Σήμερα η συζήτηση στη Βουλή για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές

Συζήτηση στη βουλή για τις υποκλοπές
Πηγή: Eurokinissi

Στις 12 το μεσημέρι, ξεκινάει η συζήτηση της πρότασης που έχει καταθέσει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τις υποκλοπές.

Το ΚΚΕ έχει ζητήσει εξεταστική επιτροπή για τρεις συγκεκριμένες υποθέσεις:

  • Την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη
  • την παρακολούθηση δημοσιογράφων και
  • τις συνακροάσεις υποκλοπές στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ από το 2016.

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωνε εξάλλου σε ανακοίνωσή του:

«Οπως τονίσαμε από την πρώτη στιγμή, το ΚΚΕ συμφωνεί στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανάγκη στο σχετικό αίτημα, που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, να συμπεριληφθούν σαφώς τόσο η υπόθεση της παρακολούθησης δημοσιογράφων όσο και η υπόθεση “συνακροάσεων – υποκλοπών” στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, για τις οποίες υπάρχουν καταγγελίες και συγκεκριμένα στοιχεία ήδη από το 2016.

Από κει και πέρα, η πρόταση της ΝΔ για μια δεκαετή επέκταση του χρόνου διερεύνησης της Εξεταστικής Επιτροπής, χωρίς αναφορές σε συγκεκριμένα περιστατικά και χωρίς στοιχεία, μοναδικό στόχο έχει να “πετάξει την μπάλα στην εξέδρα” για να βγει η κυβέρνηση της ΝΔ απ’ τη δύσκολη θέση του υπόλογου για όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί.

Πάνω απ’ όλα το ΚΚΕ θα επιχειρήσει να αναδείξει το σκοτεινό και επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο που έχουν συνδιαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις και έχουν ψηφίσει τα υπόλοιπα κόμματα, το οποίο στρώνει το έδαφος για πρακτικές παρακολούθησης και παραβιάσεων του απορρήτου των επικοινωνιών».

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τη Διάσκεψη των Προέδρων, η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των έξι κοινοβουλευτικών ομάδων. Στη συνέχεια θα υπάρξουν τρεις κύκλοι ομιλητών – βουλευτών κατ’ αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, οι τοποθετήσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και όσων πολιτικών αρχηγών θελήσουν να λάβουν τον λόγο.

Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας προκειμένου να διαπιστωθεί πως η πρόταση έλαβε τουλάχιστον 120 θετικές ψήφους. 

Εξάλλου, δεν αναμένεται να μπει στο στόχαστρο της συζήτησης σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει τις μαζικές παρακολουθήσεις όπως έγινε προ ημερών στην συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής σε επίπεδο αρχηγών. Η ΝΔ , ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ άφησαν εκτός αντιπαράθεσης το θεσμικό πλαίσιο διότι το έχουν ψηφίσει σε αντίθεση με το ΚΚΕ που το αναδεικνύει σε μείζον ζήτημα και ζητά την κατάργσή του. 

Δείτε ακόμα...