Σερβία: Θα συνεχίσει την πολιτική της στρατιωτικής ουδετερότητας και δεν θα επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στην Ρωσία

Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Φώτο Αρχείου / Από τ συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με ον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019 / Πηγή: Eurokinissi

Ο κοινός αγώνας ενάντια στον κοινό εχθρό και για κοινές αξίες θέτει μια σταθερή βάση για τη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας, σημείωσε χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου, μετά από συνομιλίες στο Βελιγράδι με τον Σέρβο ομόλογό του, Νίκολα Σελάκοβιτς.

Η Σερβία θα συνεχίσει την πολιτική της στρατιωτικής ουδετερότητας και δεν θα συνταχθεί με τις χώρες εκείνες που επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στην Ρωσία, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ. Στην συνάντηση εξετάστηκαν οι διμερείς σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα και θέματα οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας. Διαπιστώθηκε ότι οι πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών είναι πολύ καλές και συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθεί η συνεργασία.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Λαβρόφ ξεκίνησε με τη συμμετοχή του στην επίσημη τελετή στο νεκροταφείο των απελευθερωτών, με άναμμα της αιώνιας φλόγας από τον Τύμβο του Αγνωστου Στρατιώτη στη Μόσχα.

Σεργκέι Λαβρόβ, Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας
Σεργκέι Λαβρόβ, Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας / Πηγή: EUROKINISSI

Ο Λαβρόφ ανέφερε πως Ρωσία και Σερβία συμφωνούν στην ανάγκη πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου «και όχι ορισμένων κανόνων που εφευρέθηκαν από κάποιους».

Από την πλευρά του ο Σέρβος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι συζήτησαν «ορισμένα θέματα στα οποία οι απόψεις μας συμπίπτουν συχνά, και υπογράψαμε επίσης ένα σχέδιο για διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών στο μέλλον». Υπογράμμισε πως οι σχέσεις των δύο χωρών «βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο» και πως «η συνεργασία μας έλαβε μεγάλη ώθηση μετά την επίσκεψη του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν το Γενάρη του 2019».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...