Σήμερα πραγματοποιείται η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ECOWAS στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα,, με τα παζάρια των Δυτικών αξιωματούχων και άλλων πλευρών με στελέχη της στρατιωτικής κυβέρνησης του στρατηγού Αμπντελραχμάν Τσιανί στον Νίγηρα, η οποία ανέτρεψε τη «φιλοδυτική» κυβέρνηση του Προέδρου Μ. Μπαζούμ, να είναι σε εξέλιξη.
Ο Νιγηριανός Πρόεδρος Μπ. Τινούμπου αντιμετωπίζει σοβαρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας του για μία στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα, ιδιαίτερα μετά την άρνηση της νιγηριανής γερουσίας να του δώσει «λευκή επιταγή».
Προτάσσοντας την προοπτική «διπλωματικής λύσης» για αποκατάσταση του Μπαζούμ, αλλά και με την απειλή στρατιωτικής επέμβασης από την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) να μην έχει φύγει από το τραπέζι, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και άλλες χώρες της Δύσης επιχειρούν να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους, σε μία χώρα που θεωρείται νευραλγικό κομμάτι του γεωπολιτικού αφρικανικού παζλ.
Χτες ο Τινούμπου δήλωσε ότι «θα προτιμούσαμε μια λύση που θα επιτευχθεί με διπλωματικά, με ειρηνικά μέσα» και ότι αυτή τη στάση θα τηρήσουν, «εν αναμονή κάποιας άλλης λύσης που θα μπορούσε να βρεθεί ή όχι κατά την έκτακτη σύνοδο» της Πέμπτης.
Την ίδια στιγμή ανακοίνωσε νέες οικονομικές κυρώσεις σε πρόσωπα και οντότητες που ενεπλάκησαν στο πραξικόπημα.
Νωρίτερα, ο Αμπντουλαγέ Ντιόπ, υπουργός Εξωτερικών του Μάλι, που έχει επίσης στρατιωτική κυβέρνηση και μαζί με τη Γουινέα – Κόνακρι και τη Μπουρκίνα Φάσο είναι στο πλευρό των πραξικοπηματιών του Νίγηρα από την πρώτη στιγμή, δήλωσε πως μία πιθανή στρατιωτική εισβολή στη χώρα αυτή από την ECOWAS για να αποκατασταθεί ο Πρόεδρος Μπαζούμ θα μπορούσε να οδηγήσει σε «καταστροφή».
«Στρατιωτική ισχύς χρησιμοποιήθηκε και σε άλλες χώρες, γειτονικές και μη, είδαμε τα αποτελέσματα. Είναι καταστροφή», είπε ο Ντιόπ, παρούσας της ομολόγου του της Μπουρκίνα Φάσο, Ολιβιά Ρουαμπά, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με σκοπό την εμβάθυνση των σχέσεων των δυο κρατών. Ο ίδιος θύμισε τα αποτελέσματα των επεμβάσεων των ΗΠΑ και συμμάχων τους στο Ιράκ, στη Λιβύη και αλλού.
Επαναλαμβάνοντας την αντίθεση του Μάλι και της Μπουρκίνα Φάσο σε «κάθε ιδέα εξωτερικής ανάμειξης ή στρατιωτικής επέμβασης για να επιλυθούν εσωτερικά πολιτικά προβλήματα», ο Ντιόπ πρόσθεσε πως δεν μπορεί να «καταλάβει ότι η ΕCOWAS μπορεί να στείλει στρατιωτική δύναμη να αποκαταστήσει τις έκπτωτες αρχές» στον Νίγηρα, αλλά «εμείς ουδέποτε λάβαμε ούτε ένα Καλάσνικοφ» για την αντιμετώπιση των επιθέσεων «των τζιχαντιστών».Νέος πρωθυπουργός και διοικητής Προεδρικής Φρουράς
Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, διορίστηκαν από τη στρατιωτική κυβέρνηση στον Νίγηρα νέος πρωθυπουργός και διοικητής της Προεδρικής Φρουράς.
Πρωθυπουργός διορίστηκε ο Αλί Μαχάμαν Λαμίν Ζέιν και διοικητής της Προεδρικής Φρουράς ο αντισυνταγματάρχης Χαμπιμάι Ασουμάν.
Παράλληλα χτες η στρατιωτική κυβέρνηση του Νίγηρα ενημέρωσε την ECOWAS πως δεν μπορεί να φιλοξενήσει αντιπροσωπεία της «για λόγους ασφαλείας», επικαλούμενη και τη μεγάλη «οργή μέρους του λαού» της χώρας για τις πρόσφατες κυρώσεις που επέβαλε ο περιφερειακός δυτικοαφρικανικός οργανισμός.
Στο μεταξύ, τουλάχιστον είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή στη γειτονική Μπουρκίνα Φάσο, κατά τη διάρκεια επίθεσης τζιχαντιστών στην περιοχή Νοαό, κοντά στην πόλη Μπιτού, σε κεντροανατολική περιοχή της χώρας που γειτονεύει με το Τόγκο.