Σε εξέλιξη η 40η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης -Συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Άμυνας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η 40ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης η οποία ξεκίνησε στις 8 π.μ. στον Τύμβο του Μαραθώνα και θα ολοκληρωθεί με συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Παράλληλα, σε όλη την Ελλάδα, πραγματοποιούνται δράσεις από την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης (ΕΕΔΥΕ) και τις Επιτροπές Ειρήνης.

Θερμή υποδοχή της μεγάλης αντιιμπεριαλιστικής πορείας στη Ραφήνα

Στη Ραφήνα έκανε τη δεύτερη στάση της η μεγάλη και γεμάτη παλμό Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης. Οι διαδηλωτές, που συνεχίζουν απτόητοι παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, έγιναν δεκτοί με ιδιαίτερη θέρμη.

Χαιρετισμό στους Ειρηνοδρόμους απηύθυνε ο δήμαρχος της Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ενώ σύντομη ομιλία έκανε, εκ μέρους της ΕΕΔΔΑ, η Αλίκη Καραδημητρίου, μέλος της Γραμματείας της, καλώντας τον ελληνικό λαό να πιστέψει στη δύναμή του, στην αποτελεσματικότητα των αγώνων του, να αρνηθεί να επιλέξει στρατόπεδο φονιάδων και ληστών.

Στάση για την κατάθεση στεφανιού στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη

Στάση στο μνημείο για τον Γρηγόρη Λαμπράκη, όπου κατατέθηκε στεφάνι στη μνήμη του πρωτομάρτυρα της Ειρήνης, έκαναν οι Ειρηνοδρόμοι που συμμετέχουν στην 40η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ.

Όπως σημειώθηκε, μετά την κατάθεση του στεφανιού, με τη σημερινή παρουσία εκατοντάδων φιλειρηνιστών, δίνεται αποφασιστικό μήνυμα καταδίκης και αποφασιστική απάντηση σε αυτούς που προσπάθησαν να βανδαλίσουν την προτομή του Γρ. Λαμπράκη και που πίνουν νερό και «ξεπλένουν» την ΕΕ.

Οι Ειρηνοδρόμοι έφτασαν στο μνημείο με πορεία από τον Τύμβο του Μαραθώνα, όπου έγινε νωρίτερα η εναρκτήρια εκδήλωση, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Έξω από του ΝΑΤΟ τα σφαγεία, κανένας φαντάρος στην Ουκρανία», «Σύννεφα πολέμου και στη γειτονιά μας, συναγερμός παντού για εμάς και τα παιδιά μας» και «Κέρδη βαμμένα στο αίμα των λαών, αυτές είναι οι αξίες των ιμπεριαλιστών».

Στην Αγία Παρασκευή οι διαδηλωτές

Στην Αγία Παρασκευή έφτασε η 40η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης με τους διαδηλωτές να πορεύονται από το πρωί και πλέον είναι στην τελική ευθεία για την εκδήλωση τερματισμού στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

«Απαιτούμε να μείνει η χώρα μας έξω από αυτό το σφαγείο», σημείωσε στον χαιρετισμό στην 40η Μαραθώνια Πορεία ο Παναγιώτης Κατάρας εκ μέρους του ΠΑΜΕ.


«Δυναμώνουμε την πάλη για να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις. Να σταματήσει, να ματαιωθεί οποιαδήποτε αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων. Κανένας φαντάρος, υπαξιωματικός και αξιωματικός να μη σταλεί στις ιμπεριαλιστικές αποστολές» σημειώνει η ΕΕΔΥΕ στο κάλεσμά της.

«Η συμμετοχή στην 40ή Μαραθώνια Πορεία και στις πρωτοβουλίες της ΕΕΔΥΕ σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο του διημέρου πανελλαδικής αντιιμπεριαλιστικής δράσης, είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσει κανείς στην πράξη τους αγώνες του Λαμπράκη, του Νικηφορίδη, των χιλιάδων αγωνιστών που πάλεψαν ενάντια στην τότε ΕΟΚ, στο ΝΑΤΟ, ενάντια στην πρόσδεση της Ελλάδας σε αυτά τα δολοφονικά εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών», προσθέτει

Σε συμμετοχή στην 40ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης καλούν επίσης η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ), η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών (ΚΑΠΑ) η ΕΕΔΔΑ και η ΟΓΕ.

Η εκδήλωση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα ολοκληρωθεί με ένα μοναδικό μουσικό πρόγραμμα, επιμελημένο από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο (ΠΜΣ).

Οπως αναφέρει η ΕΕΔΥΕ, «το έργο που θα ακουστεί είναι του γνωστού Βρετανού συνθέτη Μπέτζαμιν Μπρίτεν. Γράφτηκε το 1936 για ορχήστρα χάλκινων πνευστών και κρουστών, όταν ο συνθέτης ήταν μόλις 22 ετών. Πρόκειται για το πρώτο έργο του, που παρουσιάζει τις ειρηνιστικές αντιλήψεις του, που εκφράστηκαν και αργότερα σε αρκετά από τα έργα του. Ο συνθέτης του έχει δώσει δύο τίτλους, “Russian Funeral” (Ρωσική κηδεία) και “War and Death” (Πόλεμος και θάνατος). Γράφτηκε για την Εργατική Χορωδιακή Ενωση του Λονδίνου, εκφράζοντας ανοιχτά τις ανησυχίες του Μπρίτεν για το πολιτικό κλίμα της εποχής του, που προετοίμαζε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Την εποχή αυτή ο συνθέτης και πιανίστας μελετούσε το πρώτο κονσέρτο του Σοστακόβιτς, με τον οποίο αργότερα ανέπτυξε φιλικές σχέσεις και η επιρροή του είναι εμφανής σε σημεία του έργου αυτού. Βασικό πυρήνα του αποτελεί η οικεία ρωσική μελωδία που γνωρίζουμε στη χώρα μας από το “Επέσατε θύματα” θέλοντας να αποτυπώσει τη φρίκη του πολέμου. Στο έργο η πένθιμη αρχή εξελίσσεται περνώντας από όλα τα αισθήματα που προκαλεί ο πόλεμος. Το πένθος, ο θυμός, η αποφασιστική εναντίωση.

Το έργο θα εκτελεστεί από ένα σύνολο χάλκινων πνευστών και κρουστών, που δημιουργήθηκε για την περίσταση και θα διευθύνει ο μαέστρος Χρήστος Κολοβός.

Στην υποδοχή των μαραθωνοδρόμων το ίδιο σύνολο θα παίξει έργα του Μ. Θεοδωράκη, τα οποία ενορχήστρωσε ειδικά για το σύνολο αυτό ο Δημήτρης Μίχας».

Δείτε ακόμα...