Σήμερα η Σύνοδος ΕΕ – Ουκρανίας

Συνάντηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Στο Κίεβο έφθασε χτες πολυμελής αντιπροσωπεία της ΕΕ, με επικεφαλής την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, για τη σύνοδο. «Είμαστε εδώ μαζί, για να δείξουμε ότι η ΕΕ βρίσκεται σθεναρά στο πλευρό της Ουκρανίας. Και για να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη στήριξη και τη συνεργασία μας», δήλωσε.

Το Κίεβο αναμένει τους επόμενους μήνες τη μέγιστη κλιμάκωση της σύγκρουσης και ζητά τη μέγιστη στρατιωτική βοήθεια από τα κράτη του ΝΑΤΟ. Από την πλευρά της η Μόσχα ξεκαθαρίζει πως όσο μεγαλύτερο βεληνεκές έχουν οι δυτικοί πύραυλοι που στέλνονται στο Κίεβο, τόσο η στρατιωτική της επιχείρηση θα επεκτείνεται προς τα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας.

Το ευρωατλαντικό στρατόπεδο συζητά τη χορήγηση περαιτέρω υποστήριξης στο Κίεβο – μεταξύ άλλων και την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών – καθώς ο πόλεμος, που κοντεύει να συμπληρώσει έναν χρόνο, εισέρχεται σε κρίσιμη φάση όσο πλησιάζει το τέλος του χειμώνα.

Eνόψει της σημερινής Συνόδου ΕΕ – Ουκρανίας στο Κίεβο, η ΕΕ ανακοίνωσε πως θα διπλασιάσει τον αριθμό των Ουκρανών στρατιωτών που θα εκπαιδεύσει σε διάφορα κράτη – μέλη, ανεβάζοντάς τον στις 30.000. Επίσης θα παράσχει 25 εκατ. ευρώ σε εξοπλισμό και εκπαίδευση για επιχειρήσεις εκκαθάρισης ναρκών στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών έχουν στείλει στο Κίεβο όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 12 δισ. ευρώ. Μαζί με τη μακροοικονομική και την ανθρωπιστική βοήθεια, η συνολική υποστήριξη της ΕΕ πλησιάζει τα 50 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η ΕΕ είναι πια ο κύριος πάροχος στρατιωτικής εκπαίδευσης για το ουκρανικό προσωπικό, μέσω της Αποστολής Στρατιωτικής Βοήθειας της ΕΕ σε Πολωνία και Γερμανία.

Η πρόεδρος της Κομισιόν προανήγγειλε επίσης νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, με την ευκαιρία της επετείου της εισβολής στην Ουκρανία, όπως και ότι θα δημιουργηθεί στη Χάγη ένα διεθνές κέντρο για τη δίωξη ρωσικών εγκλημάτων.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...