Σφοδρός ανταγωνισμός για το εμβόλιο

εμβόλιο
Πηγή: Eurokinissi

Σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο το ζήτημα του εμβολιασμού, επομένως της υγείας των λαών, έχει μπει στη μέγγενη του σφοδρού ανταγωνισμού των αστικών τάξεων και των μονοπωλιακών ομίλων. Έτσι, σε πολλές χώρες (και στη δική μας) οι δήθεν προγραμματισμοί για μαζικούς εμβολιασμούς πέφτουν έξω, γιατί διαπιστώνεται ότι δεν έχει εξασφαλιστεί επαρκής ποσότητα εμβολίων που να μπορεί να καλύψει όσους ανθρώπους κατά προτεραιότητα το έχουν ανάγκη. Γίνεται δηλαδή φανερό ότι ένα από τα «όπλα» της επιστήμης, το εμβόλιο, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί όπως απαιτούν οι λαϊκές ανάγκες, που πάλι μπαίνουν στη «ζυγαριά» του «κόστους – οφέλους».

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), που συνεδρίασε χθες εσπευσμένα, ανέβαλε για τις 6 Γενάρη τη συζήτηση σχετικά με την έγκριση του εμβολίου της «Moderna». Πάντως, στη συνεδρίαση, ξεκαθαρίστηκε πως πρέπει να τηρείται το μέγιστο χρονικό μεσοδιάστημα 42 ημερών μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου των «Pfizer»/«BioNtech» για να επιτυγχάνεται πλήρης προστασία. 

Λίγο νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, δήλωσε πως η χώρα του εξετάζει αν θα επιτρέψει μια καθυστέρηση στη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου, λόγω έλλειψης ποσότητας, προκειμένου να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός περισσότερων πολιτών με την πρώτη δόση, μετά από μια παρόμοια κίνηση της Βρετανίας την περασμένη βδομάδα. Ξεχωριστά, η Δανία ενέκρινε μια καθυστέρηση έως και έξι βδομάδων μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης λήψης του εμβολίου. 

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...