μετά. Παρ’ όλα αυτά, τυπικά το προτεκτοράτο σύμφωνα με την απόφαση 1244 του ΟΗΕ παραμένει «αναπόσπαστο τμήμα της εδαφικής επικράτειας της Σερβικής Δημοκρατίας». Σήμερα το ΝΑΤΟ διατηρεί στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου πάνω από 3.700 στρατιώτες, τάχα σε ρόλο «τοποτηρητή» και «εγγυητή της ειρήνης» στην περιοχή.

Στη γεωπολιτική σκακιέρα των Δυτικών Βαλκανίων δραστηριοποιείται έντονα πολλά χρόνια τώρα και η Τουρκία, την οποία επισκέφτηκε την περασμένη βδομάδα ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, με αφορμή τους «Αγώνες Ισλαμικής Αλληλεγγύης». Στη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έλαβε διαβεβαίωση ότι η Τουρκία «θα βρίσκεται στο πλευρό της Αλβανίας, ακόμα και στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει ολόκληρο τον κόσμο».   

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...