Σε άλλο ένα μακελειό εναντίον του Παλαιστινιακού λαού προχώρησε το Ισραήλ, εξαπολύοντας το πρωί του Σαββάτου συνδυασμένες δολοφνικές επιθέσεις στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα, σκοτώνοντας 274 Παλαιστίνιους και τραυματίζοντας άλλους 700, καθώς το κράτος – δολοφόνος συνεχίζει τη γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας με τις πολύμορφες πλάτες των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.
Με τη δολοφονική επιχείρησή του στον καταυλισμό ο κατοχικός στρατός απελευθέρωσε 4 Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνταν στη Γάζα, με τη Χαμάς να ανακοινώνει ωστόσο ότι άλλοι όμηροι σκοτώθηκαν εξαιτίας της ισραηλινής επίθεσης.
Με τα χτυπήματα να συνεχίζονται και χθες Κυριακή σε όλη τη Γάζα, ο συνολικός αριθμός των νεκρών Παλαιστίνιων μετά από 247 μέρες ισραηλινών επιθέσεων έφτασε τους 37.084 και τον τραυματιών τους 84.494.
Το μακελειό του Σαββάτου στον καταυλισμό Νουσεϊράτ εξαπολύθηκε με συνδυασμό αεροπορικών επιδρομών και χερσαίας επίθεσης κομάντος, που αδίστακτα έσφαξαν στο διάβα τους εκατοντάδες αμάχους.
Στα συντρίμμια που άφησαν πίσω τους μέχρι χτες το απόγευμα εντοπίζονταν πτώματα και βαριά τραυματίες, ανάμεσά τους εκατοντάδες μικρά παιδιά, γεγονός που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του αριθμού των θυμάτων.
«Διαπράττοντας φρικτές σφαγές, ο εχθρός κατάφερε να απελευθερώσει ορισμένους από τους κρατουμένους, όμως την ίδια στιγμή σκότωσε άλλους κατά τη διάρκεια της επιχείρησης», είπε ο Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπος Τύπου της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι απελευθερώθηκαν 4 όμηροι, ηλικίας 26 έως 41 ετών.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου πανηγύρισε, δηλώνοντας προκλητικά ότι η επιχείρηση στον καταυλισμό Νουσεϊράτ, που έγινε «με το φως της μέρας, θα γραφτεί στην Ιστορία». Κάλεσε δε τον υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου Μπένι Γκαντς, που είχε προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου το βράδυ του Σαββάτου – όπου αναμενόταν να ανακοινώσει την αποχώρησή του από την κυβέρνηση – να την αναβάλει, «γιατί η μέρα αυτή είναι μέρα ενότητας και όχι διχασμού».
Ο Γκαντς ανέβαλε για μία μέρα τη συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας ωστόσο πως «μαζί με τη δικαιολογημένη χαρά για το κατόρθωμα (σ.σ. απελευθέρωσης των ομήρων) οφείλουμε να θυμηθούμε ότι παραμένουν ίδιες όλες οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Ισραήλ». Το βράδυ της Κυριακής ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την κυβέρνηση.
Πλήρης ευρωατλαντική στήριξη στο κράτος – δολοφόνο
Χαρακτηριστική ήταν στο μεταξύ η απροκάλυπτη πολιτική στήριξη των Ευρωατλαντικών συμμάχων του Ισραήλ σε μια από τις πιο βάρβαρες επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε δηλώσεις του το Σάββατο από το Παρίσι, χαιρέτισε την απελευθέρωση των 4 Ισραηλινών ομήρων, χωρίς να πει ούτε λέξη για τους εκατοντάδες σφαγμένους Παλαιστίνιους. Διαβεβαίωσε δε ότι «δεν θα σταματήσουμε να δουλεύουμε μέχρι την απελευθέρωση όλων των ομήρων και την εκεχειρία». Παράλληλα, Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι έσπευσαν να διαψεύσουν ενεργό ρόλο του στρατού των ΗΠΑ στο μακελειό. Ορισμένα ΜΜΕ είχαν μεταδώσει ότι υπήρξε αμερικανική συνδρομή στην ισραηλινή επιχείρηση, μεταξύ άλλων με αξιοποίηση της πλωτής προβλήτας που έχει κατασκευάσει στα ανοιχτά της Γάζας ο αμερικανικός στρατός, δήθεν για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «επιτυχή διάσωση» και ζήτησε «μόνιμη πολιτική λύση» στον «πόλεμο στη Γάζα».
Στο Λονδίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ επίσης εξέφρασε «μεγάλη ανακούφιση» από την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων, χωρίς να ψελλίσει ούτε λέξη για τους εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες Παλαιστίνιους.
Τη σφαγή από τον ισραηλινό στρατό καταδίκασαν η Τουρκία, το Ιράν, η Ιορδανία, η Αίγυπτος, ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), το Κοινοβούλιο του Αραβικού Συνδέσμου κ.ά.
Σε αυτό το φόντο, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός συνέχισε και τις επιθέσεις στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, με επίκεντρο τη Ναμπλούς.