«Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» χαρακτήρισε την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα, στις 13 Μαΐου, με σημερινές δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του μετά την προσευχή της Παρασκευής ο Ερντογάν είπε ότι «η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη είναι ένα είδος ανταποδοτικής επίσκεψης. Η επίσκεψη αυτή αποτελεί ένα σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» και προσέθεσε: «Θα έχουμε συνομιλίες για το πώς μπορούμε να φέρουμε τις σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας σε πολύ καλύτερη θέση».
Οι δηλώσεις Ερντογάν έρχονται την ώρα που ο εν εξελίξει διάλογος των δύο κυβερνήσεων, που γίνεται με τις «ευλογίες» των ΗΠΑ και της ΕΕ, οδηγεί σε επώδυνες διευθετήσεις για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Την προσεχή Δευτέρα, διεξάγεται στην Αθήνα συνάντηση αντιπροσωπειών από Ελλάδα και Τουρκία με αντικείμενο τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ προηγήθηκαν ανταλλαγές επισκέψεων διοικητών στρατιωτικών μονάδων.
Ακολουθεί την Παρασκευή 26/4 συνάντηση για τη λεγόμενη «Θετική Ατζέντα», που στρώνει έδαφος και για τον «πυρήνα» των επικίνδυνων «διευθετήσεων». Θυμίζουμε πως στο πλαίσιο της «ατζέντας» ξεκίνησε ήδη το πρόγραμμα έκδοσης visa express 7 ημερών στους Τούρκους επισκέπτες, για Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Ρόδο, Σύμη, Καστελόριζο, Σάμο, Λέρο, Κάλυμνο και Κω.
Προηγήθηκε στις 11 Μαρτίου η συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών στο πλαίσιο του περιλάλητου «πολιτικού διαλόγου», όπου επιβεβαιώθηκε ότι η τουρκική αστική τάξη δεν κάνει βήμα πίσω από τις απαράδεκτες αξιώσεις, π.χ. στο Κυπριακό.
Το ίδιο επιβεβαίωσαν και οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στην Τουρκία μετά την ανακοίνωση της Αθήνας ότι θα ανακηρύξει δύο επιπλέον θαλάσσια εθνικά πάρκα, ένα στο Ιόνιο και ένα στο Αιγαίο, αυξάνοντας το μέγεθος των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών κατά 80% και καλύπτοντας περίπου το 1/3 των χωρικών θαλάσσιων υδάτων.