Σφοδροί ουκρανικοί βομβαρδισμοί στη Χερσώνα – Απέτυχε η λεγόμενη αντεπίθεση λένε οι Ρώσοι

Σφοδροί ουκρανικοί βομβαρδισμοί αναφέρονται τις τελευταίες ώρες στην περιφέρεια της Χερσώνας, στο πλαίσιο της λεγόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης, η οποία, σύμφωνα με τη Ρωσία δεν στέφεται από επιτυχία. Η ουκρανική πλευρά παραδέχτηκε σήμερα ότι ευθύνεται για τα πρόσφατα πλήγματα στην Κριμαία, ενώ υποστήριξε ότι ο κίνδυνος χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία είναι υπαρκτός.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικής – πολιτικής διοίκησης της Περιφέρειας της Χερσώνας, Κίριλ Στρεμούσοφ, δήλωσε σήμερα στο TASS ότι το ουκρανικό πυροβολικό βομβαρδίζει κατοικημένες περιοχές κοντά στην πόλη της Χερσώνας, αλλά δεν έχουν καταγραφεί βομβαρδισμοί στην ίδια την πόλη.

Σύμφωνα με το TASS, εκρήξεις ακούγονται σε μεγάλη απόσταση από τη Χερσώνα. Πάντως, ο Στρεμούσοφ είπε ότι οι πληροφορίες που διαδίδουν ουκρανικά ΜΜΕ περί επικείμενης κατάληψης της Χερσώνας από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι «ψευδείς» και πρόσθεσε ότι «η λεγόμενη αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού ήταν ανεπιτυχής».

Εξάλλου, ο ανώτερος στρατιωτικός διοικητής της Ουκρανίας, Βαλέρι Ζαλούζνι, ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για τα πρόσφατα πλήγματα στις στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις που έχει η Ρωσία στην Κριμαία, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής βάσης στην πόλη Σάκι που καταστράφηκε ολοσχερώς τον περασμένο μήνα.

Αν και η Ουκρανία μέχρι τώρα δεν είχε υπαινιχθεί την εμπλοκή της, ο Ζαλούζνι, σε άρθρο του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, είπε ότι τα πλήγματα προκλήθηκαν από πυραύλους ή ρουκέτες, χωρίς να προβεί σε λεπτομέρειες. Δέκα στρατιωτικά αεροσκάφη καταστράφηκαν από τα πλήγματα αυτά.

Στο άρθρο, ο Ζαλούζνι ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα και πως ένα τέτοιου είδους πλήγμα θα μπορούσε να προκαλέσει έναν περιορισμένο πυρηνικό πόλεμο. «Εδώ υπάρχει άμεση απειλή χρήσης, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, τακτικών πυρηνικών όπλων από τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις» έγραψε στο άρθρο του. «Είναι επίσης αδύνατο να αποκλεισθεί εντελώς» το ενδεχόμενο της άμεσης εμπλοκής των ηγετικών χωρών του κόσμου σε μια «περιορισμένη πυρηνική σύγκρουση, στην οποία η προοπτική ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου είναι ήδη άμεσα ορατή», δήλωσε ο Ζαλούζνι.

Δημοψηφίσματα στα κατεχόμενα προτείνει το κόμμα του Πούτιν

Τη διεξαγωγή στις 4 Νοεμβρίου δημοψηφισμάτων στα κατεχόμενα από τις ρωσικές δυνάμεις ουκρανικά εδάφη για την ανεξαρτητοποίησή τους πρότεινε σήμερα το κόμμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, η «Ενιαία Ρωσία».

«Το Ντονέτσκ, το Λoυγκάνσκ και πολλές άλλες ρωσικές πόλεις θα ξαναβρούν εντέλει το λιμάνι τους. Και ο ρωσικός κόσμος, που είναι σήμερα διαιρεμένος από επίσημα σύνορα, θα ξαναβρεί την ακεραιότητά του», είπε ο γραμματέας του γενικού συμβουλίου της Ενιαίας Ρωσίας, Αντρέι Τουρτσάκ, καθώς η Ρωσία γιορτάζει στις 4 Νοεμβρίου την «ημέρα εθνικής ενότητας». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, TASS

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...