Σημαιοφόρος των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών η χώρα μας

Πορεία ΠΑΜΕ για επίσκεψη Πομπεο-συμφωνία για τις βάσεις-Κάψιμο σημαίας ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην Αμερικανική πρεσβεία
Φώτο Αρχείου, Από παλαιότερη πορεία του ΠΑΜΕ στην Αμερικανική πρεσβεία

Δύο γεγονότα από την τρέχουσα ειδησεογραφία είναι αποκαλυπτικά για τις συνέπειες της προετοιμασίας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και της υπογραφής από την κυβέρνηση της Ν.Δ της νέας συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, για τη διατήρηση και την επέκταση των στρατιωτικών αμερικάνικων βάσεων στην Ελλάδα.

Το πρώτο γεγονός σχετίζεται με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ ότι από 12 έως 30 Οκτώβρη 2020 διεξήχθη, για δεύτερη φορά φέτος, εκπαίδευση προσωπικού των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, στο Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Αλεξιπτωτιστού (ΣΒΕΑ) της Σχολής Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ). Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για το τρέχον έτος.

Το δεύτερο γεγονός, σύμφωνα με την ιστοσελίδα focustonevro.gr, σχετίζεται με την επίσκεψη χθες στην Αλεξανδρούπολη αντιπροσωπείας υψηλόβαθμων Αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων, της οποίας ηγείτο ο ταξίαρχος της στρατιωτικής δύναμης Ευρώπης των ΗΠΑ Αντρέ Κάμερον.

Ο εκπρόσωπος των μακελάρηδων ενημέρωσε τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης για τα σχέδια της επιχείρησης διέλευσης, τον ερχόμενο Μάρτιο, χιλιάδων Αμερικανών και Βρετανών στρατιωτών, με άρματα μάχης, στρατιωτικά ελικόπτερα, βαριά οχήματα, δέκα χιλιάδες μεγάλα στρατιωτικά κοντέινερ και μεγάλες ποσότητες οπλισμού, με προορισμό τη Ρουμανία, όπου και θα διεξαχθεί μεγάλη αμερικανονατοϊκοί άσκηση. Οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστών αφού επιθεώρησαν τις εγκαταστάσεις του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, ενημέρωσαν τον πρόεδρο τον Οργανισμό Λιμένος ότι για τον ίδιο σκοπό πρόκειται να γίνει και νέα σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη στις αρχές Νοεμβρίου.

ΝΑΤΟϊκή Άσκηση στη Σούδα 2017
Φώτο Αρχείου / ΝΑΤΟϊκή Άσκηση στη Σούδα 2017 / Πηγή: Eurokinissi

Οι ευθύνες και των δύο κυβερνήσεων είναι μεγάλες.

Τα γεγονότα επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι μεγαλώνει η ανασφάλεια του ελληνικού λαού και οδηγείται σε ακόμα μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση η περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου καθώς και σε ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή σε επεμβάσεις, σε αποστολές εκτός συνόρων και σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Ακόμη δεν μπορούμε να αποσιωπούμε το γεγονός ότι η πορεία της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ και η επέκταση των σχεδιασμών της ΕΕ συνυπάρχουν με αμφισβήτηση συνόρων, παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, ανακίνηση ακόμα και ανύπαρκτων μειονοτικών ζητημάτων σε βάρος των λαών της περιοχής.

Επίσης η ευρύτερη περιοχή βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα των ανταγωνισμών, γι’ αυτό και δυναμώνουν οι επεμβάσεις, η μετακίνηση ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων, η εγκατάσταση νέων στρατιωτικών πολεμικών βάσεων κ.ά.

Η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, με ευθύνες των κυβερνήσεων της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι μέρος αυτών των συνολικών σχεδιασμών, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Γι’ αυτό οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ενισχύουν τις βάσεις τους στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στη Βόρεια Μακεδονία, στην Αλβανία, στο Κόσοβο και στην Ελλάδα φυσικά.

Καμιά αναμονή, η κατάσταση οξύνεται και γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη για τα λαϊκά συμφέροντα.

Ο λαός μας χρειάζεται να δυναμώσει την πάλη του για το κλείσιμο των αμερικανατοϊκών βάσεων και την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Είναι καιρός πλέον ο λαϊκός κόσμος που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει αυτές τις δυνάμεις που στηρίζουν το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Να συμμετέχουν στους αγώνες του λαού ενάντια στην κυβέρνηση και τον ιμπεριαλισμό

Δ.Β

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...