«Σιγή ασυρμάτου» για την αποθήκευση κοντέινερ με επικίνδυνο πολεμικό υλικό των ΗΠΑ

Βλήματα λευκού φωσφόρου - Παλαιστίνη: Από το 1983 η χρήση τους θεωρείται έγκλημα πολέμου, καθώς ο λευκός φώσφορος, όταν έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο, προκαλεί θερμοκρασίες πάνω από 1.300 βαθμούς, κατακαίοντας τις σάρκες όποιου έρθει σε επαφή - Σιγή ιχθύος

«Το αμίλητο νερό» ήπιε για δεύτερη φορά η κυβέρνηση μέσα σε λίγες μέρες, αφήνοντας αναπάντητα τα ερωτήματα που έθεσαν το ΚΚΕ και ο «Ριζοσπάστης» σχετικά με τα νέα επικίνδυνα βήματα εμπλοκής στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Θυμίζουμε πως την Τρίτη 3 Απρίλη το ΚΚΕ κατήγγειλε ότι στη νέα παρτίδα όπλων που ετοιμάζεται να στείλει η κυβέρνηση στην Ουκρανία βρίσκονται και πυρομαχικά με περιεχόμενο λευκού φωσφόρου, ουσίας απαγορευμένης από διεθνείς Συνθήκες, καθώς προκαλεί τεράστια ζημιά στον άμαχο πληθυσμό. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, το υπουργείο Άμυνας έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση με έωλους ισχυρισμούς, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Αυτήν την Τετάρτη ο «Ριζοσπάστης» αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση ικανοποίησε αμερικανικό αίτημα να φιλοξενηθεί σε στρατιωτικές αποθήκες μεγάλη παρτίδα πυρομαχικών από τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, το φορτηγό πλοίο «Sagamore», μισθωμένο από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, ερχόμενο από το Νιούπορτ της Βρετανίας, κατόπιν «αιτήματος» της αμερικανικής πρεσβείας, έδεσε την Τρίτη στην Αλεξανδρούπολη, ξεφορτώνοντας ταχέως δεκάδες εμπορευματοκιβώτια με πυρομαχικά και κινητοποιώντας όλο το διαθέσιμο προσωπικό του λιμένα.

Έπειτα τα κοντέινερ μεταφέρθηκαν με αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε άγνωστη στρατιωτική τοποθεσία στη Θράκη προς αποθήκευση, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών, με φύλαξη από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Είχε προηγηθεί η άρνηση άλλης ευρωπαϊκής χώρας – μέλους του ΝΑΤΟ να ξεφορτωθεί (όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο) και να αποθηκεύσει αυτή το πολεμικό υλικό, επικαλούμενη διάφορα κωλύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το φορτίο θα μεταφορτωθεί το καλοκαίρι σε άλλο εμπορικό πλοίο, μισθωμένο από τις ΗΠΑ, και θα μεταφερθεί στον τελικό του προορισμό, ο οποίος παραμένει άγνωστος.

Σε κάθε περίπτωση, τα πυρομαχικά που περιέχονται στα εμπορευματοκιβώτια φέρεται να περιλαμβάνουν από πυραύλους, σφαίρες και ελαφρά όπλα μέχρι χειροβομβίδες και δακρυγόνα αέρια. Ένα δε από τα κοντέινερ εμφανίζεται να περιέχει «επικίνδυνα υλικά», στα οποία περιλαμβάνεται και ο λευκός φώσφορος.

Σε αυτό το φόντο, τα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτήν τη νέα εξέλιξη στην «αλυσίδα» της ελληνικής πολεμικής εμπλοκής είναι πολλά και επιβάλλουν να ενημερώσει η κυβέρνηση άμεσα τον λαό:

  • Για ποιους λόγους το συγκεκριμένο πολεμικό φορτίο δεν έγινε δεκτό από άλλο ευρωπαϊκό κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα να καταλήξει στη χώρα μας;
  • Τι ακριβώς περιέχεται στα εμπορευματοκιβώτια; Υπάρχουν πράγματι όπλα λευκού φωσφόρου ανάμεσα στο πολεμικό υλικό;
  • Πότε ακριβώς ξεφορτώθηκε το φορτίο και πού φυλάσσεται σήμερα; Πότε σκοπεύουν να το μετακινήσουν οι Αμερικανοί και προς ποιον προορισμό;
  • Πόσο ασφαλής για τους κατοίκους περιοχών που γειτνιάζουν με στρατιωτικές εγκαταστάσεις είναι η «έκτακτη» αποθήκευση ενός τόσο μεγάλου όγκου στρατιωτικού υλικού, και μάλιστα επικίνδυνου όπως όλα δείχνουν;

ΝΑΤΟικότεροι των ΝΑΤΟικών…

Τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στο Ουκρανικό σκιαγράφησε και ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του την Παρασκευή στη Βαρσοβία και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ντ. Τουσκ.

Χαρακτηριστικά, στις δηλώσεις τους, εστίασε στις «κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», δίνοντας «ιδιαίτερη έμφαση στην Ουκρανία». Επανέλαβε, δε, στον Τουσκ, όσο και στον Ζελένσκι (τον συνάντησε την Πέμπτη στο Βίλνιους, στη Σύνοδο Κορυφής της «Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών»), την «ακλόνητη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία παρέχοντας πολιτική, οικονομική αλλά και στρατιωτική βοήθεια για όσο χρειαστεί».

Παραπέρα, απαντώντας σε ερώτηση για περαιτέρω κυρώσεις ή ενίσχυση των υφιστάμενων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο Μητσοτάκης θύμισε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ξεμπλόκαραν 50 δισ. ευρώ πρόσθετης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την Ουκρανία για τα επόμενα 4 χρόνια. Προχωρά επίσης «παροχή στρατιωτικής βοήθειας, τόσο σε διμερές επίπεδο αλλά και με τη χρήση ευρωπαϊκών εργαλείων. Αλλά και εφαρμογή μιας σειράς πακέτων κυρώσεων, τα οποία, φυσικά, πρέπει να παρακολουθούνται κατάλληλα».

Δείτε ακόμα...